– Voltar per la Literatura – CAMINS SENSE RETORN de Josep Masan茅s (馃悓馃悓馃悓)

Camins sense retorn 茅s el primer llibre publicat per l鈥橢ditorial Llibres del Delicte dins de la seva nova col路lecci贸 de novel路la no negre, DeLite.

Camins sense retorn

Es tracta d鈥檜na novel路la curta que aglutina la novel路la hist貌rica amb la novel路la d鈥檃ventures.

Hist貌ricament ens explica el setge a la fortalesa de Sant Felip a l’illa de Menorca. Era l鈥檃ny 1782, i l’illa estava en mans dels anglesos, les tropes espanyoles van atacar la fortalesa i van aconseguir que l’illa torn茅s a estar en mans espanyoles.

L鈥檃ventura l’encetem quan ens trobem amb dos germans irlandesos, Willie i Austin Tibbets, que s贸n聽retinguts聽per uns mariners de la Royal Navy anglesa i els obliguen a allistar-se.

El vaixell anomenat Temerary est脿 comandat per un vell contramestre, sense cap tipus d鈥檋umanitat i que tracta a la tripulaci贸 com esclaus.

Els dos germans estan atrapats i es veuen arrossegats sense poder triar, es plantegen escapar per貌 la constant vigil脿ncia a la qual s贸n sotmesos, la manca de recursos i la duresa de la situaci贸 que viuen els ho posar脿 complicat.

Enrere han deixat un pa铆s al qual enyoren i una mare de la qual no s鈥檋an pogut acomiadar.

Josep Masane虂sAmb un llenguatge planer i 脿gil l鈥檃utor aconsegueix que de seguida fem costat als dos germans i patim amb ells. Potser s鈥檋a quedat una mica curt en el sentit de qu猫 m鈥檋agu茅s agradat allargar una mica m茅s la hist貌ria i aprofundir una mica m茅s en les personalitats dels dos germans. Malgrat aix貌 茅s un llibre que aconsello per la seva facilitat de lectura i el ritme r脿pid que d贸na a la聽hist貌ria.

Josep Masan茅s Nogu茅s va n茅ixer a Barcelona, l鈥檃ny 1967 va ser guanyador del XXIX Premi de Novel路la de Ribera d鈥橢bre amb 鈥淟a vall de la matan莽a鈥, Finalista del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2013 i guanyador del Premi de Novel路la de S贸ller 2015 (obra pendent de publicaci贸). Amb 鈥淐amins sense retorn鈥 va guanyar el 25猫 Premi de Novel路la Josep Saperas organitzat per 脪mnium Cultural del Vall猫s Oriental. Des de l鈥檃ny 2004 resideix a Menorca.

Cargol vaixell

2 pensaments a “– Voltar per la Literatura – CAMINS SENSE RETORN de Josep Masan茅s (馃悓馃悓馃悓)

Leave a Reply