– Teatre – UNA ALTRA PEL-L脥CULA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Borras – 05/11/2015

Dijous passat v脿rem anar al Teatre Borr脿s per tal de veure una producci贸 teatral amb el curi贸s nom d’UNA ALTRA PEL路L脥CULA, traducci贸 de l’original “Speed-The-Plow” del dramaturg estatunidenc David Mamet i dirigida pel nostre Julio Manrique.

Segons ens diu Julio Manrique aquesta pe莽a 茅s un Mamet en estat pur, un retrat despietat sobre el capitalisme focalitzat, en aquesta ocasi贸, en el m贸n de la ind煤stria cinematogr脿fica.

speed_the_plow_02

Bob Gould (David Selvas) 茅s un productor de cinema al qual acaben d鈥檃scendir i encara no ha acabat d鈥檕cupar el seu nou despatx. Charlie Fox (Julio Manrique) 茅s el seu amic, treballa amb ell i sempre ha envejat la sort d鈥檈n Bob, per貌 sempre li ha estat fidel. Un nou projecte cinematogr脿fic arriba a les mans d’en Charlie i aquest no dubta en oferir-lo en safata al seu amic.

L’estudi on treballen busca sempre projectes destinats a trencar tots els records de taquilla passant per sobre de la qualitat d鈥檃quests projectes o de l’inter猫s social que puguin tenir. El que prima 茅s fer diners, la cobd铆cia econ貌mica, el gust del poder.

Per貌 una tercera persona, la Karen (Mireia Aixal脿) ens mostrar脿 una altra via, plantejant una alternativa per produir un altre tipus de pel路l铆cules que potser tenen m茅s contingut social o pedag貌gic, encara que amb tota seguretat no seran r猫cords de taquilla, per貌 que a ella li permetr脿 assolir un estatus, que ara com a secretaria temporal no t茅. Sota una aparen莽a d鈥檌nnoc猫ncia desinteressada, en realitat amaga l鈥櫭爊sia de poder, que tots en m茅s o menys mesura guardem dins del nostre interior.

Estructurada en tres parts ens presenta en un primer moment els dos amics al路lucinats davant un nou projecte que els far脿 guanyar diners a dojo. Sobreexcitats s鈥檃graeixen m煤tuament el que ha fet o far脿 cadasc煤 per aconseguir-ho i planegen un futur al cim del poder, la fama i els diners. Aquesta primera part 茅s la que potser ens ha descol路locat d鈥檈ntrada i l’hem trobat exagerada fins al punt de pensar que no era el que esper脿vem d’aquesta producci贸.

productores-8julio-manrique-david-selvas-una-altra-pellicula-david-mamet-1445534664371

A la segona part se’ns descobreix la feblesa d鈥檈n Bob, mancat d鈥檈stimaci贸 i que es deixa entabanar per una aparentment innocent Karen que ha llegit un llibre que parla de la fi del m贸n, la desesperan莽a i la por al no-res i intenta conv猫ncer al Bob per fer una pel路l铆cula diferent i de la qual ella en formar脿 part.

A la tercera i ultima part el canvi d鈥檃ctitud d鈥檈n Bob no 茅s ent猫s per Charlie que veu com de la nit al dia se li desmunta tot el castell existencial que havia constru茂t. Lluita per tal de qu猫 aix貌 no passi.

un_altra_pelicula_10142

La direcci贸 de Julio Manrique ens ha agradat for莽a, perqu猫 ha realitzat una posada en escena for莽a espectacular, gaireb茅 cinematogr脿fica, adaptant a l’escenari un bon text, que malgrat que en un principi no ens acabava d’arribar, va aconseguir atrapar-nos de deb貌 a partir de la fi de la primera part, quan realment comen莽a el nus de la hist貌ria.

L’escenografia de Sebasti脿 Brosa, la v脿rem trobar for莽a aconseguida i lluminosa, encara que no acabem d’entendre el perqu猫 s’utilitzen dos graons a l’espai esc猫nic; de deb貌 fan falta per crear dos ambients diferenciats entre el despatx i la zona d’estar?

Les interpretacions dels seus tres protagonistes, s贸n sense cap mena de dubte el millor al路licient per tal d’anar a veure aquesta representaci贸 teatral; el mateix director Julio Manrique interpreta molt dignament un dels papers protagonistes, acompanyat per una molt bona interpretaci贸 de l’actriu Mireia Aixal脿 i un altre d’insuperable per part de David Selvas, que est脿 que se surt.

Di脿legs r脿pids i potents amb accions f铆siques tamb茅 r脿pides, gaireb茅 cinematogr脿fiques, per貌 incloent-hi tamb茅 petits moments d鈥檌ronia que ens permetien respirar. La veritat 茅s que ens ha atrapat i hem acabat entusiasmats.

Molt remarcable el colof贸 final amb un magn铆fic audiovisual que completa i arrodoneix l鈥檕bra.

Autor : David Mamet
Traducci贸: Julio Manrique i Cristina Genebat
Direcci贸: Julio Manrique
Repartiment: Mireia Aixal脿, Julio Manrique i David Selvas
Escenograf铆a : Sebasti脿 Brosa \Vestuari: Maria Armengol \ Il.luminaci贸: Jaume Ventura \ Espai sonor: Roc Mateu \ V铆deo: Andrew Tarbert i Mart铆n Elena \ Assessorament caracteritzaci贸: Paula Ayuso \ Ajudant de direcci贸: Norbert Mart铆nez \ Ajudanta d鈥檈scenograf铆a: Elisenda P茅rez
Cargols al cinema

Cargols al cinema

2 pensaments a “– Teatre – UNA ALTRA PEL-L脥CULA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Borras – 05/11/2015

  1. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

  2. Retroenlla莽: – Resum de la temporada teatral 2015 – 2016 | Voltar i Voltar

Deixa un comentari