– Teatre – LA IMPORT脌NCIA DE SER FRANK (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Akad猫mia – 30/12/2015

Aquesta va ser, l’ultima representaci贸 teatral que v脿rem poder veure l’any 2015 i va resultar tota una agradable sorpresa. LA IMPORT脌NCIA DE SER FRANK, es tracta d’una com猫dia d’Oscar Wilde, amb un text molt ben elaborat, quasi perfecte i sense cap marge d’error. El va escriure l’any 1895 quan l’autor ja estava situat al cim de la seva carrera i potser ja no s’esperava d’ell cap text que sorprengues massa m茅s de les seves obres anteriors, quan va arribar la sorpresa amb aquesta com猫dia ubicada a l鈥橝nglaterra de l’猫poca victoriana.

La importa虁ncia de ser Frank - Teatre Akademia 1El seu t铆tol original d’aquesta obra 茅s “The Importance of Being Earnest”; la seva traducci贸 literal seria “La import脿ncia de ser seri贸s; el t铆tol en angl猫s t茅 un doble sentit que es perd en la traducci贸, ja que el nom 芦Ernest禄 i la paraula 芦Earnest禄 (seri贸s) s贸n hom貌fons, 茅s a dir sonen igual. 脡s per aquesta ra贸 que quan el t铆tol es va traduir al catal脿 es va escollir, “La import脿ncia de ser Frank”, ja que en catal脿 el nom 芦Frank禄 i la paraula 芦franc禄 (honest) tamb茅 sonen igual.

Va ser l’煤ltima com猫dia que va escriure Wilde i est脿 considerada un dels seus millors treballs. Es va estrenar per primera vegada en el 14 de febrer de 1895 al St. James ‘Theatre de Londres, tres mesos abans que Wilde fos condemnat a pres贸 per indec猫ncia greu.

La trama es desenvolupa al voltant del personatge protagonista Jack, que s’inventa un germ脿 fictici al qual anomena 鈥淔rank鈥, per poder anar a divertir-se a la ciutat quan vol fugir de la seva vida tranquil路la i respectable al camp, on exerceix com a tutor de la seva bella cosina Cecily. 鈥淔rank鈥, esdev茅 a la metr貌poli, un jove dissolut i extravagant. 鈥ㄢ∟o obstant aix貌, l’objectiu del seu actual viatge a Londres 茅s proposar matrimoni a la cosina del seu gran amic Algernon. La noia es llen莽a entusiasmada a la proposta, per貌 la mare, la temible Lady Bracknell, t茅 altres plans per a la seva filla Gwendolen. Aqu铆 comen莽a un intrigant viatge de persecucions i embolics rere la confusa situaci贸 que ha creat la doble personalitat inventada per Jack.

Malgrat que les com猫dies d’embolics no 茅s potser el tipus de Teatre que m茅s ens apassiona, aquesta vegada ens va atrapar i creiem que en bona part per la magn铆fica Direcci贸 d’Emili脿 Carilla, que ha sabut traslladar aquest text a escena d’una manera for莽a contempor脿nia, 脿gil i entremaliada, malgrat que el seu argument est脿 situat en una 猫poca de la que ens separa m茅s de 100 anys.

脡s tot un luxe que en un petit Teatre com 茅s el de l’Akad猫mia, es puguin arribar veure fins a 8 actors a escena i encara m茅s quan aquesta interpretaci贸 coral 茅s realment magnifica, malgrat que evidentment destaquen les dels seus principals protagonistes, Marc Garcia Cot茅, Toni Mas, Enka Alonso i molt especialment la d’una incre茂ble i esbojarrada Cecily protagonitzada de forma extraordin脿ria per S铆lvia Forns.

Menci贸 tamb茅 especial la de l’actor Jordi Vaqu猫, que malgrat no tenir un paper d’import脿ncia, ens va enamorar amb la seva expressiva m铆mica.

Una escenografia for莽a senzilla amb pocs elements com poden ser un sof脿 d’猫poca i un carro per servir el te i les pastes, per situar-nos a l’ambient de ciutat…. que es transforma r脿pidament amb l’aparici贸 d’un grapat de flors, que ens trasllada a l’ambient rural de la segona part. Una bona il路luminaci贸 i un estudiad铆ssim vestuari acaba d’arrodonir-ho tot.

Les entrades estaven exhaurides dimecres passat, la qual cosa ens indica clarament que el “boca-orella” i les xarxes socials, aquesta vegada han funcionat amb celeritat i ens demostra que quan una representaci贸 teatral paga la pena, els teatraires omplen les sales.

Autor: Oscar Wilde聽
Direcci贸: 聽Emili脿 Carilla
Repartiment:聽Enka Alonso – (Gwendolen Fairfax) –聽Cristina Cervi脿 – (Lady Bracknell) –聽S铆lvia Forns – (Cecily Cardew) –聽Marc Garcia Cot茅 – (Algernon Moncrieff) –聽脌ngela Jov茅 – (Miss Prism) –聽Toni Mas 鈥 (Jack ) –聽Victor Pi – (Reverend Chasuble) –聽Jordi Vaqu茅 – (Lane / Merriman)
Traducci贸: Jaume Auferil –聽il路luminaci贸: Alberto Rodr铆guez –聽Disseny d鈥檈spai: Bibiana Puigdef脿bregas – Vestuari: Georgina Vi帽olo

2 thoughts on “– Teatre – LA IMPORT脌NCIA DE SER FRANK (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Akad猫mia – 30/12/2015

  1. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

  2. Retroenlla莽: – Resum de la temporada teatral 2015 – 2016 | Voltar i Voltar

Leave a Reply