– 脪pera al cinema – IL TROVATORE (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Verdi – en directe des del MET – Cinemes Yelmo Icaria 03/10/2015

Aquest passat dissabte, inauguraci贸 de la nova temporada d’貌pera 2015/16, que es retransmeten en directe des del Metropolitan de New York, a 70 pa茂sos de tot el m贸n. Nosaltres aquest any 煤nicament ens hem abonat a mitja temporada, escollint 6 de les 12 貌peres que es retransmetran…. deixant aixi la nostra agenda amb m茅s espai pel Teatre.

Feia molt de temps que no revis脿vem aquesta 貌pera de Giuseppe Verdi, malgrat que aquesta 茅s potser una de les que m茅s havia escoltat quan encara era adolescent i molt especialment els seus conegud铆ssims cors, que 茅s el primer que em va impactar en el m贸n de l’貌pera.

IL TROVATORE (El trobador) 茅s una 貌pera en quatre actes sobre un llibret itali脿 de Leone Emanuele Bardare i Salvatore Cammarano, basat en l’obra teatral El trobador d’Antonio Garc铆a Guti茅rrez. La seva estrena va ser al Teatro Apollo de Roma l’any 1853.

Il Trovatore 2015 - MET2

La trama -intricada i novel路lesca- es desenvolupa entre Biscaia i Arag贸 en el marc de la revolta de Jaume d’Urgell, a les primeries del segle XV, contra Ferran d’Antequera, arran del resultat del Comprom铆s de Casp, celebrat despr茅s de la mort sense successi贸 de Mart铆 l’Hum脿.

La protagonista de la hist貌ria 茅s Azucena, la gitana, qui per a venjar-se del comte de Luna, (que havia cremat viva la mare d’aquella), porta a la pira al fill d’aquest. Per貌 en el seu deliri venjatiu, a qui realment fica a la foguera 茅s al seu propi fill.
Manrico, un desconegut trobador que festeja Leonora, que est脿 enamorada d’ell des que, anys enrere, la coron茅s com a cavaller despr茅s d’un torneig palat铆, i que apareix com a fill de la gitana, 茅s el supervivent de l’error i, per aix貌, germ脿 de l’actual comte de Luna, que desitja a Leonora. El comte imposa el seu matrimoni amb Leonora, per貌 aquesta, enamorada de Manrico,聽cau a la pres贸 amb la seva “mare” i en descobrir l’assassinat d’aquesta, prefereix el su茂cidi. El comte, absolutament fora de si per la p猫rdua de la seva estimada, ordena la mort de Manrico, de manera que la gitana acaba consumant la seva venjan莽a en explicar al comte com ha matat al seu propi germ脿.

IL TROVATORE

La producci贸 de Sir David McVicar, reaprofitada dels mateix Metropolitan de New York (ultim cop 2011), la veritat es que vista des de avui en dia es realment …pat茅tica; tant la posada en escena que no em va agradar gens ni mica…聽i encara menys,聽la fosca i rudimentaria escenografia giratoria, que est脿 massa envellida, la veritat es que聽no hi ha per on agafar-la;聽sembla mentida que el millor Teatre d’貌pera del m貌n, encara opti per reposar produccions tan anticuades esteticament que arribin fins a graus de lletj贸 feridores pels aficionats a l’貌pera.聽聽 Tampoc ajuda l’actitud dels espectadors neoyorquins, amb aplaudiments constants sense to ni so, en mig de la representaci贸, en veure apareixer els seus idols; a mi em sembla una mica alde脿.

Per acabar d’adovar-ho, els primers minuts de la retransmissi贸 en directe, potser el primer quart d’hora, es va veure enterbolida pels constants talls de s贸 i d’imatge, que v脿ren fer temer el pitjor. Malgrat聽aquestes聽greus incidencies, haig de reconeixer que els equips de captaci贸 del so al Metropolitan han millorat i molt aquesta temporada i ja per sort no s’escolten els buits de soroll de fondo, quan acaba d’interpretar-se un aria, o existeix una variaci贸 del volum de la m煤sica de l’orquestra.

Il Trovatore 2015 - MET 4

Un cop dit aix貌, val a dir que el repartiment en aquesta ocasi贸 va ser absolutament espectacular, amb una incre茂ble Anna Netrebko (Leonora), el meu descobriment del core脿 Yonghoom Lee amb una veu que fa tocar el cel (Manrico) i aix貌 malgrat la poca expressivitat que t茅 a curta dist脿ncia.

Dmitri Hvorostovsky (Di Luna), va ser un dels que va rebre m茅s aplaudiments, per貌 en aquest cas totalment justificat, perqu猫 acaba de sortir d’un greu ensurt en detectar-li fa poc un tumor cerebral, que semblava li impediria inaugurar aquesta temporada; sembla mentida per貌 la seva veu resta intacte i va ser un dels grans protagonistes de la nit.

Il Trovatore 2015 - MET 3

Dolora Zajick (Azucena), malgrat la seva avan莽ada edat, va continuar sent un dels valors important d’aquesta inauguraci贸 de temporada.

La direcci贸 d’orquestra va ser correcta i suposo que for莽a f脿cil compta’n que es tracta la millor del m贸n en aquest g猫nere. Tamb茅 el cor del Metropolitan va estar a l’altura de les grans ocasions.

La m煤sica de Verdi i la qualitat dels seus int猫rprets tant musicals com vocals, van compensar tota la resta amb escreix i finalment haig de dir que va ser una nit realment magnifica i聽per recordar (ll脿stima de posada en escena).

Director musical:聽Marco Armiliato
Leonora:聽Anna Netrebko聽 //Comte di Luna:聽Dmitri Hvorostovsky //聽Ferrando:聽艩tefan Koc谩n //聽Manrico:聽Yonghoon Lee聽// Azucena:聽Dolora Zajick //聽Ines聽Maria Zifchak
Director d’escena: 聽Sir David McVicar //聽Escenografia:聽Charles Edwards //聽 聽Vestuari:聽Brigitte Reiffenstuel // Iluminaci贸:聽Jennifer Tipton // Coreografia: 聽Leah Hausman

Cargol Il Trovatore

Un pensament a “– 脪pera al cinema – IL TROVATORE (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Verdi – en directe des del MET – Cinemes Yelmo Icaria 03/10/2015

  1. Retroenlla莽: INSISTINT AMB IL TROVATORE AL MET 2015 (Netrebko-Lee-Hvorostovsky-Zajick-Koc谩n;McVicar-Armiliato) | IN FERNEM LAND

Deixa un comentari