– Roda de premsa – INFÀMIA – La Villarroel – 12/01/2016

Aquest dimarts he tornat per fi, a assistir de nou a una roda de premsa de Teatre. Ha estat a La Villarroel per tal d’escoltar les explicacions dels protagonistes (autor i actors) de INFÀMIA, que es podrà veure en aquesta sala a partir d’aquest pròxim dissabte 16 de gener en sessions prèvies, encara que l’estrena oficial no serà fins al dia 27.

Es tracta d’un text de nova creació escrit pel dramaturg Pere Riera i escrit especialment per La Villarroel, a partir d’una xerrada en una trobada entre la directora artística de la sala Tania Brenlle i en Pere.

Després de l’estrena de “BARCELONA” l’any 2013 (veure la crònica de Voltar i Voltar), Pere Riera es va voler deixar un marge de temps per escriure quelcom que li satisfés prou; es va donar compte de sobte, de la responsabilitat que tenia en escriure un determinat text, perquè assegut a les últimes files del teatre escoltava el que els espectadors comentaven de “Barcelona”… i es va arribar a espantar una mica de què aquella obra que ell havia escrit i dirigit, havia pres una volada que ni ell havia previst; els espectadors trobaven nous significats a aspectes que ell ni tan sols havia pensat, fent-la seva i trobant-li missatges “polítics” que ell no havia pensat d’escriure, ja que sols volia explicar una història sobre l’amistat.

INFÀMIA - La Villarroel - 1

Partint d’aquests pensaments, assegut a la Sala del teatre, va començar a rumiar escriure quelcom sobre la relació del públic que assisteix a veure una obra de teatre i els actors que la representen; INFÀMIA vol ser una peça molt més intima que “Barcelona”, que parla sobre el ritual del teatre, una història sobre la vida d’uns actors, però sobretot sobre la capacitat que posseeixen els espectadors d’emocionar-se amb les històries que es representen a l’escenari…. sobre la frontera entre la realitat i la ficció.

Que fa que els actors decideixin dedicar la seva vida a aquesta feina ? Perquè una persona jove de 20 anys es decanta per aquesta professió i que a 50 anys continuïn amb ganes de seguir fent-ho ?

Els protagonistes comenten que s’han fet diverses versions del text en la que han participat els actors amb les seves pròpies experiències, en un procés que ha durat més d’un any. L’única condició que va posar en Pere a La Villarroel i a Focus per dur-la a escena va ser que l’Emma Vilarasau l’acompanyés en aquest viatge; L’Emma i Anna Moliner són dues de les protagonistes, a les que acompanyen també, Jordi Boixaderas i Francesc Ferrer, que s’estrenen a les ordres del director.

Emma Vilarasau interpreta a Eva Dolç, una veterana actriu que ha deixat d’actuar. Ella ha destacat que representar una obra mai estrenada “és com obrir un regal per primera vegada”. Per Vilarasau és un plaer descobrir un personatge que mai ha estat interpretat abans.

Per què va deixar d’actuar Eva Dolç ?

A Infàmia Jordi Boixaderas també juga el paper d’actor veterà. Segons ell mateix explica, el seu personatge presenta una característica molt concreta dels actors: té una gran il·lusió per escenificar-ho tot.

INFÀMIA - La Villarroel - 2

“El text et remou per dins”, ha dit l’Anna Moliner que es posa en la pell de la Sara, una actriu que no acaba de trobar el seu lloc en l’àmbit de la interpretació i, un cop arribats els 32 anys es replanteja la seva situació professional. Moliner està encantada de tornar a treballar amb Pere Riera i destaca que “és un director que et fa créixer com a actor i com a persona”.

El Francesc Ferrer és l’Aleix, un actor emergent amb una actitud frívola davant la professió només perquè surt a una sèrie de televisió. “És interessant veure com canvia la seva actitud a través de l’obra”, ha assegurat.

Actors i Cargol

Leave a Reply