– Teatre – FUENTEOVEJUNA, breve tratado sobre las ovejas dom茅sticas (馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Seca -Sala Joan Brossa – 11/02/2016

Aquesta adaptaci贸 de la coneguda obra de Lope de Vega, FUENTEOVEJUNA, ha estat obra d鈥Anna Maria Ricart, periodista que treballant a Catalunya Radio va decidir iniciar els seus estudis a l’Institut del Teatre i en 2013 va decidir donar el cop de porta al periodisme per dedicar-se de ple a la seva passi贸 de dramaturga. Amb aquesta adaptaci贸 va guanyar el Premi Max 2015 a la Millor Adaptaci贸 Teatral.

Fuenteovejuna 1

Segons ella el periodisme i el teatre estan molt vinculats perqu猫 des de tots dos 脿mbits intenta explicar la realitat del m贸n en el que vivim, amb el periodisme des dels fets reals, amb el teatre des de la ficci贸.

Va treballar el text pensant en el teatre de carrer i d鈥檃qu铆 l’escenografia circular que ens presenta. Va ser representat al festival de T脿rrega, al Off d鈥橝lmagro i al festival Don Quijote de Par铆s. Ara aterra a la sala Joan Brossa de la Seca totalment adaptada per aquesta producci贸. Una aposta per fer un teatre proper a l’espectador i demostrar que els cl脿ssics tamb茅 s贸n a l’abast de tothom.

“Haciendo averiguaci贸n
del cometido delito,
una hoja no se ha escrito
que sea en comprobaci贸n;
porque, conformes a una,
con un valeroso pecho,
en pidiendo qui茅n lo ha hecho
responden: Fuenteovejuna.”

Fuenteovejuna 2

FUENTEOVEJUNA. Breve tratado sobre las ovejas dom茅sticas, 茅s la hist貌ria del fam贸s poble que cansat de les atrocitats d’un governador comendador corrupte i violador, decideix unir-se per combatre i finalment matar al seu opressor. Mentre succeeix l’acci贸, els actors comenten i opinen amb els espectadors, sobre aquest fet en concret, basat en una situaci贸 real (Cr貌nica de Rades S. XVI) en la que Lope es va inspirar.

L鈥檕bra barreja el llenguatge i els versos de Lope de Vega amb el llenguatge actual. Es combinen, per exemple, amb la detallada observaci贸 del casament de Laurencia i Frondoso des de l鈥檃plicaci贸 inform脿tica de Google Earth, i amb la convocat貌ria a la revolta des de les xarxes socials amb el #comendador.

Amb una for莽a incre茂ble els set actors es belluguen per l鈥檈spai esc猫nic i fora d鈥檈ll interpel路lant directament al p煤blic, jugant amb ell al mateix temps que expliquen la hist貌ria. Una taula, uns tamborets i dues escales s贸n els elements que els acompanyen i que prenen vida pr貌pia dins l鈥檕bra. Un acurat vestuari i les m脿scares pintades en els seus rostres fan la resta.

Passat i present ens descobreixen que els homes no han canviat gaire amb el pas dels segles ni amb les noves tecnologies, la historia entre opressor i oprimit 茅s una constant de la nostra societat, la tirania del poder enfrontada a la ira d鈥檜n poble fart de ser trepitjat. Un poble d鈥檃ltra banda de f脿cil manipulaci贸 com es despr猫n del sotstitol 鈥渂reve tratado de las ovejas dom茅sticas鈥.

Fuenteovejuna 3

La companyia Obsken茅 va ser fundada per Constanza Aguirre, Judith Pujol i Ricard Soler a mitjans de 2008, en l’Institut del Teatre de Barcelona, amb la idea de realitzar projectes de creaci贸 innovadors explorant les diferents disciplines que conformen les arts esc猫niques.

鈥淔ugim de la primacia del text, de l’actor o del director, per entendre les arts esc猫niques com un aut猫ntic treball en equip des del principi del proc茅s creatiu on cadasc煤 treballa des de la seva especialitat per al si de la col路lectivitat.

Obsken茅 es refereix a obsc猫, paraula que en la seva arrel grega vol dir fora (ob-) d’escena (-sc猫). La companyia Obsken茅 vol mostrar en escena all貌 que fins ara s’ha amagat darrere el tel贸 de fons. Busquem una creaci贸 obscena, descarada i contempor脿nia鈥.

Una obra que ens ha sorpr猫s i ens ha agradat molt; sens dubte la recomanem.

Autor: Lope de Vega
Dramat煤rgia: Anna Maria Ricart
Direcci贸: Ricard Soler i Mallol
Int猫rprets: Andrea Madrid/Queralt Casasayas (Pascuala i Cimbranos), David Men茅ndez/Javier C谩rcel (Comendador), Guillem Gefaell/Marc Naya (Flores i Ortu帽o), Mart铆 Salvat/Marc Pujol (Mengo), Rosa Serra/Ilona Mu帽oz (Laurencia), Sergi Torrecilla/Xavi Torra (Esteban), Marc Rius/Toni Mas (Frondoso)
Escenograf铆a: Adri脿 Pinar Marc贸 \ Assesorament de movement: Marta Herv脿s
Producci贸: Companyia Obsken茅

Cargol Fuenteovejuna

2 thoughts on “– Teatre – FUENTEOVEJUNA, breve tratado sobre las ovejas dom茅sticas (馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Seca -Sala Joan Brossa – 11/02/2016

 1. Imma C.

  Bon dia !
  Vam entrar a la Seca-BROSSA una mica tristos i en vam sortir contents i plens d麓energia. La que deixen anar els actors durant FUENTEOVEJUNA, bona manera d麓acostar-se a l麓obra de Lope de Vega. Les pinzellades de les xarxes socials no fan perdre l麓ess猫ncia de l麓obra, per mi.
  L麓escenificaci贸 i la distribuci贸 de l麓espai s贸n ideals per barrejar-se entre el p煤blic.
  Espectadors de totes les edats, entusiasmats amb la representaci贸, al final aplaudint drets.

  Vivament recomenable.
  A la cia hi ha l麓actor Xavi Torra de Nom茅s Ricard.

  Respon
  1. Imma Barba

   脡s realment una producci贸 que encomana energia, optimisme i ganes de gaudir deixant de banda el que ens amo茂na i no 茅s realment vital. A nosaltres ens va sorprendre molt perqu猫 no hav铆em sentit a parlar ni sab铆em que ja havia estat representada a varius llocs i tenia premis.
   Ara que ho dius si que actuava en Xavi Torra el dia que vam anar nosaltres, per貌 no ho vaig identificar!!!!
   Gr脿cies.

   Respon

Leave a Reply