– Teatre – NADIA (🐌🐌🐌+ 🐚) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Tallers – 04/02/2016

Nadia Ghulam nascuda a Kabul, el 4 de juny del 1985 viu a Badalona amb una família catalana que la va acollir fa 10 anys. Havia aterrat a Barcelona per sotmetre’s a diverses operacions per reconstruir-li la cara, gràcies a l’acció de dues ONG i la família d’acollida.

El 2010 va publicar el llibre El secret del meu turbant, que signava juntament amb Agnès Rotger i que va rebre el premi Prudenci Bertrana, llibre que per cert, vam aprofitar per comprar.

Nadia - TNC 1

El 2011 va protagonitzar un documental, Tornar a Nadia, i finalment el 2014 va pujar als escenaris per explicar en primera persona la seva història a NADIA. Aquell espectacle, que es va estrenar al festival Grec, arriba ara a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya en vuit funcions i nosaltres vam tenir ahir el privilegi de veure’l.

Aquest documental escènic ha estat dirigit per Carles Fernández Giua que també intervé amb Eugenio Szwarcer i la mateixa Nadia.

La vida de la Nadia és un exemple de superació, quan tenia vuit anys una bomba cau a casa seva, a Kabul, i li provoca greus cremades a tot el cos i ferides a la cara que la deixen sis mesos en coma, dos anys a l’hospital i 14 intervencions quirúrgiques. El seu germà Zelmai desapareix i el seu pare es trastoca. En aquest temps, estirada al llit de l’hospital, decideix que en sortir es farà passar per home per poder treballar i d’aquesta forma poder alimentar la mare i les dues germanes.

Nadia - TNC 2

.… i va passar deu anys, amagada sota aquell turbant….

Ens va explicar el que va fer per sobreviure i com sense saber llegir ni escriure va aconseguir aprendre a negociar començant per una permuta i guanyant en cada canvi. De com els contes que li explicava la seva mare la van ajudar a viure amb esperança dia a dia. De com va construir un pou sense saber-ne. De com es va dedicar a la cria de coloms. De com utilitzava la fona i pedres per defensar-se d’homes que eren dues, tres o quatre vegades més forts, més grans que ella.  I com de dolorós, va ser perdre els amics que no van poder acceptar el seu “retorn” a la seva autèntica identitat de Nadia.

Segons comenta Carles Fernández, van conèixer a la Nadia i les seves innombrables converses amb ella li van donar el fil argumental, un viatge a l’Afganistan per conèixer el país i rodar les imatges li va donar el context periodístic que buscava.

Nadia - TNC 3

El testimoni de la Nadia humanitza la història en majúscules. “Vivim de titulars, i arriba un moment que ens insensibilitzem i ens oblidem que allà hi ha persones amb els seus somnis i aspiracions”. És la mateixa Nadia qui, quan encara vivia a Kabul, va decidir explicar la seva història, farta que els mitjans periodístics la fessin protagonista de portades sensacionalistes.

Nadia ha aconseguit estudiar educació social i porta un blog dedicat a la gastronomia afgana. Treballa de forma molt activa com a portaveu del seu país i el seu somni és tornar per canviar coses.

Segons un proverbi afgà: “L’esperança és amarga, però els seus fruits són molt dolços”.

Nadia en acabar la seva narració ens mira als ulls i ens diu: després de cada nit, de ben segur vindrà un nou dia. Jo ara estic vivint el meu dia

Direcció: Carles Fernández Giua
Amb: Carles Fernández Giua, Nadia Ghulam, Eugenio Szwarcer
Disseny d’espai i vídeo: Eugenio Szwarcer \ Il·luminació: Lluís Martí \ So: Damien Bazin \ Ajudanta de direcció: Sílvia Dotti
Producció:  Grec 2014 Festival de Barcelona, CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), La Conquesta del Pol Sud

Cargol Nadia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.