– Concert – ISTANBUL (馃悓馃悓馃悓+ 馃悮) – Jordi Savall – Hesperi贸n XXI & Mal Pelo – Mercat de les Flors – Sala MAC – 13/02/2016

No s茅 ben b茅 el perqu猫 aquest concert, est脿 englobat en el cicle de dansa de MAL PELO, que aquests dies ens ofereix el Mercat de les Flors, ja que de “dansa” ben poca cosa t茅 i la seva col路laboraci贸 en aquest espectacle de ISTANBUL 茅s m茅s aviat minso; m’hauria agradat anar aquesta vegada a la roda de premsa que es va celebrar el passat dia 10 de febrer, per貌 aquest cop no vaig ser convidat.

ISTANBUL - Mercat de les Flors - 1

El fet 茅s que la companyia MAL PELO, associada al Mercat de les Flors i formada per Maria Mu帽oz i Pep Ramis ens ofereix 4 espectacles:

  • El Cinqu猫 Hivern (de l’11 al 21 de febrer), que nosaltres ja v脿rem poder veure al Festival Grec, del que no guardem massa bon record, com podeu comprovar en 聽aquesta聽cr貌nica.
  • Istanbul (煤nica representaci贸 el 13 de febrer) de la que parlarem a continuaci贸…
  • 7 Lunas (17 i 18 de febrer)… una trobada entre Mar铆a Mu帽oz i el cantaor Ni帽o de Elche
  • Bach (20 i 21 de febrer)… un treball sobre algunes peces seleccionades de “El Clavec铆 ben temperat” de J.S. Bach, interpretat per la ballarina Federica Porello.

ISTANBUL聽constitueix un escenari privilegiat de la hist貌ria: una barreja extraordin脿ria de pobles i cultures, de lleng眉es i de m煤siques fins a crear el mite que ara acompanya el seu nom. Aquesta creaci贸 mostra aquesta riquesa a trav茅s de la for莽a i la sensibilitat de JORDI SAVALL i els quatre components del conjunt instrumental HESP脠RION XXI.

Fa m茅s de 50 anys que Jordi Savall d贸na a con猫ixer al m贸n meravelles musicals abandonades en la indifer猫ncia i l’oblit; dedicat a la recerca d’aquestes m煤siques antigues, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba o tamb茅 com a director.

Les m煤siques de l’imperi otom脿, incloent-hi en elles la m煤sica suf铆, sempre m’han agradat molt铆ssim i sempre que viatgem a Istanbul, ciutat de la que estem perdudament enamorats, intentem comprar alguns CDs, per gaudir d’aquestes m煤siques en la tranquil路litat de casa nostra.

Aquest concert no 茅s el primer cop que l’escoltem i sempre… sempre ens deixa meravellats i realment emocionats. Un recull de m煤siques turques, arm猫nies, gregues i sefardites. Quina meravella!!!

Com ja he comentat abans, la participaci贸 de la dansa en aquest concert va ser m茅s aviat minsa i encara que els ballarins van participar en alguns moments, cap d’ells ens va arribar a emocionar, exceptuant potser l’escena final on Pep Ramis va interpretar una coreografia for莽a espectacular, acompanyat per dos p猫ndols gegants bellugant-se a banda i banda de l’escenari i recolzats amb una preciosa projecci贸 d’uns cavalls al galop al fons.

La nostra valoraci贸 de ben segur hauria estat molt m茅s alta, si s’hagu茅s optat per presentar el concert a p猫l, sense cap m茅s afegit贸…. i evidentment en un espai m茅s redu茂t, on els espectadors poguessin gaudir de la interpretaci贸 dels m煤sics de ben a prop.

M煤sica:聽Jordi Savall – Catalunya(lira de gamba, rabec i direcci贸) //聽Ha茂g Sarikouyoumdjian – Arm猫nia (ney, 隆duduk) // Hakan G眉ng枚r – Turquia (kanun) // Dimitri Psonis – Gr猫cia (oud) // David Mayoral – Espanya (percusions)

Dansa:聽Mar铆a Mu帽oz, Pep Ramis, Jordi Casanovas, Federica Porello
Il路luminaci贸:聽August Viladomat 鈥 Punt de Fuga //聽Espai esc猫nic:聽Mal Pelo

Istanbul snails

Deixa un comentari