– Teatre – R脪MUL EL GRAN (馃悓馃悓) – Teatre Tantarantana – 07/01/2016

Una estrena que esper脿vem amb especial il路lusi贸, R脪MUL EL GRAN de la companyia Els McGregor Teatre …. i el resultat no ha estat聽ni de lluny el que esper脿vem. El Teatre Tantarantana ple fins a la bandera en aquesta nit d’estrena amb les entrades exhaurides… i algunes trobades amb amics blogaires, va ser potser un dels millors al路licients de la nit.

ROMUL EL GRAN - Tantarantana Teatre

Un text escrit el 1949 (Romulus der Grosse) pel gran dramaturg su铆s Friedrich D眉rrenmatt i tradu茂da al catal脿 el 1983 per Carme Serrallonga. Pel que sembla es tracta d’un text d’una v脿lua considerable (nosaltres no el coneix铆em pas), que parla de la necessitat de generar noves vies de construcci贸 social, pol铆tica i econ貌mica des d’una honestedat regenadora. “Potser cal deixar que caigui tot i aix铆 podrem canviar i comen莽ar de nou“; tamb茅 intenta transmetre a l’espectador un missatge antibel路licista que el fa m茅s viu i actual que mai, tenint en compte les circumst脿ncies actuals del m贸n en qu猫 vivim.

Malgrat aix貌, a nosaltres no ens va atrapar gaireb茅 en cap moment; la causa est脿 potser en la visi贸 esc猫nica que li ha volgut donar la seva directora Marta Domingo, una visi贸 massa for莽ada cap a una comicitat per nosaltres excessiva, a la que no va haver-hi manera de poder enganxar-nos, malgrat els esfor莽os que v脿rem fer durant els 90 minuts de la representaci贸. Per nosaltres un intent fallit de imitar la manera de fer dels Monty Python, que no ens va acabar de quadrar.

This slideshow requires JavaScript.

Un missatger arriba a palau amb la not铆cia que tothom temia: els germ脿nics estan a punt d’envair l’imperi rom脿. Per貌 l’emperador R貌mul no t茅 temps per aix貌: la cria de gallines, la seva gran afici贸, li ocupa tot el temps. Obstinat a recol路lectar ous, l’emperador obvia totes les seves responsabilitats. L’imperi ha arribat fins a tal punt de deixadesa que no es pot pagar els funcionaris, el repartiment d’alts c脿rrecs 茅s arbitrari, es malvenen l’art i la cultura a canvi de quatre rals… L’imperi est脿 a punt de col路lapsar-se. “Cal tenir ous, per fer caure l’imperi rom脿”.

Cal valorar com es mereix聽el construir una proposta teatral i encara mes en el temps que corren, que compti ni m茅s ni menys que amb 10 actors sobre l’escenari, que interpreten 15 personatges. Una companyia constitu茂da per gent molt jove i il路lusionada amb el seu treball i aix貌 煤ltim es nota des del minut zero. Malgrat aix貌, les actuacions ens han resultat for莽a desiguals i no se pas valorar si aquestes han estat o no, massa for莽ades des de la direcci贸. Ens va agradar especialment el treball de Oriol Guinart, Ra眉l Perales i Boris Cartes.

L’escenografia senzilla hauria pogut ser m茅s que suficient a no ser per les transpar猫ncies de les parets que deixaven entreveure segurament massa del que hauria sigut desitjable els moviments dels actors preparant-se per sortir a escena i els estris que no haurien de ser visibles com poden ser escales i altres rampoines; almenys uns bustos for莽a encertats trencaven amb la monotonia de les parets excessivament blanques.

This slideshow requires JavaScript.

El resultat no ha estat a l’altura del que esper脿vem i aix貌 acostuma a passar sovint quan tens les expectatives massa altes. Hauria pogut ser molt be una representaci贸 que ens deixes petjada i ens fes pensar una micona mes, que per posar un exemple, fes una clocada d’ull a la greu situaci贸 pol铆tica que actualment estem vivint a Catalunya, per tal d’apropar-la mes al p煤blic; malauradament s’han estimat m茅s posar el pes i la sal grossa en una comicitat que a nosaltres no ens ha acabat d’arribar. Aix貌 si, aquest tipus d’humor tindr脿 el seu p煤blic, que de ben segur els agrairan haver passat una estona almenys divertida….. que ja 茅s molt.

“R脫MUL, EL GRAN” pels聽McGregor Teatre
Autor:聽F. D眉rrenmatt
Dramaturgia i direcci贸: Marta Domingo
Ajudant de direcci贸:Meritxell Rodr铆guez
Repartiment: Xavier Alom脿, Oreig Canela, Boris Cartes, Lara Correa, Oriol Guinart, Llu铆s Marqu猫s, Andrea Mart铆nez, Eleazar Masdeu, Ra眉l Perales i Laura Riera
Escenografia, il路luminaci贸 i vestuari: Mariona Signes i Ona Grau //聽Caracteritzaci贸:Txus Gonz谩lez //聽So:Dami脿 Duran //聽Fotografia:Floreal Pecino //聽Cartell:David Casado //聽Video:Edu Escudero, Jonathan Serrano
Cargol Gallina

Leave a Reply