– GREC2015 – Teatre – EN AVANT MARCHE ! (馃悓) – Alain Platel – Teatre LLiure – Sala Fabi脿 Puigserver – 10/07/2015

Una gran decepci贸 al comprovar que les nostres il路lusions de poder gaudir de nou d’un gran espectacle de Alain Platel, es van esfumar gaireb茅 des del comen莽ament d’aquesta producci贸, EN AVANT MARCHE!

脡s el tercer espectacle que veiem d’aquest artista “provocador” que tants seguidors incondicionals聽t茅 a casa nostre, si ens basem amb la reacci贸 del p煤blic en finalitzar els seus espectacles, amb un seguit de “bravos” i aplaudiments fora de mides, com en el cas que ens ocupa. L’any 2011 v脿rem poder veure GARDENIA i la veritat 茅s que ens va agradar molt, molt铆ssim; al juliol del 2014, l’espectacle de dansaTAUBERBACH, va refredar les nostres expectatives i encara que no ens va acabar de conv猫ncer, reconec que almenys pl脿sticament era bonic; per貌 aquest 煤ltim espectacle l’煤nic que ens ha provocat, ha estat rebuig i fins i tot f脿stic en algunes de les escenes a les quals no trobem ni cap ni peus.

En avant, marche! 5

Suposo que no hem sabut captar el que Alain Platel ens volia mostrar…. o precisament l’hem captat massa b茅 i el que pretenia 茅s precisament “provocar” aquests sentiments de rebuig i f脿stic f铆sic, fins i tot vers la seva persona i la manera d’interpretar les seves pallassades a l’escenari del Teatre Lliure.

Escenes com les de Wim Opbrouck, interpretant una melodia fent g脿rgares amb la boca ben plena de l铆quid, mentre que una de las “vedettes” intentava entomar el l铆quid que queia de la seva boca… no li trobem cap sentit, com tampoc a les accions que tenen molt a veure amb el sadomasoquisme m茅s barroera i inversemblant; escenes de sexe sense gaire sentit entre l’煤nic actor/equilibrista/ballar铆 que pagava la pena veure i l’altre “vedette”; tampoc ens va causar cap emoci贸 veure a聽Wim Opbrouck聽com ens mostra el seu cos, sabent que el seu exc茅s de greix i suor 茅s l’煤nic o de les poques coses que ens pot oferir en aquest, diguem-ne “espectacle”.

En avant, marche! 7

No crec sincerament que la ra贸 d’aquest rebuig, sigui la nostre actitud聽reaccionaria, o que tinguem ja una edat que no ens permeti acceptar segons que, a un escenari …. tot el contrari, ja que ens considerem oberts a qualsevol acci贸 per “forta” que sigui, per貌 evidentment sempre que tingui un m铆nim de qualitat i no es vulgui prendre la cabellera al p煤blic, posant a escena el que li passi pel cap, sense sentit…… simplement perqu猫 es cregui un Star que pot fer el que li surti d’all脿 on no sona, i els seus incondicionals aplaudiran igualment les seves ocurr猫ncies.

Malauradament Alain Platel, ha utilitzat la Banda Municipal de Barcelona, per posar m煤sica i fer m茅s digerible aquesta performance, que d’una altre manera i tant sols amb els membres de la seva “troupe” hauria estat for莽a m茅s fluix i no s’hauria sortit; bona part de la Banda, (que no tota), s’ha posat a disposici贸 d’aquest “clown”, mentre queWim Opbrouck es passeja entremig, tot fent tota mena de vulgaritats sense sentit; aix貌 si, una bona part del p煤blic li segueix les seves “gr脿cies” amb riallades, que encara m’han incrementat el meu rebuig.

En avant, marche! 8

Una paret simulada, amb moltes finestres, 茅s el que serveix d’escenografia i els personatges apareixen i desapareixen per les seves portes i finestres, tot pujant i baixant a escena; aix貌 si,聽Wim Opbrouck, permanentment a escena vol ser el protagonista absolut, iniciant tot amb una llarga escena, amb uns plats de percussi贸 d’orquestra a les seves mans, tot esperant el moment per poder-los utilitzar, amb la sintonia d’un radiocasset, que el seu so no arriba m茅s enll脿 de la fila 5…… m’ha semblat sincerament pat猫tic!!!

La seva “troupe”, tamb茅 interpreta m煤sica i no ho fan pas malament, com tampoc alguna escena coreogr脿fica o d’equilibri….. per貌 en conjunt l’espectacle i sobretot la persona que els dirigeix no m’han semblat mereixedors d’uns aplaudiments, que en bona part han estat produ茂ts simplement perqu猫 queda b茅 dir que t’ha agradat el que fa “Alain Platel”…. sigui el que sigui.

En avant, marche!. 6jpg

L’煤nic element que per mi ha tingut qualitat de deb貌, ha estat la Banda Municipal de Barcelona, que en principi era simplement un complement de l’espectacle i no el seu protagonista. Per veure i escoltar la Banda, molt millor anar als seus concerts que peri貌dicament interpreten a l’Auditori de Barcelona.

El que s铆 que ha aconseguit, Alain Platel, 茅s que el que almenys el que escriu aquesta cr貌nica, consideri aquest “espectacle” com un dels espectacles m茅s decebedors que ha vist al llarg de la seva vida.

En sortir, un conegut nostre molt teatreru, que potser va m茅s al Teatre que nosaltres, que ja 茅s dir… va i ens diu: “Estic tan emocionat amb aquest espectacle, que en l’煤ltima escena he estat a punt de plorar”…. crec que ho deia de deb貌…. i jo pensava…. mira, coincidim amb el plor, per貌 crec que els dos en sentits totalment oposats.

Direcci贸: Frank Van Laecke, Alain Platel
Dramat煤rgia: Koen Haagdorens
Int猫rprets: Chris Thys, Griet Debacker, Hendrik Lebon, Wim Opbrouck, Gregory Van Seghbroeck (tuba), Jan D鈥橦aene (trompeta), Jonas Van Hoeydonck (trompeta), Lies Vandeburie (fiscorn), Niels Van Heertum (bombard铆), Simon Hueting (trompa), Witse Lemmens (percussi贸), Steven Prengels (director), la Banda Municipal de Barcelona
Interpretaci贸 musical: KMV De Leiezonen // Composici贸 i direcci贸 musical: Steven Prengels // Ajudant de direcci贸: Steve De Schepper, Katelijne Laevens // Escenografia: Luc Goedertier // Vestuari: Marie 鈥楥ostume鈥 Lauwers // Disseny d’il路luminaci贸: Carlo Bourguignon// Disseny de so:聽Bartold Uyttersprot
Una producci贸 del Grec 2015 Festival de Barcelona, NTGent i les ballets C de la B
Coprodu茂t per La Rose des Vents, TorinoDanza, Th茅芒tre National de Chaillot, Les Th茅芒tres de la Ville de Luxembourg, Festspielhaus St. P枚lten, Ludwigsburger Schlossfestspiele, el Festival Printemps des Com茅diens de Montpeller, Croatian National Theatre in Zagreb, Le Maillon Strasbourg, KVS Bruxelles, el Brisbane Festival i el Th茅芒tre Vidy-Lausanne.
Amb la col路laboraci贸 de la Banda Municipal de Barcelona.

Banda de cargols

Leave a Reply