– Assaig de l’OBC sota la direcció de Jan Willem de Vriend – 20/10/2015

Aquest matí, he tingut la sort de poder assistir per primera vegada a un assaig de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i la veritat és que l’experiència ha estat molt positiva.

Assaig de l'OBC - 20-10-20151-imp

Havia assistit a assajos generals de Teatre o algun cop assajos d’òperes al Liceu, però aquests assajos sempre havien estat gairebé una representació integra, sense diferències amb una representació normal. Aquest cop amb l’OBC he pogut veure una sessió “real” de treball del director Jan Willem de Vriend amb l’orquestra.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El treball d’un director d’orquestra m’ho podia arribar a imaginar més o menys, però mai havia vist en directe, com a partir d’una primera audició va modulant el que li agradaria aconseguir de l’orquestra, fent parar la interpretació de tota l’orquestra les vegades que calgui, per explicar el que creu que es pot millorar i repetir una i una altra vegada. Fa molts anys que sóc abonat de l’OBC, perquè ja anava als seus concerts quan els interpretaven al Palau de la Música fa un munt d’anys, però mai m’havia imaginat la dificultat dels músics per aconseguir fer-ho com el director de torn els demana.

La primera peça que es va interpretar va ser l’Obertura de les Noces de Fígaro de Mozart i haig de reconèixer que per mi, des de la primera interpretació el resultat ja el considerava magnífic, però les correccions aplicades pel director i les repeticions…. potser una dotzena de vegades, van aconseguir un resultat encara millor.

Veure el treball minuciós dels músics i el bon rotllo que es crea, malgrat que el director els corregeix constantment, és una experiència que hauria d’estar a l’abast de tots els aficionats a la música clàssica, per valorar encara mes el treball d’una orquestra.

La segona peça musical que es va assajar va ser la Simfonia núm. 103 “Paukenwirbel” de Haydn.

Llàstima que a la pausa de l’assaig, al cap de 90 minuts del seu inici, vaig haver de marxar una mica enfebrat per culpa d’un constipat mal curat…. i em vaig perdre l’entrevista del director Jan Willem de Vriend que ens havia ofert als mitjans que estàvem presents.

Assaig de l'OBC - 20-10-20155-imp

Escoltarem el resultat definitiu el diumenge vinent, ja que és un dels concerts que tenim al nostre abonament; segur que apreciaré molt més a partir d’ara, tot l’esforç que representa aixecar un concert des del seu inici… i sobretot, la feina del director d’orquestra, que a vegades sembla que no és tan important, si únicament veus el resultat final.

Orquestra de Cargols

Orquestra de Cargols

2 pensaments a “– Assaig de l’OBC sota la direcció de Jan Willem de Vriend – 20/10/2015

 1. Imma C.

  Hola!
  Quina és la condició per assistir a un assaig de l´OBC?
  El cap de setmana passat em va agrada l´obra del compositor Joan Magrané, també la violoncel.lista Weilerstein.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Hola Imma C !!!

   No ho sé pas si es pot accedir normalment. Jo estava convidat perquè estic a la llista de “premsa” des de fa molt de temps i he aprofitat ara que puc, perquè aquest assaig estava obert als mitjans de comunicació.

   Nosaltres també vàrem veure el concert que comentes, però la crònica la tinc pendent de publicar entre moltes d’altres…. totes de la setmana passada.

   Respon

Deixa un comentari