– Voltar per la Literatura: LA SOMBRA DEL KILIMANJARO de Rick Ridgeway (🐌🐌🐌) – 17/11/2015

El fet d’estar “obligatòriament” de repòs i amb la cama aixecada m’està facilitant llegir molt … Ara he acabat de llegir La Sombra del Kilimanjaro – A pie a través del África Oriental on l’autor ens guia per un recorregut de 500 kilòmetres a peu des del Kilimanjaro fins a l’Oceà Índic passant pels parcs naturals de Tsavo a Kènia.

La sombra del Kilimanjaro

L’any 1996 l’autor decideix emprendre una ruta a peu a la inversa, és a dir escalar el Kilimanjaro per una banda i baixar per l’altra banda, després la llarga caminada que l’allunyarà de la muntanya per arribar a l’oceà. Un mes de durada, 500 quilòmetres de marxa, i en el camí la vida salvatge amb animals que són a la vegada depredadors i preses.

Però aquest llibre no és només el relat d’una aventura, sinó que ens planteja interrogants sobre el futur d’aquesta terra i els seus habitants. Els complexos turístics que cada cop més s’endinsen en terrenys pertanyents a la fauna autòctona, els safaris “controlats”, els caçadors furtius, … Totes les amenaces latents que conformarà la destrucció o transformació del territori.

“Cuando cierro los ojos e imagino que me encuentro en el África Oriental, lo que veo son sabanas cubiertas de hierba y pobladas por acacias espinosas, el elefante, la jirafa, las manadas de cebras paciendo, los acechantes depredadores y, en la lejanía azul, la blanca cúpula del Kilimanjaro. Se trata de una escena, emblemática e intemporal, alojada en mi incosciente, con un peso gravitatorio que, una y otra vez, me arrastra de nuevo a esta región del planeta”.

Un llibre força interessant que m’ha fet pensar en l’impacte de la nostra actuació sobre l’entorn, i m’ha fet venir ganes de tornar a Kènia ……

Rick RidgewayRick Ridgeway (nascut el 12 d’agost 1949) és un alpinista i aventurer, que durant la seva carrera ha estat també un ambientalista, escriptor, cineasta i home de negocis.

Va començar la seva carrera, a la muntanya als anys 60 i va formar part el 1978 del primer grup nord-americà que va pujar al K2 (la segona muntanya més alta del món amb 8.611 metres d’altura). Ja des de bon començament es va interessar per l’estudi de la vida salvatge i la degradació de les àrees naturals de la Patagònia i del Kilimanjaro.

Cargol de Safari - 1

Leave a Reply