– Roda de premsa – DON JOAN de Molière – TNC – 10/03/2016

Aquest matí, he pogut assistir a la roda de premsa de DON JOAN de Molière, que s’estrenarà el pròxim dijous 17 de març a la Sala petita del Teatre Nac. de Catalunya i que estarà dirigida per David Selvas (producció de La Brutal i del TNC).

Roda de premsa - DON JOAN - TNC - 4

L’espectacle té les entrades exhaurides per les 34 representacions que es faran en aquest teatre del 17 de març fins al 24 d’abril; curiosament passa el mateix que en el Teatre Lliure amb HAMLET, ja que les dues produccions amb text clàssic, han exhaurit totes les localitats fins i tot abans d’estrenar-se; aquest fet es comenta en la roda de premsa i Xavier Alberti, pren la paraula i respon, que aquest fet era una assignatura pendent del públic de Catalunya i que per sort sembla que es tornin a valorar els autors clàssics.

Els que no hagin sigut previsors i no tinguin entrades comprades hauran d’intentar veure-la a la gira que es farà per 11 teatres d’arreu de Catalunya:

Teatre Zorrilla –  Badalona (30-04) // Teatre Monumental –  Mataró (01-05)  //  L’Atlàntida – Vic (08-05) // Átrium Viladecans – Viladecans (13/05) // Teatre Auditori Sant Cugat – Sant Cugat del Vallès (14-5) // Teatre Auditori – Granollers (15/05) // Teatre Municipal – Girona (21/05) // Teatre Cal Bolet – Vilafranca (22/05) // Teatre Principal – Olot (27/05) // Kursaal –  Manresa (28/05) // Teatre Auditori – Manacor (11/06)

Roda de premsa - DON JOAN - TNC - 3

Julio Manrique es posa a la pell del personatge més seductor de la història del teatre, el més llibertí, infidel, seductor, hipòcrita i vividor de la literatura universal; aquesta vegada però en una adaptació traspassada al dia d’avui i l’acció transcorrerà en el hall d’un hotel.

Tots els actors que formen part del repartiment estaven presents a la roda de premsa, juntament amb el Director del TNC … Julio Manrique (Don Joan), Manel Sans (Sganarelle), Lluís Marco (Don Lluís), Cristina Genebat (Donya Elvira), Anna Azcona (Maturina), Javier Beltrán (Pedro), Nausicaa Bonnín (Carlota), Xavi Ricart (Don Carlos).

En Xavier Albertí comenta que DON JOAN, és una de les obres de la literatura universal de què més versions s’han realitzat; recorda que a l’exposició Universal de Sevilla, va poder veure una exposició en la que es mostraven més de 2.000 versions d’aquest text. En David Selvas, dóna les gràcies per l’acollida del TNC i reconeix que ha estat un esforç més dur del que s’esperaven tots els membres que han treballat durant més de dos mesos en aquesta proposta.

Cristina Genebat comenta que han volgut donar un final diferent del de l’original, ja que en aquell temps Molière es va veure “obligat” en certa manera a “castigar” al protagonista a l’abisme de l’infern…. però no ha volgut explicar aquest final, per tal de què sorprengui els que la vagin a veure.

Julio Manrique i Manel Sans fan broma amb el que entreveuen com una certa versemblança de la parella protagonista (Don Joan i Sganarelle) amb la parella de Don Quixot i Sancho Panza, el seu escuder. Comenten que l’enamorament continuat de Don Joan és sempre intens, malgrat que dura ben poc i es repeteix una vegada darrere d’un altre, la qual cosa provoca en l’espectador sensacions contraposades de repulsió i de fascinació, al mateix temps.

Roda de premsa - DON JOAN - TNC - 2

En aquesta adaptació s’ha hagut de treballar de valent per tal de fer versemblant aquesta seducció, tenint en compte que les dones de l’actualitat són molt diferents de les de l’època en la qual es va escriure el text original; ara per sort les dones no depenen per res de l’home, són intel·ligents, modernes i Don Joan las ha de seduir utilitzant altres estratègies més actuals.; malgrat això fan notar que el personatge mai aconsegueix consumar les seves relacions.

S’ha volgut respectar el contingut de l’obra original, almenys en un 70 o un 80%, això si, adapta’n-la al dia d’avui, parlant-se de Tu i no de Vos.

Don Joan amb les calçetes

Xavier Albertí dóna per acabada la roda de premsa, però abans explica una anècdota: … fa pocs dies se’n va adonar que les noies joves que van i vénen de l’institut, ja no porten pas la foto de Brad Pitt a la carpeta… perquè l’altre dia viatjant en el metro, va veure una noia que a la seva carpeta, portava enganxada una foto de Julio Manrique amb unes calces entre les dents !!!

Don Joan Cargol - 1

2 pensaments a “– Roda de premsa – DON JOAN de Molière – TNC – 10/03/2016

 1. Pere

  Esperarem a veure-la a Girona. Nosaltres, Els de poble que ens movem en transport public, aprofitem per venir a les funcions de diumenge tarda. això ens permet asistir i patir les funcions amb públic que coneix en Joel Joan quan surt a escena i ho comenta, o que avisa de la reacción DELS personatges,etc.etc. I em pregunto, estarà preparat aquest public pel DON JOAN. De La Brutal?.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Malauradament Pere, aquests comentaris en plena funció de Teatre…. “Aquest surt a la Riera… és molt bo”, acostumen a escoltar-se cada dia, siguin diumenges a la tarda o en qualsevol dia laborable a la nit. Aquest DON JOAN té molt bona pinta… ja veurem.

   Respon

Deixa un comentari