Barcelona és una ciutat amb història, els vells carrers de la ciutat amaguen relats d’amor i de guerra, de passions i tragèdies, de revoltes i crits, d’il·lusions i esperances. Els seus edificis conserven entre les seves parets relats d’altres temps.
La ciutat de Barcelona és com un llibre obert. Repartits entre els seus carrers i places, milers d’històries viuen latents esperant a ser descobertes pels vianants.
Aquest és un llibre que fa un recorregut a pinzellades des de la Barcino romana fins avui. Curiositats, detalls al voltant de la història de Barcelona i que ajuden a entendre la ciutat. Però no és un llibre d’història, la historia és el fil conductor que serveix per ordenar les curiositats.
Un llibre ple de textos breus, fotos, anotacions, llegendes, fets, personatges, un llibre àgil i amè, divertit a estones i que desperta la curiositat i et fa exclamar una i 1001 vegades … ah! Això no ho sabia !!!!
- El primer servei d’autobusos de Barcelona es va inaugurar l’any 1906 i constava de cinc vehicles que feien el trajecte plaça de Catalunya-plaça Trilla, a Gràcia, per la Rambla de Catalunya.
- Si sumem places, passatges i carrers, en tota Barcelona trobarem al voltant de 5.000 noms diferents. Alguns d’aquests substantius són curts, com els vuit que només tenen una lletra o els 24 que responen a un número. D’altres evoquen religiositat com les 179 vies dedicades a sants i santes.
- El costum, de celebrar les victòries del FC Barcelona a la font de Canaletes, es deu perquè el desaparegut diari La Rambla tenia allà les seves oficines i informava, a través d’una pissarra, de les informacions d’última hora dels resultats esportius.
- La Catedral de Barcelona té 250 gàrgoles, que hi ha qui diu que, són dimonis intentant fugir de l’església. Només tres responen a animals amables, un brau, un elefant i un unicorn.
- La casa Fuster, obra pòstuma de Domènech i Montaner, es va inaugurar el 1911, i es va considerar la casa més cara de Barcelona a causa de l’alta qualitat dels materials utilitzats.
Les autores …
Silvia Suárez (esquerra) i Anna Priscila Magriñà
Silvia Suàrez és una filòloga argentina que viu a Barcelona fa més de 39 anys, “els primers anys aquí em vaig dedicar a recórrer la ciutat per integrar-me; aquest desig d’integració és en aquest llibre”.
Anna-Priscila Magriñà va néixer a Reus l’any 1983, és periodista i es passa la vida preguntant-se d’on venen les coses.
Van coincidir per treballar en aquest llibre, la Silvia va assolir la part d’investigació i l’Anna-Priscila la va escriure amb un caire periodístic i fresc.

Cargols de Barcelona – Casa Cargol