– Teatre – RAGAZZO (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Nau Ivanow – Sala Andy Warhol – 28/06/2015

Amb l’agenda plena de GRECs, no ens havia passat pel cap, anar a cap espectacle mes, perqu猫 estem arribant a la saturaci贸 cultural per l’acumulaci贸 d’espectacles i cr貌niques pendents per escriure al Blog, per貌 v脿rem rebre un missatge directe de Lali 脕lvarez, proposant-nos anar a veure la seva primera obra de Teatre, RAGAZZO, de la que 茅s a la vegada autora del text i directora d’aquesta proposta teatral.

V脿rem buscar un forat a la nostra agenda i per sort el passat diumenge el ten铆em lliure i no ens ho v脿rem pensar ni un minut, perqu猫 a m茅s a m茅s ten铆em moltes ganes de trepitjar per primera vegada la Nau Ivanow que encara no coneix铆em, encara que sembli mentida.

ragazzoragazzo2

Europa, estiu de 2001. La ciutat del Ragazzo viu la restricci贸 de drets socials m茅s gran que ha viscut el continent des de la Segona Guerra Mundial: les fronteres estan tancades, se susp猫n el tractat de Schengen, es prohibeixen les manifestacions i reunions en algunes zones de la ciutat, es prohibeix estendre la roba als balcons. Detencions. Identificacions. 30.000 policies patrullen els carrers i no permeten l鈥檈ntrada a la Zona Rossa, el lloc on els l铆ders mundials del G8 estan realitzant una cimera.
Ragazzo, malgrat tot, viu l鈥檈stiu de la ciutat: fa poc han okupat amb uns amics un espai acollidor que han condicionat com a vivenda, est脿 de vacances, t茅 temps per escoltar m煤sica, llegir, cuinar, enamorar-se… i per participar al F貌rum Social Mundial que tamb茅 s鈥檋a instal路lat a la ciutat i on m茅s de mig mili贸 de persones discuteixen com seria aquest “altre m贸n possible” que des de fa uns anys s鈥檌magina com alternativa a la globalitzaci贸. El seu dest铆 quedar脿 marcat quan prengui la decisi贸 de quedar-se a la Columna dels Desobedients, que s鈥檋a proposat una acci贸 pac铆fica de desobedi猫ncia civil: violar el confinament de la Zona Rossa.

Com ja va escriure fa uns dies l’Imma a l’espai de Facebook “Teatre, l’opini贸 dels espectadors”, veure RAGAZZO ha estat un cop de puny directe a l’脿nima. Absolutament desfondats i emocionats per un text colpidor i una interpretaci贸 entregada i magnifica.

Evidentment cada un de nosaltres t茅 una ideologia pr貌pia i per molt esquerrana que aquesta sigui, potser la nostra, dista for莽a del m贸n okupa, per la senzilla ra贸 que v脿rem cr茅ixer en un altra 猫poca, on tot era potser m茅s f脿cil alhora de trobar una feina estable i pensar en un futur m茅s o menys prometedor; tot aix貌 ha canviat molt铆ssim, a hores d’ara. Per貌 el que no ha canviat en absolut 茅s la necessitat humana d’establir una relaci贸 amb altres persones per sentir-nos estimats com a persones… i la Lali 脕lvarez, ha sabut mostrar-nos amb una sensibilitat exquisida la vida d’aquest jove, que prefereix acudir a una proposta de manifestaci贸 que anar a prendre un bany tranquil a la platja.

La descripci贸 dels fets, des de que apareix adormit al seu llit i nosaltres podem entrar en la seva intimitat, fins que acaba assassinat per les forces de seguretat italianes, est脿 explicat amb una sensibilitat exquisida… fins que evidentment la viol猫ncia apareix a escena i llavors el canvi d’acci贸 茅s brutal i angoixant.

En tot aix貌 t茅 molt a veure la gran interpretaci贸 d’Oriol Pla, que aconsegueix atrapar-nos des del primer minut…. en una actuaci贸 en solitari que primer estar plena de tendresa i que a poc a poc es transforma en una activitat f铆sica brutal que arriba a desgastar fins i tot al p煤blic que presencia atonit la seva actuaci贸.

Ragazzo 茅s un crit a la vida, a la dignificaci贸 de les hist貌ries personals, a la reivindicaci贸 de la mem貌ria col路lectiva i de la Hist貌ria que els amos del m贸n mai escriuran per nosaltres.

No ens imagin脿vem pas al entrar a la Sala Andy Warhol de la Nau Ivanow, que sortir铆em tan tocats i al mateix temps, tan euf貌rics de viure una experi猫ncia teatral tan intensa com la de Ragazzo. Sembla mentida que una autora tan jove pugui aconseguir un nivell tan alt en la seva primera obra que escriu i que dirigeix al mateix temps.

Qu猫 fer davant l’amena莽a? T茅 legitimitat un govern que s’ha de blindar per decidir? Qui (i per a qu猫) fa servir la viol猫ncia? Qu猫 茅s la impunitat? Un altre m贸n 茅s possible?

La nostra valoraci贸 cargolaire de 5 cargols, 茅s com veieu la m脿xima, que equival a un 10 sobre 10; una ll脿stima que aquesta proposta teatral 煤nicament s’hagi pogut veure durant quatre dies, per貌 estem absolutament segurs que aquesta proposta ben aviat la veurem programada en un teatre convencional fent temporada… i 茅s que veritablement es tracta d’una veritable joia que tothom hauria de veure.

Dedicat a la mem貌ria de Carlo Giuliani, assassinat a G猫nova el 20 de juliol de 2001.

Ragazzo - Nau Ivanow - Voltar i Voltar 10-imp

Autoria i direcci贸: Lali 脕lvarez
Int猫rpret: Oriol Pla
Cia. Teatre Tot Terreny //聽Ajudant de direcci贸: Quimet Pla //聽Assistent: Irene Vicente //聽Disseny de llums: N煤ria Solina //聽Disseny de so: Pau Matas Nogu茅 //聽Fotografia: Cl脿udia Serrahima //聽Col路laboracions: Aleix Aguil脿, Isaac Dom铆nguez

Cargol insurrecte

4 pensaments a “– Teatre – RAGAZZO (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Nau Ivanow – Sala Andy Warhol – 28/06/2015

 1. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

 2. Imma C.

  RAGAZZO a l麓Espai Lliure de Montju茂c, del 3 al 12 de febrer.
  Aquesta obra que tant b茅 vau valorar.,
  Ho he sabut escoltant el programa radiof貌nic LA CORT DELS MIRACLES, nom猫s TEATRE, on la valoraven com de les millors de la temporada 15-16.
  Fins ara no coneixia el programa, i vosaltres?

  Bon GREC!!!

  Respon
 3. Retroenlla莽: 鈥 082 (22/23) 鈥 Teatre 鈥 CLARISSA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Badabadoc 鈥 09/02/2023 |

Deixa un comentari