– Teatre – Els Oficis del Teatre – 8a sessió amb Juan Carlos Martel, ajudant de direcció artística – Biblioteca de Lliure – 22/02/2016

Avui ens trobem les cadires fent un cercle a la Biblioteca del Lliure, Joan Carles Martel es presenta i ens comenta que voldria que la seva xerrada fos absolutament interactiva i per aquest motiu la disposició de les cadires no és l’habitual.

El teatre no s’ensenya, s’aprèn, aquest és el seu “dogma” i la voluntat d’aprendre és la seva prioritat.

This slideshow requires JavaScript.

Joan Carles ens explica que va estudiar economia i amb 23 anys va fer unes proves d’accés a la Caixa i al mateix temps proves d’accés a l’Institut del Teatre. Les va superar a tots dos llocs i es va decantar pel teatre, pensant que, en cas de venir mal dades, a la Caixa sempre podria entrar. Va acabar els estudis a Londres.

Una primera direcció a la Beckett i després va anar a Madrid amb la Carmen Portacelli i va conèixer en Lluis Pascual en un projecte al teatre Arriaga. Per temes personals ho va haver de deixar i no va ser fins al 2009 que en Lluis Pascual no el va tornar a cridar per fer el projecte de la Casa de Bernarda Alba. En 2010 va fer Doña Rosita la soltera a Milà. Va anar compaginant direccions amb ajudanties de direcció. Però fer d’ajudant de direcció d’en Lluis Pascual és dedicació full-time. En aquests moments està assajant Eduardo de Filipo a la sala d’assaig, una obra que s’estrena el 30 de març.

En l’àmbit internacional existeix la figura d’ajudant de direcció artística …. nosaltres som una mica com la melsa del cos o la frontissa de la porta; Per desenvolupar aquesta tasca cal tenir una capacitat d’aprenentatge infinita i compartir els teus coneixements amb persones que tenen més recorregut que tu.

És integrant de Mitos21 una xarxa de teatres posada en marxa l’octubre de 2008 per un grup de professionals del teatre associats a diverses institucions teatrals públiques d’Europa. S’estudien i es proposen accions que es poden fer des del teatre per donar resposta a temes socials, com actualment el tema dels refugiats.

This slideshow requires JavaScript.

Entre altres tasques:

 • Participa en la selecció dels actors que formaran part de la segona promoció de la companyia k (seran 4 i 4 amb una programació per dos anys). S’han rebut 200 currículums i s’han seleccionat 30 que en aquests moments estan en procés de formació prèvia a la selecció final.
 • Lidera el concurs engegat sobre l’adaptació del “Llibre de les Besties” per al públic familiar.
 • Rebre i donar opinions
 • Tramitar els drets d’autor amb l’SGAE
 • Veure molt teatre dins i fora
 • Llegir textos i buscar versions
 • Comunicar els canvis que demani el director a la resta de participants en el projecte i tutelar l’acompliment
 • Fer els càstings dels personatges secundaris
 • Fer de pont entre l’actor i el director
 • Rebre i donar resposta als 700-900 projectes que es reben a l’any i vincular aquests projectes a la biblioteca.
 • Realitzar convocatòries d’audicions

I acabem la sessió comentant el desig per part dels espectadors de tenir al nostre abast, filmacions d’assajos, produccions o del teatre per dins.

Ens anuncien que la propera sessió estarà a càrrec del cap de sala Albert Minguillón, de la relacions públiques Noemí Alesan, i del mateix Lluís Pasqual … ja amb ganes …..

Cargol ajudant de Direcció

Leave a Reply