– 35ª FIRA de TEATRE de TÀRREGA (1 de 2) – 12/09/2015

Feia molts anys que no assistíem a la Fira de Teatre de Tàrrega, després d’anar sovint a les primeres edicions amb els nostres fills quan eren petits i dormíem tot el cap de setmana a la zona d’acampada dins de la nostra autocaravana; llavors gairebé tots els espectacles eren de carrer i gratuïts i l’ambient era, crec jo, molt diferent de l’actual, per què el Festival és molt conegut fora de Catalunya i l’afluència dels teatraires i dels passavolants és massiva (a vegades estressant per la quantitat de gent que s’apropa a Tàrrega). Actualment apropar-se al Festival sense haver comprat les entrades dels espectacles de pagament, és una bogeria, perquè s’esgoten setmanes abans de l’inici de la Fira. Nosaltres ho vàrem fer al mes de juliol i ja llavors ens va costar trobar hotel per dormir relativament a prop…. Guissona a 20 quilòmetres.

Aquest cop faré un resum del que vàrem poder veure durant els dos dies que vàrem passar a Tàrrega (12 i 13 de setembre 2015) ….. 9 espectacles dels quals 2 gratuïts…. crec que en general vàrem tenir sort amb la nostra tria.

Fira Teatre Tàrrega 12 setembre 01-imp

  • Circ – OPERATIVITI !  (🐌🐌🐌 ) Plaça dels Àlbers – 12/09/2015

Es tracta d’un espectacle de pallassos per adults, on els infants que estaven presents també s’ho vàrem passar bé. Humor que sembla estret d’un acudit tronat … Tres soldats a escena…. un americà, un italià i un alemany, però amb un argument força treballat i sobretot amb una mímica excel·lent.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Vàrem gaudir de valent, malgrat no ser aquest el tipus d’espectacle la nostra prioritat dins de les Arts escèniques.

Associazione Eccentrici DadaròCompagnia ifratellicaproni
Direcció: Mario Gumina  / Autoría i interpretació: Davide ViscontiAlessandro AresuGianni Zoccarato
Procedència: Itàlia

Fira Teatre Tàrrega 12 setembre 10-imp

_______________

  • Teatre – CUANDO TODOS PENSABAN QUE HABIAMOS DESAPARECIDO – (🐌🐌🐌 + 🐚) – Vaca35 – espai Les Sitges – 12/09/2015

Al gener del 2014 vàrem veure per primer cop treballar a la companyia Vaca35 en un espectacle que realment ens va impactar; es tractava d’una versió de “Les Criades” amb un llarg títol “Lo único que necesita una gran actriz, és una gran obra y ganas de triumfar”. Per nosaltres veure’ls de nou va ser potser la raó principal d’acudir al Festival de Teatre de Tàrrega… i van ser les primeres entrades que vàrem comprar.

Aquesta vegada veiem interpretar a un grup més nombrós d’actors, al voltant d’una cuina i des del primer minut cuinen de debó davant nostre; cada un d’ells mentre ens expliquen els seus records ens cuinen un plat al qual li tenen un especial afecte per què els recorda éssers estimats; ens fan participar en una gran festa d’amics on canten, toquen instruments, ens expliquen històries, alguns records íntims, emocions viscudes …. i fins i tot es tiren pets i es barallen davant nostre, tot explicant-nos aspectes i tradicions de la cultura mexicana. Es tracta d’una barreja de performance, teatre i gastronomia, ja que al final els espectadors poden tastar tots els plats que s’han cuinat.

Teatre interessant des de tots els punts de vista, però potser no apte per tot tipus de públic, per què intenta provocar reaccions als espectadors i realment ho aconsegueix…… els actors parlen directament als espectadors més propers i els fan opinar; nosaltres a la fila 1, teníem un parell de cassoles fent xup… xup, a un parell de pams de la cara i quan tallaven ceba ploràvem tant o mes que l’actriu que ho feia…. o una altra actriu ens van tacar de tomàquet, en esclafar-lo expressament a tal fi.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ens ho vàrem passar força bé i l’experiència va ser enriquidora… però així i tot, i potser perquè les expectatives eren molt altes, en algun moment la representació se’ns va fer una mica monòtona i repetitiva. Segurament la veurem molt aviat de nou a Barcelona i considerem que paga la pena veure-la i sobretot viure-la; nosaltres recomanem si i si, aquesta experiència.

Autoria: creació col.lectiva Vaca35 – Direcció: Damián Cervantes
interpretació: Diana MagallónMari Carmen RuizJosé Rafael Flores Cristina GámizJorge Yaman Serrano  / Músic: Diego Paqué
Ajudant de direcció: Adrià Olay – Producció: Carmen Flores amb la col.laboració de la Nau Ivanow.
Procedència: Mèxic

_______________

  • Dansa – CHANDS DOWN  – (🐌🐌🐌) – Company Chameleon – Plaça de les Nacions sense estat – 12/09/2015

Un espectacle de Dansa que no teníem previst veure, però que companys teatraires, tot menjant “Cargols a la llauna” ens ho vàrem recomanar molt. Va ser tot un encert anar fins a la plaça de les Nacions i dempeus esperar a veure aquest magnífic espectacle al carrer protagonitzat per un parell de ballarins masculins tot interpretant tres coreografies lligades i de curta durada, amb moviments de contacte entre els dos cossos que investiga els conflictes humans i personals que acompanyen els processos d’unió. Força, complicitat, duplicitat, imposicions i concessions.

Sorprenent, bellíssim i que ens va deixar amb ganes de veure molt més.

Coreografia i Direcció: Anthony Missen
Intèrprets: Ricardo MeneghiniAnthony Missen
Company Chameleon – Procedència: Regne Unit.

_______________

  • Teatre – LA GENT – (🐌🐌🐌 + 🐚) – Pérez & Disla + Cía. Teatre Ateneu (sala asaig) 12/09/2015

Una de les experiències teatrals on vàrem gaudir més a la Fira de Tàrrega.

Teatre disfressat d’assemblea participativa, on els actors barrejats entre el públic provoquen tot tipus de reacció entre uns espectadors que en principi no entenen res de quin tema es tracta (… i surt exactament igual), però veien com es desenvolupa una reunió manipulada amb l’únic objectiu d’aprovar un determinat “concert” econòmic fent veure que “La Gent” pot decidir el que ja està més que beneit abans de començar la reunió.

Una experiència que qüestiona amb humor i sense benevolència el concepte de participació. Una metàfora del règim de representació democràtica.

Vaig riure molt, amb les absurdes situacions creades pels actors i al mateix temps et redescobreix la manipulació a la qual estem sotmesos dia rere dia, fins i tot en activitats que podem viure assíduament com pot ser la participació en la política o una simple reunió de veïns d’escala.

Autoria: Juli Disla / Direcció: Jaume Pérez
Intèrprets: Toni Agustí, César Tormo, Ruth Ateinza, Lorena López, Carles Sanjaime, Verónica Andrés, Juli Disla
Procedéncia: Pais Valencià.

_______________

  • Teatre – WASTED – (🐌🐌 + 🐚) – íntims produccions – l’Amagatall –  12/09/2015

Per molts, ha estat la millor obra de text de la Fira de Tàrrega. Reconeixen la vàlua d’aquest text i la seva potència, jo no la vaig poder gaudir i més aviat la vaig patir….. fins i tot amb unes enormes ganes de fugir del lloc on es representava.

La posada en escena va ser claustrofòbica, en un soterrani ple de columnes i amb el sostre molt baix, però el principal problema és que no vàrem tenir encert en situar-nos a les cadires al mig de l’espai teatral; un enorme focus que hauria d’enfocar als actors situats darrere meu, em va deixar cec durant gairebé la meitat de la representació, fins a tal punt que vaig d’haver de posar-me una gorra davant de la cara i escoltar únicament la veu dels actors. No vaig estar doncs massa predisposat a enganxar-me a la representació que no podia veure.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Quan ja vaig poder “gaudir” dels meus ulls, el fum que desprenia els porros dels actors era tant i tan forta d’olor que va provocar que l’asma que pateixo tampoc em deixes concentrar en el desenvolupament de l’acció. Per rematar-ho em vaig sentir allunyat i fins i tot envellit mes del que ja sóc, per l’acció al meu entendre, exagerada i el volum de la música que em va estabornir de debò.

Segons el programa, la companyia Íntims produccions es basa en un text de la poeta, rapera i dramaturga Kate Tempest, estrenat al Regne Unit el 2011. La història de tres amics que, cansats d’un present confús que no és el que s’esperaven, volen canviar el curs de les seves vides. Un espectacle que en teoria integra el públic en una vivència dramatúrgica molt intensa….. és clar si tens la sort d’encertar la cadira adient.

Sincerament m’agradaria tornar a veure la representació amb unes millors condicions, fora de la Fira de Tàrrega, sense d’haver d’apartar constantment els peus per deixar passar als actors, no haver de girar-me constantment 180 graus per veure les actuacions i sobretot no tenir un focus directament dirigit a la meva cara.

Llàstima de text  !!!

Per últim, haig de reconèixer la vàlua dels tres actors, del poc que realment vaig poder veure en condicions, amb unes magnifiques i sobretot entregades actuacions.

Autoria: Kate Tempest – Direcció: Ivàn Morales – Traducció: Martí Sales
Intèrprets: Oriol Esquerda, Sandra Pujol, Xavier Teixidó
Ajudant direcció: Rafa Rodriguez – Producció: Íntims Produccions i Fira Tàrrega
Precedència: Catalunya

Caragols a la llauna

Deixa un comentari