– Teatre – PANORAMA DES DEL PONT (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Romea – 02/02/2016

Amb aquesta producci贸 el Teatre Romea recupera les produccions pr貌pies de gran format. Un text cl脿ssic contemporani estrenat el 29 de setembre de 1955 al Coronet Theatre de Broadway, que ens relata una hist貌ria d鈥檃mor- obsessi贸 amb el drama dels immigrants il路legals a la Nova York dels anys 50 i les tensions socials existents a l鈥櫭╬oca.

Panorama des de el pont - Teatre Romea 1

Arthur Miller va rebre el seu segon premi Pulitzer amb aquesta obra, que el va consagrar com a dramaturg.

L鈥檃ny 1955, deu anys despr茅s del desenlla莽 de la Segona Guerra Mundial, la immigraci贸 il路legal 茅s una realitat generalitzada als Estats Units. Eddie Carbone, un honrat treballador d鈥檕rigen itali脿, viu obsedit per la passi贸 devastadora que sent per la seva neboda, a la qual van recollir ell i la seva esposa quan la noia va quedar 貌rfena. Una situaci贸 insostenible que el superar脿 i el dur脿 a trair la fam铆lia i a trencar la llei del silenci establerta entre els treballadors, majorit脿riament immigrants, del port de Nova York.

Dirigida per Georges Lavaudant reconegut actor i director franc猫s, amic personal d鈥檈n Borja Sitj脿, que li va proposar el repte de dirigir un text d鈥橝rthur Miller. Un cop acceptat el repte va contactar amb 鈥渆l millor protagonista possible鈥, l鈥檃ctor Eduard Fern谩ndez.

Panorama des de el pont - Teatre Romea 2

Eddie 茅s un personatge aparentment feli莽 i conformat amb el seu dest铆 que canviar脿 radicalment amb l鈥檃rribada de dos cosins de la dona als que acollir脿 d鈥檃magat a casa seva. Un d鈥檈lls 茅s solter, jove i ros. A partir d鈥檃qu铆 s鈥檃ctiva en ell un mecanisme de control cap a la seva neboda que no podr脿 reconduir.

L鈥橢duard Fern谩ndez interpreta molt b茅 la degradaci贸 moral del personatge que s鈥檃caba convertint en un monstre capa莽 de matar. Encara que ha treballat als escenaris a l鈥橢duard Fern谩ndez, acostumat a treballar al cinema, li hem detectat petits moments d鈥檌nseguretat en voler recordar-se del text. Suposem que respon al que ell mateix va confessar a la roda de premsa, de la que tamb茅 vaig fer la respectiva cr貌nica.

Li passa quelcom diferent de quant treballa al cinema 鈥. Perqu猫 de sobte li venen unes immenses ganes de fugir i per uns dies creu que qualsevol professi贸 茅s millor que la d鈥檃ctor.

L鈥檃dvocat de la fam铆lia, Alfieri, magn铆ficament interpretat per en Jordi Mart铆nez, observa la situaci贸 amb fascinaci贸 i fa durant tota l鈥檕bra el paper del Corifeu (en el teatre cl脿ssic grec guia els int猫rprets del cor en directe, de manera an脿loga a un director d’orquestra, i de vegades pren la paraula sol en nom del cor)que ens narra el que ell veu i que est脿 pr脿cticament tota l鈥檕bra com a observador dalt l鈥檈scenari.

Merc猫 Pons interpreta el paper de la dona, extraordin脿ria Beatrice que d贸na el contrapunt a la bogeria de l鈥橢ddie i que veu en tot moment el problema de fons que ha minat la seva relaci贸 i que la destruir脿; per nosaltres potser la millor interpretaci贸 de la nit.

Panorama des de el pont - Teatre Romea 6

Tamb茅 ens van agradar molt les interpretacions dels dos joves cosins, per part de Marcel Borr脿s i Pep Ambr貌s. Marina Salas, molt millor a la primera part quan fa d’adolescent innocent… despr茅s quan ha d’interpretar els moments m茅s dram脿tics no ens la v脿rem acabar de creure;estem segurs de qu猫 millorar脿 amb les properes funcions.

Una posada en escena simple per貌 efectista, una capsa negra, buida i nua, pocs objectes a manera d鈥檃ttrezzo i unes imatges projectades que porten a l’espectador al lloc on est脿 succeint l鈥檈scena; la combinaci贸 d’aquesta escenografia innovadora i una excel路lent铆ssima il路luminaci贸, va ser per nosaltres un plus afegit, per tal de valorar-la amb un notable alt.

Tot plegat una producci贸 que ens ha agradat molt i que sens dubte recomanem.

Autor: Arthur Miller
Traducci贸: Joan Sallent
Direcci贸: Georges Lavaudant
Repartiment: Eduard Fern脿ndez (Eddie), Jordi Mart铆nez (Alfieri), Merc猫 Pons (Beatrice), Marina Salas (Catherine), Marcel Borr脿s (Rodolfo), Pep Ambr貌s (Marco), Rafa Cruz (Toni Berelly, Louis, official), Sergi Vall猫s (Mike)
Escenograf铆a i vestuari: Jean-Pierre Vergier \ Il.luminaci贸: Georges Lavaudant \ Espai sonor: Jean-Louis Imbert \ Edici贸 imatges: Francesc Isern \ Ajudant de direcci贸n: Ester Nadal \ Ajudant de vestuari: Carlota Ricart \ Assistent d鈥檌l.luminaci贸 i programaci贸: Sergio Gracia \ Assessorament boxa: Rafa Cruz \ Direcci贸 de producci贸n: Amparo Mart铆nez \ Cap de producci贸n: Maite Pijuan\ Producci贸 executiva: Marina Vilardell \Responsable t猫cnic: Txema Orriols \ Sastrer铆a: Cristina Valverde \ Caps t猫cnics del teatre: Sergi Lobaco i Ra煤l Mart铆nez\ Maquinista: Samu Schlechter \ T猫cnic de so durant assajos: Jaume Cuadrada \ Construcci贸 d鈥檈scenograf铆a: Arts-Cenics \ Confecci贸 vestuari: Goretti Puente
Una coproducci贸 de Teatre Romea i LG Th茅芒tre
panorama-des-del-pont-cargol

Oanorama des de el pont CARGOL

Deixa un comentari