– Teatre – LA NATURALESA I EL SEU TREMOLOR (🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya – Espais del TNC i Exteriors, itinerant – 20/02/2016

Aquest espectacle el vàrem haver d’ajornar fa uns mesos, ja que vàrem creure que no era convenient haver-ho de fer amb l’Imma asseguda a una cadira de rodes, malgrat que el TNC ens va assegurar que tenien preparada una ruta alternativa per aquests casos, la qual cosa és molt d’agrair.

La naturalesa i el seu tremolor

Aquesta proposta està basada en el pensament filosòfic dels homes, que per mitjà de la lògica i el raonament, cerquen donar una explicació de tots els coneixements possibles i del lloc que ocupa l’home en la naturalesa, i també en els principis relacionats amb el pensament, l’acció i la realitat.

Es tracta d’un passeig interactiu, en el que als espectadors se li subministra uns auriculars per poder disfressar la realitat que els envolta, mitjançant un comandament itinerant que és dirigit per una persona que camina al costat dels participants d’aquesta experiència. Tot comença amb els espectadors asseguts a unes grades, als jardins al costat de la sala Tallers; escoltem pensaments filosòfics que des del nostre punt de vista són força confusos o almenys massa profunds per la majoria de la gent de carrer com nosaltres.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després seguint als organitzadors ens endinsem a les entranyes dels soterranis del TNC, el que són els enormes magatzems dels utensilis que són utilitzats a les diferents escenografies dels espectacles del teatre…. però ho fem mig a cegues, sense poder veure la “realitat” dels llocs per on estem passant, tan sols mig il·luminats per unes llanternes que porten unes persones que ens guien…. el camí és a través d’una infinitat de passadissos, fins que ens fan asseure de nou en unes altres grades i apaguen la llum… i ens continuen marejant amb pensaments filosòfics que parlen de la realitat que veiem o no, malgrat que encara que no els veiem, existeixen.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per fi sortim al carrer a través d’unes escales… i continuem la passejada pel carrer per entrar en el nou edifici dels Encants… i llavors arriba un esclat de sensacions que els nostres ulls intenten captar, malgrat que el que escoltem a través dels auriculars està falsejat, perquè ens barregen sons del nostre voltant amb d’altres més llunyans o inclús amb audicions musicals alienes. Aquesta, potser és la part més interessant de la passejada perquè coincideix amb l’hora de què els venedors estan plegant… l’espectacle és fascinant.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un mecanisme d’intervenció escènica per diversos espais del TNC i de l’entorn, que a partir de les eines del teatre, el cos, el pensament i el cinema, intervenint directament sobre l’espai i la realitat, vol despertar en l’espectador possibilitats de percepció que el facin mirar, desxifrar i comprendre la realitat d’una manera diferent, allunyada dels ritmes del dia a dia. 

Passegem de nou pel carrer i tornem a parar en una mena de balcó sobre les vies del tren… i allà ens acaben de rematar amb pensaments que no entén gairebé ningú. Tornem als espais interiors del TNC per visitar els tallers escenogràfics i veiem un audiovisual una mica estrany; sincerament, estem una mica perduts i no sabem el que pretenen mostrar-nos; acabem en un centre on es reuneixen els veïns del barri, on des de la barra del bar ens informen que podem fer una consumició a bon preu.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Entenem que el que se’ns ha volgut mostrar, és la manera de com es pot desvirtuar la realitat del nostre entorn amb una manipulació dels sentits…. però sincerament els missatges que ens intentaven transmetre no els hem acabat d’entendre… i la cara dels que ens acompanyaven en el nostre “tour” eren tot un poema.

Sincerament, aquesta proposta ens ha decebut força; segurament és que ja coneixíem els magatzems dels soterranis en una altra visita guiada… i no ens ha sorprès en aquesta nova visita… encara menys, quan ho hem fet ara a les fosques; la part més interessant ha estat la passejada pels Encants… però això ho podem fer en qualsevol moment i amb tota tranquil·litat, sense haver de seguir les indicacions de ningú. Una llàstima.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Direcció: Tomàs AragaySofia AsencioChus DomínguezIdoia Zabaleta
Producció: Societat Doctor Alonso, Moare Dansa i Grec2013 Festival de Barcelona
La naturalesa i el seu cargol manipulat

La manipulació de la naturalesa i el seu cargol

Deixa un comentari