– Teatre – MARIA ROSA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Petita – 22/01/2016

MARIA ROSA, un espectacle que forma part de l鈥Epicentre Guimer脿, 茅s la revisi贸 d鈥檜n cl脿ssic d鈥脌ngel Guimer脿 en versi贸 i direcci贸 de Carlota Subir贸s.

En paraules de la pr貌pia directora Guimer脿 presenta un m贸n de polaritats radicals 鈥搈ascul铆 i femen铆, ingenu茂tat I perversi贸, atracci贸 i rebuig, la blancor m茅s pura I la negror m茅s tenebrosa鈥 L鈥櫭爊ima fosca i l鈥櫭爊ima lluminosa s鈥檕posen amb cruesa. Per貌 en aquesta oposici贸 absoluta es produeix justament el transvasament, l鈥檃lqu铆mia essencial: en la llum apareix la tenebra, en la viol猫ncia apareix la tendresa, en la ignor脿ncia apareix la lucidesa.

Maria Rosa - TNC 1

Maria Rosa 茅s un drama social i amor贸s inspirat en una hist貌ria real que succe铆 a la localitat de Solivella, a la Conca de Barber脿, a mitjans del segle XIX durant la construcci贸 de la carretera que travessa la poblaci贸.

Un triangle format per la Maria Rosa, l鈥橝ndreu i en Mar莽al, tres peons caminers que treballen plegats en les feines de construcci贸 de la carretera. La Maria Rosa es casar脿 amb l鈥橝ndreu i veur脿 com el seu marit 茅s acusat de la mort del capat脿s i enviat a una pres贸 de Ceuta on morir脿. M茅s endavant el Mar莽al, culpable real de l鈥檃ssassinat es casa amb la Maria Rosa. Quan ella esbrini la veritat es produir脿 el drama.

L鈥檕bra comen莽a en arribar en Badori, mort de gana, demanant menjar i un lloc de feina, 茅s acollit per en Gepa que el tracta com si fos el fill que va perdre. En Badori i la Maria Rosa es coneixen, justament del dia en qu猫 ella va con猫ixer l鈥橝ndreu tot treballant en la barema del mas de la Rigala. L鈥橝ndreu es va ferir i la seva sang es va barrejar amb el vi del ra茂m que trepitjava.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta truculenta an猫cdota explicada quan es reconeixen 茅s la que detonar脿 tot el drama en el convit de bodes de la Maria Rosa i en Mar莽al. I 茅s que en Badori tamb茅 est脿 enamorat de la Maria Rosa.

Per貌 Guimer脿 no ens explica nom茅s una hist貌ria d鈥檃mors amb culpables i innocents, tamb茅 ens parla de passi贸 amorosa, del desig dels dos protagonistes encara que el motor de la hist貌ria sigui en Mar莽al, el qual provoca la desaparici贸 de l’Andreu i persegueix a la Maria Rosa fins a v猫ncer la seva persistent negativa a recon猫ixer la passi贸 sexual que l鈥檃trau cap a ell.

La Maria Rosa viu una sexualitat reprimida que arrossega als homes que l’estimen.

El text ha estat actualitzat amb un llenguatge m茅s proper al dia d’avui, per la mateixa Carlota Subir贸s, tot i deixar la hist貌ria tal com la va pensar Guimer脿 quan la va escriure, en un intent d’apropar els cl脿ssics catalans al p煤blic jove… encara que s’ha mantingut intactes els convencionalismes i costums d’aquella 猫poca, com ha de ser.

La Sala Petita del Nacional es fa enorme amb aquesta producci贸, una rentadora al fons de l’escenari que simbolitzen les anades al riu de la Maria Rosa que se n’ocupa de la bugada de tots, un espai obert on treballen, dinen, xerren i 茅s a moments un espai a l’aire lliure o un lloc d鈥檃ixopluc. Una escenografia de pocs elements per potenciar que parlem de mis猫ria. Una versi贸 amb est猫tica contempor脿nia amb un llenguatge cl脿ssic, encara que聽actualitzat, que 茅s barreja de poesia i parla popular.

Molt destacable la interpretaci贸 de la parella protagonista i molt especialment la de Mar del Hoyo com a Maria Rosa, en el seu just paper de dona casta i fidel menjada per un desig incontrolable i que no vol acceptar. Tamb茅 ens ha agradat molta Llu茂sa Castell, una Tomasa molt encertada i Manel Sans en el paper de marit i germ脿 protector.

Gran encert en les escenes de grup on tot est脿 mesurat.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Debuten quatre joves actors dins del projecte ITNC, col路laboraci贸 entre el TNC I l鈥橧nstitut del Teatre que permet la professionalitzaci贸 de joves graduats.

Aquesta producci贸 tindr脿 vida m茅s enll脿 de les representacions previstes al TNC, ja que gr脿cies a la signatura realitzada el mateix dia de la roda de premsa amb “Teatres en Xarxa”, tamb茅 es podr脿 veure a:

Sant Joan Despi – Teatre Despi (4 de mar莽) – Tordera – Teatre Clav猫 (6 de mar莽) – Barber脿 del Vall猫s – Teatre Municipal Cooperativa (11 de mar莽) – El Prat del Llobregat – Teatre Modern (13 de mar莽) – Sant Andreu de la Barca – Teatre Nuria Espert (19 de mar莽) – El Vendrell – Teatre Angel Guimer脿 (8 d’abril) – Sant Boi de Llobregat – Teatre Can Massallera (17 d’abril).

A nosaltres ens va agradar molt i la recomanem sense cap mena de dubte !!!

Versi贸 i direcci贸: Carlota Subir贸s

Int茅rprets: Albert Ausell茅 (Badori), Llu茂sa Castell (Tomasa), Adri脿 D铆az (Roc)*, Borja Espinosa (Mar莽al), Jordi Figueras (Calau), Sergi Gibert (Xic)*, Toni Guillemat (Joan)*, Mar del Hoyo (Maria Rosa), Francesc Lucchetti (Gepa), Salvador Miralles (Rafel)* i Manel Sans (Quirze) 聽—*ITNC—

Escenograf铆a: Max Glaenzel \ Vestuari: Marta Rafa \ Il.luminaci贸: David Bofarull \ So: Damien Bazin \ Caracteritzaci贸: 脌ngels Salinas \ Assessorament de veu i movement: Pere Sais \ Ajudant de direcci贸: Ferran Dordal i Lalueza \ Ajudanta de vestuari: Anna Ribera \ Ajudant d鈥檈scenograf铆a: Josep Iglesias \ Construcci贸 d鈥檈scenografia: Taller Jorba-Mir贸 \ Alumne en pr脿ctiques de l鈥橧nstitut del Teatre: Sadurn铆 Verg茅s (Direcci贸)
Producci贸: Teatre Nacional de Catalunya i Teatres en XarxaCargol contemporani

Deixa un comentari