– Roda de premsa – SER-HO O NO – Teatre Lliure

La vida de jubilat es mol estresant !!!

Avui he pogut assistir a una roda de premsa que em feia especial il路lusi贸, ja que se celebrava al Teatre on vaig iniciar-me amb la “malaltia teatraire”… al Lliure de Gr脿cia i el protagonista principal era un dels actors/directors que m茅s he admirat sempre… Josep Maria Flotats; aquest 煤ltim, el recordo amb admiraci贸 perqu猫 va ser el director que va posar en marxa el Teatre Nacional de Catalunya i ens va permetre veure produccions teatrals amb posades en escena espectaculars, a la Sala Gran (ara tan criticada injustament), que fins aleshores mai hav铆em somiat poder veure.

La setmana que b茅, Josep Maria Flotats, estrena a la Sala de Gr脿cia, SER-HO O NO (L’锚tre ou pas), un text escrit pel seu amic Jean-Claude Grumberg, l’any 2013. Flotats, aquesta vegada 茅s el director i al mateix temps, actor d’aquesta proposta i ha escollit com company a l’escenari a l’actor Arnau Puig; ens ha comentat que va con猫ixer a l’Arnau en unes proves d’actors quan estava fent selecci贸 al TNC per “El joc de l’amor i de l’atzar” i li va impactar el seu treball.

roda de premsa - SER-HO O NO - 1-imp

Ens ha explicat una an猫cdota, que crec ha fet posar vermell a l’Arnau; fa molts anys, ell mateix va fer un c脿sting al costat de G茅rard Depardieu, quan aquest era un total desconegut; Depardieu llavors no va ser escollit, per貌 a ell li va causar un impacte brutal; al cap de poques setmanes Flotats es va assabentar que Depardieu havia triomfat i la seva carrera des d’aleshores va pujar com l’escuma d’una copa de cava. Ens explica que quan va con猫ixer a Arnau Puig, va tenir la mateixa sensaci贸, i que est脿 absolutament segur que estem davant del que ben aviat ser脿 considerat un dels grans actors de casa nostre.

Dos ve茂ns es troben sovint al repl脿 de l鈥檈scala. Qu猫 pot arribar a passar quan l鈥檜n descobreix per internet que l鈥檃ltre 茅s jueu?

La direcci贸 l’ha compartida amb Pep Planes que actua en aquesta ocasi贸 com a director adjunt i comenta que l’ha ajudat molt en aquesta tasca, perqu猫 li ha donat una visi贸 possiblement diferent, al que Flotats hauria tingut, en formar part tamb茅 com a actor en la producci贸.

Amb paraules del mateix Flotats:

Em fa molt feli莽 de poder oferir al p煤blic de casa la possibilitat de descobrir Jean-Claude Grumberg, gran autor de teatre, conegut i reconegut 鈥搖na trentena d鈥檕bres (cinc premis Moli猫re, un premi C茅sar), totes estrenades amb 猫xit a Fran莽a i arreu鈥 per貌 mai encara representat a l鈥橢stat espanyol.

A l鈥檃gost del 2013, Jean-Claude Grumberg, en un dinar a Saint-Germain-des-Pr茅s, em va oferir el text de Ser-ho o no acabat de sortir d鈥檌mpremta, no arribat encara a les llibreries. A final de la tarda del mateix dia, li vaig dir entusiasmat que volia muntar l鈥檕bra.

roda de premsa - SER-HO O NO - 2-imp

Ens explica que SER-HO O NO, es tracta d’una com猫dia molt i molt divertida, amb doble i triple sentit, que ens far脿 riure de ben segur, per貌 que possiblement el riure se’ns congelar脿 de sobte i pensarem … perqu猫 cony acabo de riure ?. Un text que 茅s hereu possiblement del Teatre de l’absurd, per貌 amb una c脿rrega humana profunda, que transmet emoci贸 al p煤blic. Un text que ens porta a interrogar-nos sobre els temes m茅s importants de la condici贸 humana: el comprom铆s 猫tic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura, la hist貌ria. D鈥檕n som? Qui som? Qu猫 som?

L’argument efectivament va de “jueus”, per貌 sobretot, ens comenta Flotats, de TOLER脌NCIA…. d’escoltar a l’altre….. del dret a la difer猫ncia i de pensar d’un altra manera.

Arnau ens comenta que est脿 com en un n煤vol i que encara no es creu que realment est脿 treballant amb Flotats, actor que des de petit sempre ha admirat; per mi, comenta, cada assaig ha estat una lli莽贸 de Teatre…. he apr猫s molt, i aix貌 茅s un p貌sit que sempre tindre amb mi.

Josep Maria Flotats acaba afirmant en finalitzar la presentaci贸, que la seva passi贸 pel Teatre no ha minvat ni un mil路l铆metre d’en莽脿 que va comen莽ar.

Nosaltres, els “Voltaires” ja tenim les entrades reservades per la setmana vinent; en tenim moltes ganes.

Cargol jueu

1 thought on “– Roda de premsa – SER-HO O NO – Teatre Lliure

  1. Retroenlla莽: – Teatre – SER-HO O NO (馃悓 + 馃悮) – Teatre Lliure de Gr脿cia – 11/11/2015 | Voltar i Voltar

Leave a Reply