– Voltar per la Literatura – CONTRA L鈥橝PARADOR (馃悓馃悓馃悓馃悓) d鈥檈n Marc Moreno

Aquesta 茅s la quarta novel路la en solitari d鈥檈n Marc Moreno i per mi, sens dubte, 茅s la que m鈥檋a agradat m茅s.

Contra l'aparador

Situada al barri de la Verneda de Barcelona amb incursions a l’Hospital de Sant Joan de D茅u, ens presenta tres trames argumentals interconnectades.

Una novel路la que ens parla de perdedors, de fam铆lies desestructurades, d鈥檜ns personatges que se鈥檔s presenten desesperats per motius ben diferents i als que una cadena de malentesos condueixen a la seva destrucci贸.

L鈥檃utor ens va endinsant en les diferents hist貌ries d鈥檜na forma abassegadora, i observes, sense poder fer res, com es van complicant unes vides que ja d鈥檈ntrada veus molt complicades. Ens endinsa en una Barcelona marginal que coneixem pels diaris i on la viol猫ncia i la droga marquen el ritme.

Ens presenta un grup d鈥檃mics, sense diners, sense feina i sense futur que decideixen encastar un cotxe contra l鈥檃parador d鈥檜na joieria. L鈥檌nductor del magistral pla 茅s el David que ho decideix quan la seva n煤via, la Fani, li comunica que ser脿 pare i que vol formar una fam铆lia.

Amb el David hi viu l鈥橭scar, el seu germ脿, que s鈥檋a separat de la dona i聽te el seu fill ingressat a l’hospital a l’espera d鈥檜n trasplantament. El seu dia a dia est脿 marcat pels horaris de l’UCI de Sant Joan de D茅u i la seva particular relaci贸 amb el metge que porta el seu fill.

La sergent dels Mossos, Carla Claver, vol promocionar sigui com sigui i dedica tot els seus esfor莽os a resoldre els casos amb celeritat. Una filla i el seu marit reclamen la seva atenci贸. En aquest cas la conciliaci贸 familiar sembla inviable.

Marc-MorenoI tots aquests personatges queden lligats entre ells amb una hist貌ria que encaixa a la perfecci贸, uns personatges cre茂bles que et fan patir perqu猫 com a espectador de les seves vides veus que no 茅s el cam铆, que no estan entenent el que passa, que s鈥檈stan embolicant innecess脿riament. I et sents impotent davant del que veus avenir.

Una lectura que recomano i que m鈥檋a mantingut literalment atrapada 鈥渃ontra l鈥檃parador鈥 des de la primera frase: Els ronyons del fill de l’脪scar han deixat de funcionar 鈥︹

Marc Moreno va n茅ixer a Barcelona el 1977, 茅s periodista, escriptor i editor. La seva activitat fluctua entre la creaci贸 liter脿ria dins del g猫nere negre i la gesti贸 de l鈥editorial Llibres del Delicte, nascuda inicialment per a la publicaci贸 de novel路la negra catalana i que ara s鈥檋a ampliat amb una nova col路lecci贸 de narrativa anomenada DeLite que no es limita 煤nicament al g猫nere negre.

Ell ha escrit 鈥淐abdills鈥, 鈥淚ndepend猫ncia d鈥橧nteressos鈥 i 鈥淓ls Silencis dels pactes鈥. Entremig, el llibre a vuit mans 鈥淟a reina de diamants鈥, signat per Llort, Bennasar, Moreno i Macip.

cargol contra l'aparador

cargol contra l’aparador

3 thoughts on “– Voltar per la Literatura – CONTRA L鈥橝PARADOR (馃悓馃悓馃悓馃悓) d鈥檈n Marc Moreno

  1. Retroenlla莽: Presentaci贸 de Contra l’aparador, de Marc Moreno, a la llibreria La Temer脿ria – Xavier Serrahima: escriptor

Leave a Reply