– Teatre – M脕TAME (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Cicle de lectures escenificades de la nova Dramat煤rgia Iberoamericana DNI+D – 脌tic22 – 21/10/2015

Una de les cr貌niques que tenia pendent i que em fa especial il路lusi贸 publicar, 茅s la “Trobada de Creadors” a la que vaig ser convidat el passat dimecres 21 d’Octubre a la Sala 脌tic22 del Tantarantana, pr猫via a la inauguraci贸 del cicle de lectures escenificades de la Nova dramat煤rgia Iberoamericana, que va comen莽ar poques hores despr茅s i que durar脿 fins al 9 de desembre en successives sessions, cada dimecres. Malauradament aquesta cr貌nica per q眉estions que ara no venent al cas, sortir脿 amb un considerable retard.

A aquesta trobada varen acudir dramaturgs, actors i directors de Teatre que participaran en aquest cicle de lectures, entre els quals i de forma destacada cal anomenar a Luis Miguel Gonz脿lez, director del Teatro del聽Astillero i impulsor del programa Iberdrama (l鈥檃n脿log del DNI+D a Madrid), i evidentment amb la pres猫ncia de Kl茅ber de Bosque, director del cicle DNI+D i de Julio 脕lvarez, director del Teatre Tantarantana i 脌tic22.

This slideshow requires JavaScript.

La idea de la reuni贸 era compartir les idees sobre la creaci贸 teatral a trav茅s de la xarxa i tamb茅 explicar-nos els lligams que a partir d’aquesta temporada s’han aconseguit entre diferents Teatres de l’estat espanyol (Teatre del Astillero de Madrid – Espacio inestable de Val猫ncia – Nau Ivanow – Teatre Tantarantana) per tal de fer con猫ixer textos de dramaturgs iberoamericans; a la vegada s’han establert convenis amb sis plataformes teatrals de diferents pa茂sos (Brasil, M猫xic, Bol铆via, Col貌mbia, Argentina, Vene莽uela i Portugal) per tal de qu猫 autors de casa nostra puguin ser tamb茅 coneguts a Iberoam猫rica.

En aquest cicle, iniciativa de la companyia Teatre dels Argonautes i 脌tic22 es podran veure en aquesta ultima sala i tots el dimecres a les 20:00 hores, les seg眉ents obres:

21 Octubre – M谩tame – Eduardo Calla (Bolivia)

28 Octubre – La bailarina y la escopeta – Santiago Merchant (Colombia)

4 Novembre – Transporte Popular – Nadia Rosero (Ecuador)

11 Novembre – Mec谩nica – Abel Gonz谩lez Mello (Cuba)

16 Novembre – Coloquio de perros – Gast贸n Borges (Uruguay)

18 Novembre – Haya – Mar铆a Laura Santos (Argentina)

25 Novembre – Hitler en el Coraz贸n – No茅 Morales ( M茅xico)

27 Novembre – Sobre Lobos – Mariana Silva Yrigoyen (Per煤)

2 Desembre – Sobre la naturaleza de s谩banas y fundas de coj铆n – Fabio Brandi (Brasil)

9 Desembre – Torno – Ana Emilia Noguera Berger (Chile)

Gener – Los Ni帽os oscuros de Morelia – Albert Tola (Espanya)

Un dels aspectes m茅s interessants d’aquestes propostes, 茅s que els dramaturgs assistiran a les lectures via Skype i en acabar la representaci贸, els espectadors podran participar en un col路loqui sobre l’obra i la seva posada en escena, amb l’autor i l’equip art铆stic.

Dimecres passat v脿rem poder assistir tamb茅 a la primera lectura escenificada, amb M脕TAME (馃悓馃悓馃悓馃悓) del dramaturg bolivi脿 Eduardo Calla. Sota la direcci贸 d’I帽aki Garz, 5 actors han pogut representar aquest magn铆fic text, que a l’autor li va costar tres anys per polir-lo i 6 mesos d’assajos per tal d’estrenar-lo al seu pa铆s, …. per cert, amb gran 猫xit.

This slideshow requires JavaScript.

Amb tan sols 3 assajos aqu铆 a Barcelona, han aconseguit posar-lo en escena en un format semi escenificat, perqu猫 es tracta d’un text que requereix molt moviment f铆sic dels personatges; el director ha optat pel respecte del text i a moltes escenes ha preferit que els actors restessin imm貌bils, llegint al seu faristol el text, per tal de no que haver de fer treballar als actors amb papers a les mans en escenes de molt moviment f铆sic, restant credibilitat.

Josep Antoni Lej i Ernesto Hern脿ndez van interpretar de forma extraordin脿ria als personatges amb el text m茅s dificultat, recolzats pels seus companys a escena… Virginia Blasco, tamb茅 molt b茅, interpretant un personatge tamb茅 important per貌 que requereix potser m茅s aptituds de m铆mica que de paraula; per acabar d’arrodonir el cast, les interpretacions de Daniel R. Gaona i Alex Mitja.

Un text en el qual la viol猫ncia extrema 茅s l’excusa per explicar un segrest, en el que el paper dels personatges fan un gir inesperat que sorpr猫n l’espectador. Ens va agradar molt铆ssim i creiem que podria ser un 猫xit de taquilla tamb茅 a qui a l’estat espanyol, si els programadors teatrals optessin per representar aquesta proposta en teatres comercials.

This slideshow requires JavaScript.

En acabar, v脿rem estar una bona estona xerrant amb l’autor via Skype, que tamb茅 ens va donar la seva opini贸 de la proposta que el director I帽aki Garz havia presentat als espectadors a Barcelona.

Malauradament, per culpa de l’accident que va patir l’Imma dissabte passat, creiem que ser脿 for莽a dif铆cil que els Voltaires puguem assistir a les seg眉ents lectures escenificades, cosa que ens fa posar for莽a tristos, ja que sempre hem donat suport a aquesta iniciativa que considerem molt i molt interessant.

Cargol a la Xarxa

2 pensaments a “– Teatre – M脕TAME (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Cicle de lectures escenificades de la nova Dramat煤rgia Iberoamericana DNI+D – 脌tic22 – 21/10/2015

  1. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

  2. Retroenlla莽: – Resum de la temporada teatral 2015 – 2016 | Voltar i Voltar

Leave a Reply