– Visita guiada a la TORRE BELLESGUARD (🐌🐌🐌🐌🐌) – 05/03/2016

Feia molt de temps, potser fins i tot alguns anys, que tenia moltes ganes de visitar aquest edifici construït per Antoni Gaudí entre 1900 i 1908, i a més a més tenint en compte que està relativament a prop de casa nostra; Exteriors torre Bellesguard 2 - 1dissabte passat, 5 de març era l’aniversari de l’Imma i feia un dia esplèndid… vaig pensar que era el dia adient per complir aquest desig, perquè la visibilitat des de la terrassa superior de la Torre Bellesguard de ben segur serien esplèndides.

És una propietat privada i actualment està en mans de la família Guilera, (molt lligada al món de la medicina), que la va comprar l’any 1944 i la utilitzen com el seu habitatge habitual; va estar molts anys tancada al públic, però des de setembre del 2013 es pot visitar bé en visites guiades (nosaltres creiem que és la millor opció) o també realitzant una visita lliure, amb la utilització d’una audioguia i uns auriculars, que et faciliten a l’entrada. Nosaltres vàrem tenir la sort de fer una visita guiada en català i sols per nosaltres, ja que aquella hora era gairebé hora de dinar; ens va acompanyar, una persona molt agradable, en Jordi, que en acabar ens varen assabentar que també està molt lligada al món del Teatre…. tot té la seva explicació.

Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de Maria Sagués, vídua de Jaume Figueras (és per això que també és coneguda com a casa Figueras), i començà el projecte l’any 1900. Al lloc escollit hi havia les restes de la torre de Vallblanc del segle XV, que l’últim rei de la dinastia catalana, Martí l’Humà, comprà en 1408 i havia adoptat com a cort entre els anys 1408 i 1410 amb el nom de Bellesguard.

Bancs torre Bellesguard 1 - 1

Els bancs de l’entrada estan dissenyats de manera que la part per on surt el sol (la més propera a la mediterrània) té uns colors més càlids i a mesura que ens dirigim a la banda per on es posa el sol, els colors es van refredant, fins a arribar a l’ocàs darrere de la muntanya de Montserrat.

Els mosaics dibuixats per Domènec Sugrañes juntament amb el ferro forjat afegeixen fantasia a l’edifici. Gaudí va ser assistit per Joan Rubió i Bellver en aquest i altres edificis. El 1909 Gaudí va deixar l’obra, que va ser completada el 1917 per Domènec Sugrañes, el qual ja havia dissenyat la porta, bancs de ceràmica i mosaics de pedra natural.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Detalls de la porta d’entrada i Cavallerisses

Vestíbul i escala interior… una explosió de llum i colors

L’edifici, construït amb pedra i maó, té molta més projecció vertical que horitzontal, ajudada per una torre troncocònica coronada amb la creu de quatre braços (6 puntes), tan típica de Gaudí, i ornada amb ceràmica, mostrant els colors de la bandera catalana en homenatge a Martí l’Humà. 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les innovadores golfes amb els seus arcs de maó són una demostració de mestratge en la utilització d’aquest material, i poden considerar-se un assaig de les posteriors golfes de la Casa Batlló, tal com també es pot veure a la Pedrera i al Col·legi de les Teresianes del carrer Ganduxer.

Habitació de fumadors

El nom bell-esguard provindria de la bella vista que el rei tenia des d’aquest indret. Aquest origen medieval va ser usat per Gaudí com a element d’inspiració, escollint l’estil neogòtic català com a forma d’homenatge. L’arquitecte va aprofitar-ne algunes de les poques restes (parets, pati, etc.) per construir el nou Bellesguard. Per això, la casa te l’aparença externa d’un castell, incloent-hi els seus merlets i la torre que remata la façana. El gran nombre de finestres demostra l’interès de Gaudí per la il·luminació natural.

Durant la guerra civil espanyola va servir d’orfenat i el seu mobiliari fou destruït. A partir de 1945 s’hi instal·là una clínica de ginecologia i obstetrícia. Va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 24 de juliol de 1969.

terraçes torre Bellesguard - 4

El mes de maig del 2008 es van observar fissures a la creu que es va comprovar que estaven per tot l’edifici, requerint una intervenció que va corregir el desplaçament del pinacle i reforçar l’estructura.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per construir l’edifici, Gaudí va d’haver de desviar el camí per fora de la finca i per aquest motiu va construir un viaducte, del que tan sols queda una petita part, que com veureu té molta similitud amb els viaductes existents al Parc Güell.

Una visita que us recomanem molt i molt…. Està situada al carrer de Bellesguard, 16–20, just de sota de la Ronda de Dalt i a uns centenars de metres de l’edifici del CosmoCaixa. A la seva pàgina web tindreu tota la informació d’horaris i preus…  http://www.bellesguardgaudi.com/

Cargol

Deixa un comentari