– Teatre – EL PROFESOR BERNHARDI (🐌🐌🐌+ 🐚) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Gran – 19/02/2016

GairebĂ© dues setmanes desprĂ©s d’assistir a la roda de premsa (enllaç d’aquella crĂČnica), on es va presentar aquesta producciĂł, els voltaires ens apropem de nou al TNC per poder-la gaudir; 13 actors i 1 actriu omplen la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya amb el text d’Arthur Schnitzler de la mĂ  de Xavier AlbertĂ­. Un institut mĂšdic i el mĂłn polĂ­tic interaccionen de tal forma que les decisions que es prenen en un afecten les decisions de l’altre.

EL PROFESSOR BERNHARDI - TNC 1

Lluis Homar Ă©s el professor Bernhardi, dirigeix un prestigiĂłs hospital universitari a Viena i pren una ferma decisiĂł, negar l’entrada a un sacerdot per administrar l’extremunciĂł a una jove pacient que morirĂ  de septicĂšmia provocada per un avortament clandestĂ­. El metge defensa la seva postura tot dient que la pacient creu que se’n sortirĂ  i no Ă©s conscient del final; la presĂšncia del capellĂ  li desvetllaria la mort inevitable i li provocaria una angoixa evitable.

El capellĂ , Albert Prat, denuncia aquesta actitud contrĂ ria a la religiĂł catĂČlica, i la condiciĂł de jueu del professor porta el conflicte al Parlament on el ministre de Culte i EducaciĂł, Manel BarcelĂł, amic del professor, hi haurĂ  de prendre decisions.

El petit incident amb el qual comença aquesta obra no passaria de ser un problema protocol·lari si no anĂ©s guanyant transcendĂšncia davant una actitud Ăštica del professor que es nega a disculpar-se d’un fet que ell no considera inadequat i que el portarĂ  a l’enfrontament obert amb els estaments socials dominants. Un sotsdirector amb Ă nsies de poder, magnĂ­ficament interpretat per Joel Joan, farĂ  tot el possible per ajudar a la caiguda del professor i “construir” una junta mĂšdica a la seva conveniĂšncia.

EL PROFESSOR BERNHARDI - TNC 2

Pep Cruz Ă©s la cara oposada de l’oportunista en el paper del doctor Cyprian, fidel a Bernhardi.  Albert PĂ©rez interpreta el doctor Löwenstein, el defensor mĂ©s visceral del professor, Joan NegriĂ© interpreta al doctor Filitz i Roger Casamajor al doctor Scheimann que amb una ferida a la galta ens mostra la seva actitud d’exmilitar i antisemita. Silvia Ricart, l’Ășnica dona del repartiment, encarna a la infermera Ludmilla i serĂ  el testimoni de la conversa entre el capellĂ  i el metge, sent la seva declaraciĂł fonamental.

La resta del repartiment tambĂ© magnĂ­fica, Jordi AndĂșjar com a conseller del ministre, Oriol GenĂ­s que interpreta a l’advocat defensor de Bernhardi, RubĂšn d’EguĂ­a en el paper del fill, absolutament perdut en aquest enfrontament i Jacob Torres, amb una escena fugaç que ofereix l’ajut del seu diari per rehabilitar el nom del professor perĂČ que aquest rebutja perquĂš no vols ser ostatge de cap ideologia.

EL PROFESSOR BERNHARDI - TNC 3

Segons comenta Xavier AlbertĂ­ “El professor Bernhardi” advertia d’un nazisme encara per arribar, “despullava els mecanismes de manipulaciĂł i adulteraciĂł ideolĂČgica controlats pel poder” i proclamava aquell “DĂ©u ha mort” de Nietzsche. Massa crĂ­tica per la Ăšpoca, les autoritats de l’imperi austrohongarĂšs no van permetre que l’obra d’Arthur Schnitzler s’estrenĂ©s a Viena el 1912 i durant anys va estar prohibida. El mateix any 1912 va estar estrenada a BerlĂ­n.

Arthur Schnitzler (1862-1931) era neurĂČleg, dramaturg i novel·lista. El seu pare tenia una clĂ­nica similar a la que apareix a l’obra. De fet, el text tĂ© alguns “ressons autobiogrĂ fics”: Quan ell tenia 10 anys d’edat va viure com el seu pare fundava la Poliklinik Allgemeine que oferia tractament gratuĂŻt als pacients sense recursos, la princesa Pauline von Metternich i l’arxiduc Rainer van assumir el protectorat. Els atacs antisemites contra els membres jueus de l’Institut no van trigar a arribar.

El text ha estat adaptat i molt escurçat per LluĂŻsa CunillĂ© (l’original tenia una duraciĂł de mĂ©s de 5 hores), ens presenta un constant debat sobre l’ùtica, la dignitat, la responsabilitat i la llibertat de consciĂšncia.

EL PROFESSOR BERNHARDI - TNC 4

Una obra estructurada bĂ sicament en duets on el professor ens va mostrant la seva personalitat, la seva dignitat, el seu rigor professional i el convenciment d’una feina ben feta. Destacaria bĂ sicament els duets amb un tĂȘte-Ă -tĂȘte el doctor Ebenwald (Joel Joan) amb el professor i doctor Flint, ara ministre de Culte i EducaciĂł (Manel BarcelĂł) i amb el seu contrari en aquest duel, el capellĂ  Franz Reder (Albert Prat) que reconeix privadament el seu error perĂČ no ho vol fer pĂșblicament.

Una gran urna de vidre presideix un escenari blanc i asĂšptic on passem de l’hospital a casa del professor o al despatx del ministre tan sols amb algun canvi de la taula i les cadires. El fum que de mica en mica omplirĂ  l’urna vol representar la nimietat que ha iniciat tot el procĂšs i ha provocat la caiguda del professor arrossegant amb ell el seu fill que tambĂ© iniciava la seva carrera a la instituciĂł. La posada en escena equipa als personatges d’ordinador, mĂČbil i vestuari contemporani en un intent de mostrar que el que ens estĂ  explicant situat a la Viena del 1912 Ă©s totalment contemporani.

Com sempre que podem, vam assistir al col·loqui que es va celebrar desprĂ©s de la representaciĂł i que ens ajuda a entendre el que hem vist damunt l’escenari i ens ha permĂšs copsar l’apassionament d’en Xavier AlbertĂ­ per aquest text.

Text: Arthur Schnitzler – TraducciĂł: Feliu Formosa – AdaptaciĂł: LluĂŻsa CunillĂš
DirecciĂł: Xavier AlbertĂ­
Repartiment: Lluis Homar (Dr. Bernhardi- Professor de Medicina interna i director)\ Joel Joan (Dr. Ebenwald- Professor de cirurgĂ­a i subdirector)\ Pep Cruz (Dr. Cyprian- Professor de neurologĂ­a)\ Joan NegriĂ© (Dr. Filitz- Professor de ginecologĂ­a)\ Albert PĂ©rez (Dr. Löwenstein-Professor de pediatrĂ­a)\ Roger Casamajor (Dr. Schreimann-Professor d’otorrinolaringologĂ­a)\ RubĂšn d’EguĂ­a (Dr. Oskar Bernhardi- Assistent del professor Bernhardi)\ Guillem Gefaell (ITNC) (Doctor en practiques)\ Silvia Ricart (Ludmilla-Infermera)\ Manel BarcelĂČ (Professor Dr.Flint- Ministre de Culte i EducaciĂł)\ Jordi AndĂșjar (Dr. Winkle- Conseller del ministre)\ Albert Prat (Franz Reder- CapellĂ )\ Oriol GenĂ­s (Advocat defensor)\ Jacob Torres (Kulka-periodista).
Escenografia: Lluc Castells i JosĂ© Novoa\ Vestuari: Maria Araujo\ Il.luminaciĂł: Ignasi Camprodon\ So: Jordi Bonet\ MĂșsica original: Xavier AlbertĂ­\ CaracteritzaciĂł: Toni Santos\ Ajudant de direcciĂł: Albert Arribas\ Ajudant d’escenografĂ­a: Marc SalicrĂș\ Ajudant de vestuari: Marian Garcia
ProducciĂł: Teatre Nacional de Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.