– Roda de premsa – PANORAMA DES DE EL PONT – Teatre Romea – 28/01/2016

Aquest matí, he pogut assistir a la roda de premsa de la nova producció teatral que el Teatre Romea estrenarà el pròxim 4 de febrer; es tracta de PANORAMA DES DEL PONT, un text de Arthur Miller.

Borja Sitjà, director artístic del Teatre Romea, ens explica que tot plegat va néixer arran de l’amistat personal que manté amb el director francès Georges Lavaudant, al que li va proposar dirigir un text d’Arthur Miller, malgrat que aquest autor no és ni de bon tros un dels autors habituals d’aquest director.

Roda de premsa Panorama des del Pont - Teatre Romea - 1

Georges Lavaudant amb l’ajut d’una traductora, reconeix aquest fet i admet que a partir de la seva direcció de “La nit de la iguana” de Tennessee Williams, es va adonar de la “precisió d’aquest tipus de text”. Un cop va acceptar el repte de dirigir aquesta producció el primer que varen fer és aconseguir el millor protagonista possible i van contactar amb l’actor Eduard Fernández que va acceptar-ho de seguida, malgrat que actualment es dedica més al cinema i televisió.

A poc a poc van anant completant la resta del cast, fins a aconseguir aquesta companyia de teatre provisional, en la que tots els seus components han treballat com si és tractes d’una sola persona per assolir l’èxit; els companys de l’Eduard són: Jordi Martínez, Mercè Pons, Marina Salas, Marcel Borràs, Pep Ambròs, Rafa Cruz i Sergi Vallès.

This slideshow requires JavaScript.

Panorama des del pont relata la història d’Eddie Carbone (Eduard Fernández), un immigrant italià que viu a la Nova York dels anys 50, la seva dona (Mercè Pons) i la seva neboda Katie (Marina Salas), per la qual sent un amor especial. L’estabilitat de la família es veurà interrompuda quan arribin dos familiars italians (Pep Ambròs i Marcel Borràs) i la Katie decideixi desenganxar-se del seu oncle. Aquest relat està contant des del punt de vista de l’Alfieri (Jordi Martínez), l’advocat de la família i el corifeu.

“El que ha fet Arthur Miller amb aquesta obra és partir de personatges quotidians i situar-los en una mena de tragèdia grega”, ha explicat Lavaudant. El seu protagonista Eddie Carbone, és un home que causa simpatia, un estibador d’un port que ho ha passat molt malament a la vida perquè ha patit gana…. es tracta d’un home “tosc”, que enveja que els joves immigrants italians acabats d’arribar puguin ser feliços amb facilitat i els enveja fins i tot la seva joventut, acabant per trair els seus propis valors.

“A l’Eddie no l’han deixat ser ell mateix”, ha apuntat Eduard Fernández. La seva dona és Beatrice, interpretada per Mercè Pons, de la qual Borja Sitjà ha dit que ha portat al seu personatge a un nivell que ell mai havia vist. Eduard comenta que quan treballa en Teatre, pocs dies abans de l’estrena, li passa quelcom diferent de quant treballa al cinema …. perquè de sobte li venen unes immenses ganes de fugir i per uns dies creu que qualsevol professió és millor que la d’actor.

Algú ha comentat que la traducció de Joan Sallent és realment magnífica i que ara un cop estudiat a fons aquest text molt treballat pels components de la companyia, paraula per paraula, s’han adonat de que es tracta d’un fals “naturalisme”. A partir d’una pregunta dels assistents el director diu que no ha volgut traslladar a l’actualitat els problemes de la immigració de l’època en què el text va ser escrit, perquè creu que les circumstàncies són radicalment diferents.

Tots els actors han volgut destacar el plaer que és treballar amb Georges Lavaudant. “Et permet estar despullat i sincer damunt l’escenari, perquè mai et jutja”, ha dit Fernández. Mentre que Jordi Martínez ha destacat que s’ha creat una companyia “meravellosa” i que “el viatge que han fet junts és el premi que ens enduem els actors”.

El muntatge és molt depurat, hi ha un equilibri delicat de trobar entre l’espai, que és pur i depurat i els actors. Per l’escenografia s’ha basat en una capsa negra, buida i nua, amb pocs objectes a manera d’atrezzo.

This slideshow requires JavaScript.

Panorama des del pont és una coproducció de Focus i LG Théatre. Iniciarà funcions el dia 2 de febrer amb dos prèvies, abans de l’estrena oficial. Nosaltres hem comprat entrades per la segona funció d’aquestes prèvies…. comencem a tenir moltes ganes de veure el resultat.

Panorama des del Pont CARGOL

Panorama des del Pont CARGOL

 

Leave a Reply