– Teatre – WOYZECK CADUCAT (馃悓馃悓馃悓 + 馃悮) – Tantarantana Teatre – Sala Baixos22 – 30/09/2015

Tornem a veure una nova versi贸 de Woyzeck, l’obra inacabada i聽m铆tica de l’autor alemany Georg B眉chner, que va morir massa jove (26 anys), l’any 1836. Sense anar m茅s lluny l’any 2014 v脿rem veure dues versions: la primera per la companyia Iguana Teatre al mateix Tantarantana… i la segona d鈥檜na versi贸 de Marc Rosich聽 amb la interpretaci贸 d’una bona part de la Cia. Parking Shakespeare a la Sala Beckett.

This slideshow requires JavaScript.

Roger Torns ha escrit aquesta versi贸, WOYZECK CADUCAT basada en el mateix text de B眉chner i l’ha apropat molt m茅s als nostres dies, esquematitzant molt l’argument i deixant l’ess猫ncia del Woyzeck original. L’ha fet molt m茅s atractiva visualment, fins i tot en algun moment divertida, malgrat que ha respectat en tot moment la duresa del que est脿 explicant; per aix貌 s’ha recolzat en la manipulaci贸 de titelles a escala humana, de can莽ons creades per ell mateix i d’una posada en escena en la qual contrasten molt els dos personatges principals Woyzeck (Marc Ribera) i Maria (Paula Malia), amb la resta de personatges secundaris, tots ells interpretats per Arnau Comas i el mateix Roger Torns, vestits de blanc de cap a peus.

Woyzeck, aqu铆 no 茅s un soldat, sin贸 un treballador de neteja, que per tal de sobreviure a m茅s de pencar des de que surt el sol fins que es posa, fa tamb茅 de conillet d’铆ndies oferint el seu cos a la ci猫ncia per qu猫 facin experiments amb ell (com menjar iogurts caducats) i tot per intentar tirar endavant una fam铆lia, la Maria i el fill dels dos. Maria en veure que les entrades de diners s贸n minses, tamb茅 ofereix el seu cos a espatlles de Woyzeck, per intentar viure una mica millor.

La volguda contemporitzaci贸 de l’argument 茅s una bona idea, perqu猫 apropa l’obra als espectadors d’avui en dia; les interpretacions molt potents, especialment la de Marc Ribera; aquestes interpretacions no es basen 煤nicament en la bona dicci贸 i l’expressi贸 del rostre, sin贸 que els 4 actors les interpreten amb tot el seu cos en una posada en escena on el moviment f铆sic, fins i tot a vegades acrob脿tic, 茅s for莽a important.

Considerat un precursor de l鈥檈xpressionisme, B眉chner relatava en la seva obra original, els efectes deshumanitzadors dels poders socials en un soldat (aqu铆 un treballador de neteja), explotat per doctors i els seus caps. Tracta sobre la corrupci贸 vergonyosa de l’idealisme per les raons materialistes, i per altra banda, sobre la 鈥perenne trag猫dia de la gelosia humana鈥. El protagonista rep pressions intolerables per un 茅sser hum脿, que el conduiran inevitablement a la follia i al crim.

This slideshow requires JavaScript.

Aquest argument de Woyzeck, ha estat utilitzada per ser representada en totes les arts a l’abast de l’茅sser hum脿, una 貌pera de Alban Berg, cinema en diverses pel路l铆cules鈥 la primera de Werner Herzog, musicals, titelles i sobretot representada en multitud de versions als escenaris teatrals de tot el m贸n鈥. el primer cop l鈥檃ny 1913 al Residenztheater de Munic.

La proposta d’aquest WOYZECK CADUCAT, m’agrada molt, especialment en el que fa a la seva posada en escena molt pl脿stica, un magn铆fic tractament de llums, utilitzaci贸 de titelles i bones interpretacions; si haig de trobar un per貌, potser 茅s l’excessiva esquematitzaci贸 del que s’intenta explicar en tan sols 60 minuts i aix貌 pels espectadors que no coneixen l’obra pr猫viament, poden arribar a perdre molts dels valors i missatges que t茅 impl铆cits el text original.

Valoro per altra banda molt positivament aquestes noves dramat煤rgies que neixen en el nostre entorn m茅s proper, amb autors i actors molt joves, amb moltes ganes crear tot donant renovades visions en el m贸n de les Arts esc猫niques.

WOYZECK CADUCAT la podreu veure al Tantarantana fins a l’11 d’octubre.

Woyzeck caducat 10

Direcci贸 i dramat煤rgia: Roger Torns
Ajudant de direcci贸: Eduard Tudela
Int猫rprets: Marc Ribera, Paula Malia, Arnau Comas i Roger Torns
Caracteritzaci贸 i disseny de vestuari: Helena Lucas / Construcci贸 titelles: Albert Ventura i Alejandra Lorenzo / Can莽ons: Roger Torns / Producci贸 musical i espai sonor: Jaume Cervera Colleuil / 聽Espai i disseny de llums:Roger Torns / Producci贸: Helena Giner i Roger Torns

Cargol tardor

Leave a Reply