– Roda de premsa – SER-HO O NO – Teatre Lliure

La vida de jubilat es mol estresant !!!

Avui he pogut assistir a una roda de premsa que em feia especial il·lusió, ja que se celebrava al Teatre on vaig iniciar-me amb la “malaltia teatraire”… al Lliure de Gràcia i el protagonista principal era un dels actors/directors que més he admirat sempre… Josep Maria Flotats; aquest últim, el recordo amb admiració perquè va ser el director que va posar en marxa el Teatre Nacional de Catalunya i ens va permetre veure produccions teatrals amb posades en escena espectaculars, a la Sala Gran (ara tan criticada injustament), que fins aleshores mai havíem somiat poder veure.

La setmana que bé, Josep Maria Flotats, estrena a la Sala de Gràcia, SER-HO O NO (L’être ou pas), un text escrit pel seu amic Jean-Claude Grumberg, l’any 2013. Flotats, aquesta vegada és el director i al mateix temps, actor d’aquesta proposta i ha escollit com company a l’escenari a l’actor Arnau Puig; ens ha comentat que va conèixer a l’Arnau en unes proves d’actors quan estava fent selecció al TNC per “El joc de l’amor i de l’atzar” i li va impactar el seu treball.

roda de premsa - SER-HO O NO - 1-imp

Ens ha explicat una anècdota, que crec ha fet posar vermell a l’Arnau; fa molts anys, ell mateix va fer un càsting al costat de Gérard Depardieu, quan aquest era un total desconegut; Depardieu llavors no va ser escollit, però a ell li va causar un impacte brutal; al cap de poques setmanes Flotats es va assabentar que Depardieu havia triomfat i la seva carrera des d’aleshores va pujar com l’escuma d’una copa de cava. Ens explica que quan va conèixer a Arnau Puig, va tenir la mateixa sensació, i que està absolutament segur que estem davant del que ben aviat serà considerat un dels grans actors de casa nostre.

Dos veïns es troben sovint al replà de l’escala. Què pot arribar a passar quan l’un descobreix per internet que l’altre és jueu?

La direcció l’ha compartida amb Pep Planes que actua en aquesta ocasió com a director adjunt i comenta que l’ha ajudat molt en aquesta tasca, perquè li ha donat una visió possiblement diferent, al que Flotats hauria tingut, en formar part també com a actor en la producció.

Amb paraules del mateix Flotats:

Em fa molt feliç de poder oferir al públic de casa la possibilitat de descobrir Jean-Claude Grumberg, gran autor de teatre, conegut i reconegut –una trentena d’obres (cinc premis Molière, un premi César), totes estrenades amb èxit a França i arreu– però mai encara representat a l’Estat espanyol.

A l’agost del 2013, Jean-Claude Grumberg, en un dinar a Saint-Germain-des-Prés, em va oferir el text de Ser-ho o no acabat de sortir d’impremta, no arribat encara a les llibreries. A final de la tarda del mateix dia, li vaig dir entusiasmat que volia muntar l’obra.

roda de premsa - SER-HO O NO - 2-imp

Ens explica que SER-HO O NO, es tracta d’una comèdia molt i molt divertida, amb doble i triple sentit, que ens farà riure de ben segur, però que possiblement el riure se’ns congelarà de sobte i pensarem … perquè cony acabo de riure ?. Un text que és hereu possiblement del Teatre de l’absurd, però amb una càrrega humana profunda, que transmet emoció al públic. Un text que ens porta a interrogar-nos sobre els temes més importants de la condició humana: el compromís ètic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura, la història. D’on som? Qui som? Què som?

L’argument efectivament va de “jueus”, però sobretot, ens comenta Flotats, de TOLERÀNCIA…. d’escoltar a l’altre….. del dret a la diferència i de pensar d’un altra manera.

Arnau ens comenta que està com en un núvol i que encara no es creu que realment està treballant amb Flotats, actor que des de petit sempre ha admirat; per mi, comenta, cada assaig ha estat una lliçó de Teatre…. he après molt, i això és un pòsit que sempre tindre amb mi.

Josep Maria Flotats acaba afirmant en finalitzar la presentació, que la seva passió pel Teatre no ha minvat ni un mil·límetre d’ençà que va començar.

Nosaltres, els “Voltaires” ja tenim les entrades reservades per la setmana vinent; en tenim moltes ganes.

Cargol jueu

Un pensament a “– Roda de premsa – SER-HO O NO – Teatre Lliure

  1. Retroenllaç: – Teatre – SER-HO O NO (🐌 + 🐚) – Teatre Lliure de Gràcia – 11/11/2015 | Voltar i Voltar

Deixa un comentari