– Teatre – LA LLISTA (🐌🐌🐌 + 🐚) – Espai Lliure del Teatre Lliure – 20/01/2016

Aquesta obra de la canadenca Jennifer Tremblay va ser guanyadora del prestigiós Premi Governor General’s l’any 2008. L’any 2014 va escriure una segona part, The Carousel que també va assolir un gran èxit.

Allegra Futon va ser la protagonista d’aquesta obra en la seva estrena al Canadà i ara s’ha convertit en la directora de la versió catalana, traducció de Cristina Genebat, i amb Laia Marull de protagonista absoluta.

La Llista - Teatre Lliure

LA LLISTA porta a escena un sol personatge, una dona, perfeccionista al màxim, totalment col·lapsada per una feixuga quotidianitat.  Laia Marull és una dona que intenta fer compatible la seva vida familiar, el matrimoni i el que ella considera el seu deure. Es dedica a fer llistes de totes les coses que ha de fer.

Amb frases curtes, ens va descobrint el seu món interior, les seves angoixes i les seves pors. S’ha traslladat a viure al camp fugint de la ciutat, buscant pau i tranquil·litat, però viu aïllada en un món que ella mateixa ha construït i té cura dels seus tres fills mentre espera la tornada del seu marit que treballa a ciutat.

Dia rere dia … fent llistes que fa i refà constantment. Així no cal que s’enfronti al món, no té temps de pensar més enllà de fer, fer, fer …. seguint les interminables llistes.

Un remordiment la tortura i ens explica el perquè. En aquest món que ella ha creat només una persona aconsegueix entrar, Jaqueline, una dona del poble mare de quatre fills i que és justament la seva antítesi, el desordre i la improvisació davant el seu perfeccionisme i les seves llistes de prioritats.

I és justament aquesta fixació en el compliment de les seves obligacions i el seguiment de les seves llistes la que l’impedirà veure que el seu “no fer” tindrà conseqüències en la vida de la seva amiga. La culpa i la responsabilitat sobre el que no fem també caldria apuntar-los en una llista.

Com diu Allegra Futon, en aquest text es “reflecteix una societat cada cop més allunyada de les coses essencials, perduda en les obligacions quotidianes i desconnectada dels fets més senzills.”

Un món individualista en el que sempre estem ocupats en fer altres coses, en el que no sabem apreciar el que tenim, en el que no veiem quan algú ens demana desesperadament ajuda.

Un text molt proper i una interpretació de la Laia Marull que ha estat realment genial, transmeten la seva obsessió per les coses ben fetes i la seva angoixa quan l’inesperat ha trasbalsat la seva vida.

L’escenografia molt senzilla amb una taula i una cadira i un terra i paret blanca on es van projectant les llistes de la protagonista.

Text : Jennifer Tremblay
Direcció : Allegra Fulton
Intèrpret: Laia Marull
Traducció del francés: Cristina Genebat / Escenografia i vestuari: Jose Novoa / Caracterització: Paula Ayuso / Il·luminació: Mingo Albir / Vídeo: Ramon Balagué i Kitiara Ferran (Minifilms) / Espai sonor: Mar Orfila
Ajudant de dirección: Mia Esteve / Cap tècnic: Arnau Planchart / Producció executiva: Mireia Farrarons (La Brutal) / Realització de vestuari Goretti
Coproducció: Teatre Lliure i La Brutal

dona avorrida i cargol

Leave a Reply