– Teatre – Assistència als processos de creació de – KOHLHAAS i DANSA D’AGOST – 23 i 24/02/2016

Aquesta setmana he tingut la sort de poder assistir, a unes sessions d’assajos dins del procés de creació de dues produccions teatrals, que s’estrenaran d’aquí a pocs dies.

Assaig de KOHLHAAS - Tantarantana - 1

El Teatre Tantarantana per primera vegada, ha decidit permetre assistir a algun dels assajos de les obres que es programaran dins del CICLÓ, als seus més fidels espectadors, els “amics del Tantarantana”. Dimarts 22 al matí, un nombre reduït de persones vàrem irrompre al ben mig d’un assaig de l’obra KOHLHAAS que aquests dies està creant la companyia Ignífuga.

Es tracta d’una experiència teatral que barreja el teatre de text amb la realització audiovisual en directe i comandat pels mateixos actors des de l’espai escènic; aquesta proposta escènica està basada en un relat curt de la novel·la Michael Kohlhaas del dramaturg, poeta i novel·lista alemany Heinrich von Kleist (1777-1811).

Kohlhaas és un honrat comerciant de cavalls víctima dels abusos d’uns poders que l’haurien d’emparar. Decidit a fer justícia pel seu compte, es convertirà en el cap d’un petit exèrcit revolucionari disposat a acabar amb la corrupció sistèmica i el tràfic d’influències amb l’ús de la violència. Fins quan podrem aguantar abans d’agafar les armes?

This slideshow requires JavaScript.

L’experiència va ser fascinant, perquè no es va tractar d’un assaig general per acabar de polir els últims serrells, sinó de poder veure durant una mica més d’una hora, com es treballa en un procés de creació teatral, quan aquest encara no està del tot ben definit, no es té totalment memoritzat el text al 100%, s’estan canviant escenes, prenent decisions estètiques o d’interpretació, al mateix temps que intentant sincronitzar-les amb àudios, vídeos, cançons i música en directe.

Els malalts del teatre com nosaltres, agraïm moltíssim que se’ns permeti entrar en uns moments molt íntims de treball de la companyia, en el que segurament no acaba d’agradar massa que els espectadors puguin veure la possible fragilitat del treball de creació; la companyia Ignífuga ha estat molt generosa de permetre-ho.

KOHLHAAS s’estrenarà al Tantarantana dijous vinent, 3 de març.

——————

L’endemà, dimecres 23 a la tarda, vaig assistir a un altre assaig, però aquest amb un altre pressupost i amb grans figures conegudes del teatre; aquesta vegada a la Biblioteca de Catalunya amb la producció DANSA D’AGOST sota la direcció de Ferran Utzet; l’assaig es va realitzar amb l’aforament de les dues grades replet d’espectadors i amb l’attrezzo tal com s’ha d’estrenar el pròxim 8 de març.

This slideshow requires JavaScript.

Dansa d’Agost descriu amb tendresa i nostàlgia però també amb cruesa la vida de cinc germanes solteres d’entre trenta i quaranta anys que viuen juntes al petit poble de Bally Beg, a la Irlanda rural de l’any 1936. Records, memòries d’un mes d’agost que va veure com el precari equilibri de la llar de les germanes Mundy s’esfondrava.

Potser és la vegada que m’he cregut més, que realment es tractava d’un assaig, de les que he pogut assistir als assajos de la Biblioteca de Catalunya, malgrat que en aquest cas el procés de creació ja estava pràcticament realitzat; aquí sí que es tractava d’un assaig real, amb les corresponents repeticions per deixar les escenes tal com les desitja el director. Aquesta producció sembla que promet i té un cast brutal… Màrcia Cisteró, Mónica López, Marta Marco, Òscar Muñoz, Nora Navas, Carlota Olcina, Albert Triola i Ramon Vila.

Ja tenim reservades entrades pels dos espectacles i en parlarem al blog molt aviat.

assaig de cargol

assaig de cargol

Leave a Reply