– Teatre – MEDEA (馃悓馃悓馃悓) – Teatre LLiure – Sala Fabi脿 Puigserver – 03/12/2015

Dijous ens vam incorporar a la particular marat贸 de teatre grec cl脿ssic que ha organitzat el Teatre Lliure i que ens fa arribar a trav茅s del “Teatro de la Ciudad”.

Tres s贸n les obres proposades: Edipo Rey, Medea i Ant铆gona. Nosaltres hem comen莽at per Medea.

Teatro de la Ciudad” neix de la uni贸 de tres grans directors, Miguel del Arco, Andr茅s Lima i Alfredo Sanzol i tres productors, Aitor Tejada, Joseba Gil i Gonzalo Salazar-Simpson, en una aposta per la investigaci贸 i la reflexi贸. Tenen com a seu el Teatro de la Abadia de Madrid i no tenen cap estructura empresarial al darrere, 茅s a dir, tornen al concepte de les companyies de repertori de sempre.

Van arrencar amb el plantejament de tornar a les arrels del teatre occidental i a la trag猫dia grecollatina desenvolupant al mateix temps la creaci贸 col路lectiva.

El projecte es va iniciar al juny de 2014 amb aquestes tres obres que ara ens presenten sota el lema de Mite i Ra贸.

Medea - Teatre Lliure 2

MEDEAuna dona en plena maduresa de la seva for莽a, intel路lig猫ncia i bellesa, que ha fet l鈥檌nenarrable per l鈥檃mor d鈥檜n home, s鈥檈squeixa l鈥櫭爊ima per trobar les paraules que donin forma als fets que executar脿 per venjar-se鈥檔, ara que li nega l鈥檃mor.

Aix貌 茅s el que ens diu el programa de m脿 i just en apagar els llums uns crits omplen la platea mentre un corifeu amb una veu absolutament seductora, alhora que potent, ens va relatant l鈥檕rigen de Medea. Uns cortinatges negres ocupen tot l鈥檈scenari i de mica en mica ens van explicant la hist貌ria d鈥檃questa dona esgarrada per l’amor a un home que la deixa per unir-se a un altre de m茅s jove i amb m茅s poder. Medea no ho pot entendre i comen莽a a gestar la venjan莽a.

Hem trobat una posada en escena espl猫ndida amb una il路luminaci贸 quasi perfecta i ens han agradat molt gaireb茅 totes les interpretacions. Un per貌 茅s la Medea d’Aitana S谩nchez Gij贸n que hem trobat molt sobreactuada en determinats moments. Aix貌 no impedeix que hem de recon猫ixer la seva entrega absoluta al personatge i que sobretot 茅s espectacular en la invocaci贸 a H茅cote, quan mig despullada s鈥檕mple de fang i plomes, en gaireb茅 10 minuts d鈥檃ctuaci贸 fren猫tica.

Molt destacable Andr猫s Lima que interpreta diferents personatges i que amb la seva pres猫ncia esc猫nica i la seva veu ens ha deixat literalment bocabadats.

La corifeua 茅s Joana Gomila que canta amb una veu preciosa i toca el contrabaix, i la dida es Laura Gal谩n figura protectora i al mateix temps aterrida per al que intueix que Medea est脿 a punt de fer.

Medea - Teatre Lliure 3

Pensem que aquesta representaci贸, quan es va fer al Teatre de M猫rida hauria de ser espectacular, ornat el muntatge amb els 80 nens del cor musical J贸venes de Madrid, que acompanyen la protagonista en el seu tenebr贸s i inexorable viatge fins a l鈥檌nfern.

Encara no saps qu猫 茅s plorar, espera’t que siguis vell.

En paraules del seu director Andr茅s Lima: No hi ha un dolor pitjor que el de l’amor diu Medea, diu S猫neca. Si aix貌 茅s aix铆… qu猫 hi podem fer? Que no ho hem sentit mai, aix貌? Medea 茅s atreviment, Medea ens fica la m脿 sencera a les ferides i ens enfronta als nostres terrors, o m茅s ben dit als nostres dolors, o encara m茅s ben dit: si el dolor 茅s signe de vida, a la nostra vida. Per aix貌 em fa por Medea, i tot i aix铆 no puc parar de mirar. Medea, tan contr脿ria a la idea de virtut de S猫neca i en canvi tan atractiva per a l’autor.

Autor: S猫neca, Eur铆pides i altres
Versi贸 i direcci贸 : Andr茅s Lima
Int猫rprets:Laura Gal谩n dida / Joana Gomila corifeua / Andr茅s Lima Creont/J脿son icorifeu / Aitana S谩nchez-Gij贸n Medea
Escenografia Eduardo Moreno, Alejandro And煤jar i Beatriz San Juan / vestuari Beatriz San Juan / il路luminaci贸 Valent铆n 脕lvarez / v铆deo Miguel 脕ngel Rai贸 / so Sandra Vicente i Enrique Mingo / m煤sica original Jaume Manresa / cor Coro de J贸venes de Madrid / solistes Joana Gomila, Joan Roca i Jaume Manresa / direcci贸 del cor Juan Pablo de Juan / ajudant de direcci贸 Laura Ortega
equip t猫cnic de gira : cap t猫cnic i il路luminaci贸 Juan Luis Moreno / il路luminaci贸 i so Jos茅 Pe帽a / so i audiovisuals Enrique Mingo / maquinista i audiovisuals Fernando D铆az / regidora i sastressa Remedios G贸mez / gerent Elisa Fern谩ndez / promoci贸 i comunicaci贸 el Norte Comunicaci贸n y Cultura
Coproducci贸 Teatro de la Ciudad i聽Teatro de La Abad铆a

Medea cargol

Leave a Reply