– Roda de premsa – EL PROFESSOR BERNHARDI – Teatre Nacional de Catalunya – 08/02/2016

Avui al mat铆, he pogut assistir a una nova roda de premsa al Teatre Nacional de Catalunya. Una producci贸 que nosaltres els Voltaires podrem veure el pr貌xim divendres 19 de febrer, aprofitant que despr茅s de la funci贸 hi haur脿 col路loqui.

El Professor Bernhardi

EL PROFESSOR BERNHARDI, es tracta d’un text del dramaturg i novel路lista austr铆ac en llengua alemanya, Arthur Schnitzler (Viena 1862 – 1931). La seva professi贸 era la de metge neur貌leg, per貌 ben aviat s’allunyaria de la seva carrera m猫dica; la seva amistat amb Sigmund Freud, va animar-lo a introduir-se en la escriptura en temes que eren tab煤s en la seva 猫poca, com la s铆filis o l’antisemitisme, fet que va convertir-lo en una figura publica sovint atacada pels seus contemporanis. Amb obres com “La ronda”, “La cacatua verda” o aquesta de la que estem parlant, 茅s considerat un dels dramaturgs m茅s importants de la modernitat europea.

Xavier Alberti, ha volgut portar als escenaris del TNC aquest text, que fins ara mai s’havia representat a Catalunya i a m茅s l’ha volgut dirigir. La traducci贸 del text l’ha realitzat en Feliu Formosa, que tamb茅 ha estat present a la roda de premsa. En Xavier ens comenta que l’obra original sense cap modificaci贸, hauria durat potser m茅s de 5 hores; ha escollit fer-ho a partir d’una adaptaci贸, que li ha encarregat a Llu茂sa Cunill茅; el resultat ha produ茂t un text for莽a mes redu茂t, amb una duraci贸 de dues hores i mitja (2:50 incloent l’entreacte), l’ha situat a la Viena actual, malgrat que s’ha volgut respectar en la seva totalitat el significat original del text.

En un hospital universitari, el professor d’origen jueu, est脿 tractant una noia malalta de 18 anys que est脿 a punt de morir; per tal de no fer-la patir m茅s del compte, li administra un medicament que li d贸na una sensaci贸 de millora important, malgrat que solament d’aparen莽a. Evita que en aquells moments se li administri l’extremunci贸, per tal de qu猫 no s’adoni de la realitat de la seva imminent mort… i aquesta decisi贸 complexa, desencadena un seguit de conseq眉猫ncies, que faran trontollar tots els estaments pol铆tics, m猫dics i religiosos del pa铆s.

Roda de premsa - El Professor Bernhardi - TNC - 1

Aquesta obra de ressons autobiogr脿fics, tracta sobre els tentacles del poder, fa una radiografia dels mecanismes de manipulaci贸 amb les quals les elits que estan al poder, vampiritzen els discursos sobre el b茅 com煤 per legitimar el seu propi protagonisme. Schnitzler hi va anticipar els fantasmes antisemites que recorrerien Europa al llarg del segle XX.

En Feliu Formosa pren la paraula i afirma que la reducci贸 que ha produ茂t aquesta adaptaci贸 sobre la seva traducci贸 茅s absolutament respectuosa. Tamb茅 diu que es tracta d’una obra densa, per貌 no pas en el referent amb la complexitat del llenguatge que s’utilitza, sin贸 m茅s aviat per la seva dificultat d’expressar la confrontaci贸 entre idiologies tan diferents.

En Llu铆s Homar diu que se sent absolutament un privilegiat per poder encarnar el personatge del professor Bernhardi i que realment l’apassiona el fet de poder donar a con猫ixer al p煤blic un personatge tan complet. Dona les gr脿cies a Xavier Alberti per aquesta confian莽a, i creu que malgrat que no 茅s un text f脿cil per la seva densitat, al mateix temps est脿 acompanyat d’una gran teatralitat. “Un viatge poc habitual, per貌 d’una gran riquesa”.

En Pep Cruz, afegeix que ha descobert que en cada escena apareix un conflicte i per tant darrere de cada conflicte hi ha Teatre, Teatre del bo; l’espectador segurament quedar脿 enganxat pensant com es resoldr脿 cada un d’aquests conflictes exposats i al mateix temps es convertir脿 en jutge del que est脿 passant a escena, ja que l’autor mai es posiciona per cap de les opcions, per tal de no ser moralitzador. Em fa molta gr脿cia una frase d’ell en la que afirma que “els actors som com a nens petits, que quan comencen a assajar, estam cagats de por i que sovint pensem…. ja me’n sortir茅 d’aix贸 ?“.

Tamb茅 ens parlen els actors Manel Barcel贸 i Joel Joan, que analitzant els seus personatges, malgrat que tampoc volen explicar massa per no fer de spoiler.

Finalment en Xavier Alberti de nou pren la paraula per aclarir que encara que l’argument el situa al dia d’avui, ha deixat les praxis m猫diques de l’猫poca en qu猫 van ser escrites l’any 1912. Tamb茅 afirma que va arribar a pensar en traspassar alguns papers de masculins a femenins, per貌 que al final li va fer una certa por, que aix貌 afegit a la retallada del text, desvirtues massa l’original.

Ens diu que en l’obra original surten fins a 23 personatges, i que en aquesta adaptaci贸 que es podr脿 veure al TNC, ha estat redu茂da a 14, interpretats per: Llu铆s Homar, Joel Joan, Pep Cruz, Joan Negri茅, Albert P茅rez, Roger Casamajor, Rub茅n de Egu铆a, Guillem Gefaell (ITNC), S铆lvia Ricart, Manel Barcel贸, Jordi And煤jar, Albert Prat, Oriol Gen铆s, Jacob Torres.

Acaba afirmant de nou que aquesta obra 茅s d’una enorme teatralitat.

EL PROFESSOR BERNHARDI, es podr脿 veure a la Sala Gran del TNC del 10 de febrer fins al 20 de mar莽 del 2016.

Cargols Bernhardi

Leave a Reply