– Concert de l’OBC – GLADIATOR LIVE (馃悓馃悓馃悓馃悓) – L’Auditori (assaig general) – 09/01/2016

Ahir dissabte al mat铆 v脿rem tenir l’oportunitat de poder assistir a l’assaig general del concert que l’OBC dedica al m贸n del cinema amb la projecci贸 sencera de la pel路licula GLADIATOR i amb la m煤sica interpretada en directe per l’orquestra. Aquest concert s’ha pogut veure ahir al vespre i aquest mat铆 de diumenge, ara mateix quan encara estic escrivint aquesta cr貌nica, amb les entrades exhaurides per ambdues sessions.

Concert de l'OBC - GLADIATOR - 13

Nominat als premis 脪scar vuit vegades, fa 25 anys que la carrera cinematogr脿fica de Hans Zimmer 茅s plena d鈥櫭▁its: Thelma i Louise, El rei lle贸, Millor… impossible, El pr铆ncep d鈥橢gipte, Pearl Harbor, Spirit, L鈥櫭簂tim samurai, El codi Da Vinci, Pirates del Carib… Per貌 amb Gladiator, on va treballar amb Lisa Gerrard, es va superar. Ning煤 no concep la hist貌ria del capit脿 M脿xim 鈥揺ncarnat per Russell Crowe鈥 sense la m煤sica que l鈥檃companya des de les batalles a Germ脿nia fins a les lluites a mort a l鈥檃rena del coliseu de Roma.

  • HANS ZIMMER (Frankfurt 1957)

GLADIATOR

This slideshow requires JavaScript.

El director Ridley Scott va encarregar la m煤sica al seu compositor de cap莽alera, Hans Zimmer, un alemany procedent del pop molt h脿bil en la combinaci贸 de les noves tecnologies i la sonoritat simf貌nica de tota la vida, li va regalar una de les partitures m茅s rodones dels 煤ltims temps. Potser la primera gran banda sonora del segle XXI. T茅 poder d鈥檈vocaci贸, remet a la llegenda, 茅s contemplativa, sembla provenir de les arrels de la civilitzaci贸 i reverbera cap a l鈥檈ternitat. 脡s m煤sica d鈥檕raci贸, de dignitat, d鈥檋erois morals. I 茅s una altra gran fita en l鈥櫭簊 de la veu humana, fonamental per ressaltar que aquesta 茅s una hist貌ria precisament d鈥檋umans i no de d茅us, de la gent que estima i pateix. De gent remota que en dir铆em cl脿ssica, per貌 que s鈥檃ssembla a nosaltres.

Un aut猫ntic plaer veure com el director, d贸na les instruccions pertinents un cop darrere d’un altre als cors i als membres de l’orquestra, fent repetir les vegades que creu necessari els fragments que no han sortit com ell voldria. Tot aix貌 sincronitzant el passi de la pel路l铆cula i amb la m煤sica interpretada en directe, amb l’ajut inestimable dels t猫cnics per tal de “rebobinar” fins al punt inicial de les repeticions.

Crec que f贸ra bo que aquestes sessions d’assaig, estiguessin algun cop obertes al p煤blic que ass铆duament assisteix als concerts de l’OBC (abonats), almenys un o dos cops a l’any, per tal de qu猫 per ells mateixos comprovessin i poguessin entendre la complexitat de la Direcci贸 per sincronitzar els sons dels instruments, les veus dels cantants i en aquest cas tamb茅 la sincronitzaci贸 perfecte de la pel路licula que s’est脿 projectant.

GLADIATOR la v脿rem veure al cinema fa un munt d’anys i llavors no vaig donar tanta import脿ncia a la m煤sica que al llarg de la pel路l铆cula 茅s gaireb茅 sempre present…. potser de les 3 hores de la seva durada,聽solament en un quart d’hora de la mateixa no sona聽la m煤sica de fons.

This slideshow requires JavaScript.

La veu de la soprano Clara Sanabras, aquest cop va estar refor莽ada per la seva amplificaci贸; en aquest cas, calia per no ser engolida per la massa coral i orquestral i el resultat ens va semblar excel路lent. Molt b茅 tamb茅 les dues corals que van participar, la Coral Polif貌nica de Puig-Reig i la Coral Carmina.

El director de l’orquestra aquesta vegada va ser el Californi脿 Justin Freer, un director i productor de m煤sica cinematogr脿fica molt sol路licitat i reconegut com a compositor i director tant d鈥檕rquestres com de grups de cambra i festivals en sales de concert de tot el m贸n. Tamb茅 茅s autor de les bandes sonores de pel路l铆cules independents i tr脿ilers com ara Avatar, Ultim脿tum a la Terra, Dragonball o Evolution. Ha dirigit orquestres com les simf貌niques de Chicago, San Francisco i Sidney o les filharm貌niques de Londres o Nova York.

Vam gaudir molt铆ssim d’aquesta possibilitat que l’Auditori ens va oferir i creiem cada vegada m茅s que aquest tipus de concerts apropen a la m煤sica simf貌nica a un p煤blic no acostumat a assistir als mateixos.

Us deixo un petit fragment de v铆deo de menys de 3 minuts per tal de qu猫 podeu comprovar la complexitat de portar a terme amb 猫xit un concert d’aquestes caracter铆stiques….

El pr貌xim concert de l’OBC dedicat al m贸n del cinema ser脿 els dies 1, 2 i 3 d’abril amb la projecci贸 de la pel路l铆cula PIRATES DEL CARIB.

director: Justin Freer
soprano solista: Clara Sanabras
Coral Polif貌nica de Puig-ReigCoral C脿rmina
Orquestra simf贸nica de Barcelona i Nacional de Catalunya – l’OBC

Gladiadors i cargol - 1

Un pensament a “– Concert de l’OBC – GLADIATOR LIVE (馃悓馃悓馃悓馃悓) – L’Auditori (assaig general) – 09/01/2016

  1. Retroenlla莽: – Dansa / Concert – CAF脡 D’AUTOMNE – Claire Ducreux i Mayte Martin – L’Auditori – Sala Tete Montoliu (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – 15/01/2016 | Voltar i Voltar

Leave a Reply