– Voltar per la Literatura – CONTRA L’APARADOR (🐌🐌🐌🐌) d’en Marc Moreno

Aquesta és la quarta novel·la en solitari d’en Marc Moreno i per mi, sens dubte, és la que m’ha agradat més.

Contra l'aparador

Situada al barri de la Verneda de Barcelona amb incursions a l’Hospital de Sant Joan de Déu, ens presenta tres trames argumentals interconnectades.

Una novel·la que ens parla de perdedors, de famílies desestructurades, d’uns personatges que se’ns presenten desesperats per motius ben diferents i als que una cadena de malentesos condueixen a la seva destrucció.

L’autor ens va endinsant en les diferents històries d’una forma abassegadora, i observes, sense poder fer res, com es van complicant unes vides que ja d’entrada veus molt complicades. Ens endinsa en una Barcelona marginal que coneixem pels diaris i on la violència i la droga marquen el ritme.

Ens presenta un grup d’amics, sense diners, sense feina i sense futur que decideixen encastar un cotxe contra l’aparador d’una joieria. L’inductor del magistral pla és el David que ho decideix quan la seva núvia, la Fani, li comunica que serà pare i que vol formar una família.

Amb el David hi viu l’Oscar, el seu germà, que s’ha separat de la dona i te el seu fill ingressat a l’hospital a l’espera d’un trasplantament. El seu dia a dia està marcat pels horaris de l’UCI de Sant Joan de Déu i la seva particular relació amb el metge que porta el seu fill.

La sergent dels Mossos, Carla Claver, vol promocionar sigui com sigui i dedica tot els seus esforços a resoldre els casos amb celeritat. Una filla i el seu marit reclamen la seva atenció. En aquest cas la conciliació familiar sembla inviable.

Marc-MorenoI tots aquests personatges queden lligats entre ells amb una història que encaixa a la perfecció, uns personatges creïbles que et fan patir perquè com a espectador de les seves vides veus que no és el camí, que no estan entenent el que passa, que s’estan embolicant innecessàriament. I et sents impotent davant del que veus avenir.

Una lectura que recomano i que m’ha mantingut literalment atrapada “contra l’aparador” des de la primera frase: Els ronyons del fill de l’Òscar han deixat de funcionar ……

Marc Moreno va néixer a Barcelona el 1977, és periodista, escriptor i editor. La seva activitat fluctua entre la creació literària dins del gènere negre i la gestió de l’editorial Llibres del Delicte, nascuda inicialment per a la publicació de novel·la negra catalana i que ara s’ha ampliat amb una nova col·lecció de narrativa anomenada DeLite que no es limita únicament al gènere negre.

Ell ha escrit “Cabdills”, “Independència d’Interessos” i “Els Silencis dels pactes”. Entremig, el llibre a vuit mans “La reina de diamants”, signat per Llort, Bennasar, Moreno i Macip.

cargol contra l'aparador

cargol contra l’aparador

3 pensaments a “– Voltar per la Literatura – CONTRA L’APARADOR (🐌🐌🐌🐌) d’en Marc Moreno

  1. Retroenllaç: Presentació de Contra l’aparador, de Marc Moreno, a la llibreria La Temerària – Xavier Serrahima: escriptor

Leave a Reply