– Roda de premsa – NINGÚ ET CONEIX COM JO i EL RECANVI – Teatre Borràs – 29/02/2016

Aquest matí he pogut assistir a la roda de premsa on s’ha presentat dues produccions teatrals del mateix autor, Roger Peña, que es podran veure durant aquest pròxim mes de març, en el Teatre Borràs.

A la taula, el mateix autor i al seu costat Mario Gas que dirigirà la segona d’aquestes propostes; a banda i banda les dues parelles d’actors protagonistes.

Roda de premsa - Roger Peña - Teatre Borràs - 1

La primera d’aquestes propostes, és NINGÚ ET CONEIX COM JO, estarà representant-se del 2 al 13 de març, sota la direcció del mateix autor Roger Peña i protagonitzat per Míriam Marcet i Xavi Saez. Es tracta d’un thriller sinistre i angoixant, carregat d’humor negre i amb el rerefons de la violència de gènere.

Ningú et coneix com joAquest text en versió castellana ja s’ha pogut veure al Black Theater del Miami-Dade County Auditorium, amb un èxit aclaparador de públic i critica.

Roger Peña ens explica que la idea inicial li va sorgir en veure un documental per TV3 anomenat FORENSES. La situació que ens explica el text, està situat en una sala d’anatomia forense, on el Sergi es disposa a fer l’autòpsia al cadàver de Raquel, però el seu propi destí li reserva una sorpresa que el pertorbarà tant a ell com als espectadors; l’obra s’inicia en un fals to de comèdia; res no és el que sembla i potser les víctimes acaben sent els botxins.

També ens comenta que ell creu que la maldat està incrustada en els gens de tots nosaltres i segons com, aquesta maldat pot sortir a la llum en qualsevol moment; a ell li agrada escriure sobre gent normal que en un moment donat, poden reaccionar d’una forma “anòmala” provocat per un fet extraordinari. En aquest cas, aquesta parella de protagonistes no es coneixen, però les circumstàncies faran que s’arribin a conèixer millor que ningú. Creu que es tracta d’un text complicat d’interpretar per part dels actors, malgrat que aquests també presents a la roda de premsa, opinen que es tracta d’un regal el fet de poder interpretar aquests personatges.

La violència de gènere cada dia està més viu en les nostres societats i potser és un bon moment per reflexionar veient aquesta obra; Roger creu que la gelosia també és violència de gènere… o inclús el control de la parella amb la utilització del WhatsApp per exemple, una anomalia de la nostra societat que hem d’eradicar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La segona proposta, EL RECANVI, es representarà també al Teatre Borràs, del 16 de març al 3 d’abril; en aquest cas no el dirigirà l’autor, sinó en Mario Gas i els seus protagonistes són Mia Esteve i Ivàn Morales. Aquesta proposta va ser un encàrrec per poder-se presentar al IV torneig de dramatúrgia del Festival Temporada Alta de Salt i també al IV combat Transatlàntic de dramatúrgia del Festival Temporada Alta a Buenos Aires, certàmens en els quals va guanyar per votació directe del públic. El text original durava uns 40 minuts, però ara s’ha allargat amb la preparació dels esdeveniments i segons l’autor sense que es noti gens.

El RecanviCom es pot crear un líder polític molt d’esquerres, gairebé antisistema, sense cap mena d’escrúpols per tal de manegar-lo des de la foscor pels poders fàctics. Una fabula sobre la immensa capacitat corruptora del poder, ja que els líders polítics no son mes que titelles manegades per interessos econòmics o ideològics, per tal de continuar gaudint d’una posició acomodada a qualsevol preu.

En Mario Gas comenta que és una obra aparentment divertida, però que en realitat és molt punyent… un pugilat on s’intercanviaran els papers de la mestra/coutch i l’alumne. Creu que el públic a vegades és cruel, igual que els nens molt petits, que des de la seva innocència, poden arribar a riure fins i tot quan es presenten situacions tràgiques.

Per la primera ja tenim entrades per dimecres vinent, dia de l’estrena; per la segona encara no, però intentarem anar a veure-la.

Cargol i politica

Deixa un comentari