Divendres dia 3 de juliol vam fer cap a la Sala Petita del Nacional per âgaudirâ dâuna farsa, âEL CARRER FRANKLINâ de LluĂŻsa CunillĂ©, que ens va decebre moltĂssim, ja que no vĂ rem saber trobar la mĂ de lâautora per enlloc
Hem trobat a faltar nivell literari, perquĂš el text que no diu res o quasi res, i un argument que no sâaguanta. Quan sortĂem de la sala, crec que vam coincidir amb moltes opinions, comentĂ vem que semblava una obra preparada expressament per a ser interpretada per una colla dâamics, perĂČ que no tenia la qualitat mĂnima per ser portada davant dâun pĂșblic que segurament som cada vegada mĂ©s exigents en el que seâns ofereix i que per sort, ens atrevim a dir el que pensem. La sala plena, nomĂ©s va dibuixar somriures i els aplaudiments van ser de pur compromĂs.
El carrer Franklin tĂ© lloc al carrer que dĂłna nom a la peça i que presumptament pertany a una ciutat catalana innominada. No importa tant la identificaciĂł de la ciutat, o lâexistĂšncia real dâaquest carrer, com el valor simbĂČlic del fet que lâhomĂČnim sigui un nom americĂ , clara metĂ fora del lideratge dels Estats Units dâAmĂšrica en la globalitzaciĂł cultural i econĂČmica.
Ăs tracta d’un espectacle musical-reivindicatiu on ens presenten una vorera del carrer Franklin plena dels mobles dâun desnonament forçós i circulant per allĂ una col·lecciĂł de personatges extravagants, la parella desnonada formada per un transvestit que es dedica a fer de professor de mĂșsica i el seu marit taxista que treballa un dia a la setmana en compartir el taxi entre set persones, i que ha trobat uns papers compromesos dels quals pensa obtenir benefici. El governador del Banc dâEspanya que ha perdut els papers, la neboda de Margaret Tacher, veĂŻna del carrer i que acaba dâarribar amb les cendres i la perruca de la seva tieta, i una activista social, germana del taxista, que no aconsegueix arrossegar ningĂș en la seva lluita contra els desnonaments (una caricatura no massa aconseguida d’Ada Colau).
Pel que fa a les interpretacions hem de destacar lâesplĂšndid Oriol GenĂs que en el paper de banquer interpreta un personatge impĂșdic i hilarant, Xavier PujolrĂ s en el paper del marit que creu haver trobat la soluciĂł dels seus problemes i Lina Lambert que interpreta molt bĂ© un paper inversemblant. Xavier AlbertĂ repeteix el paper a quĂš ens ha acostumat amb el seu rol de Wanda Pitrowska…. i que sincerament comença a cansar.
La cĂ rrega crĂtica que a priori semblava portar implĂcit aquest muntatge queda desdibuixada en un segon pla. Sâentreveu una crĂtica a una societat que sâha tornat insensible davant de la violaciĂł dels drets a l’habitatge i a una feina digna.
Hem de destacar, aixĂČ si, la magnĂfica escenografia que juntament amb els nĂșmeros musicals ens han fet valorar una mica millor aquesta, per a nosaltres, fallida representaciĂł.
Autoria : Lluïsa Cunillé
DirecciĂł:Â Josep Maria MirĂł
IntĂšrprets : Xavier AlbertĂ (transvestit), Montse Esteve (activista), Oriol GenĂs (banquer), Lina Lambert (veĂŻna) i Xavier PujolrĂ s (marit)
Ajudant de direcciĂłn: Albert Prat // EscenografĂa: Enric Planas // Vestuari: Albert Pascual // Il.luminaciĂł: David Bofarull (aai) // So: Santi LĂłpez // Ajudant dâescenografĂa : Jordina SalvadĂł // CaracteritzaciĂł: Lucho Soriano // Moviment: Roberto G.Alonso // ConstrucciĂł dâescenografia: Taller dâescenografia Jordi Castells // RealitzaciĂł de vestuari: Goretti // RealitzaciĂł de Barret: Nina Pawlowsky