– GREC2015 – Inauguraci贸 Popular (30 juny 2015) & Inauguraci贸 oficial – Dansa – VOR脪NIA – La Veronal (馃悓馃悓馃悓馃悓 + 馃悮) – Teatre Grec – 01/07/2015

Inauguraci贸 Popular (30 de juny)

Dimarts al vespre v脿rem treure el “morro” per la Pla莽a Margarida Xirgu, per tal d’estar presents a la “inauguraci贸 popular” del Festival Grec 2015. Creiem que oferir un espectacle de forma gratu茂ta, 茅s聽simplement una excusa, per fer veure que aquest Festival est脿 obert a tothom, independentment de la seva disponibilitat econ貌mica. No enganyen a ning煤, perqu猫 la realitat 茅s que per poder participar d’aquest esdeveniment, s’ha de desembutxacar un bon grapat de diners, ja que els seus preus s贸n realment prohibitius i sobretot els abonaments mal plantejats, perqu猫 no tenen pas en compte el nombre d’espectacles adquirits.

La Pla莽a Margarita Xirgu, a l’hora de comen莽ar estava a menys de la tercera part de la seva capacitat i l’ambient era majorit脿riament de gent jove; els bars improvisats per l’ocasi贸 estaven literalment deserts…. i la veritat que feia una mica de ll脿stima veure tant desplegament amb un enorme escenari, equips de so i de mitjans t猫cnics, per la poca gent que estava present.

OBERTURA - inauguraci贸 popular GREC2015 2-impOBERTURA - inauguraci贸 popular GREC2015 1-imp

Solament faltava que el “cavall de Troia” Ada Colau, que sota l’aparen莽a d’una ideologia esquerrana i populista, sort铆s a xuclar c脿mera i inaugurar el festival conjuntament amb el seu director Ramon Sim贸. Em va fotre molt que s’auto proclames defensora de la CULTURA, quan no 茅s precisament una persona que sovinteja el m贸n de les Arts Esc猫niques i mai s’havia pronunciat en aquest sentit; pura demag貌gia i unes enormes ganes d’apar猫ixer per tot arreu.

La veritat 茅s que no v脿rem estar massa estona i no podem fer una cr貌nica com caldria del concert en el qual intervenien la Banda Municipal de Barcelona, Obeses i Oques Grasses.

Inauguraci贸 oficial – Dansa – VOR脪NIA – La Veronal聽(馃悓馃悓馃悓馃悓 + 馃悮)

Dimecres era la inauguraci贸 oficial i en l’ambient es notava for莽a, molts pol铆tics, per貌 quan dic molts, vol dir MOLTS…. i clar les sobtades ganes de “cultura” van fer assistir de nou a l’Ada Colau (nom茅s faltaria), rodejada de fot貌grafs per totes bandes i ella molt satisfeta d’aquest seguiment medi脿tic…. aix貌 si, almenys aquest dia va callar i no va fer demag貌gia cultural. A la pol铆tica canvien les cares, per貌 tot segueix exactament igual. A banda de pol铆tics, suposo que hauria algunes persones aficionades a les Arts esc猫niques, que haurien comprat les entrades com nosaltres …. i dic suposo perqu猫 el percentatge de gent de la far脿ndula, que anava de franc, era estratosf猫ric. De fet jo vaig comprar les localitats en el primer minut de posar-se a la venda, i les primeres 8 fileres senceres ja no estaven a la venda. 脡s clar… diners p煤blics que recullen entre els pocs que paguem els nostres impostos.

Per貌 parlem de l’espectacle de Dansa que hem vingut a veure…. VOR脪NIA. Com ja ens imagin脿vem aquest nou espectacle ens ha tornat a fascinar i potser encara mes que l’anterior de La Veronal, SIENA, que v脿rem veure a l’abril del 2013 al Mercat de les Flors. La Veronal, 茅s una companyia de dansa, formada l’any 2005 per un conjunt d’artistes procedents dels mons de la dansa, el cinema, la fotografia i la literatura que buscaven nous llenguatges d’expressi贸.

Voronia cartellVOR脪NIA 茅s un espectacle que abasta molt m茅s que el m贸n de la dansa, ja que tamb茅 integra dins seu moltes facetes de les Arts esc猫niques com s贸n el Teatre, l’opera, la m铆mica, la literatura e incl煤s la participaci贸 d’animals en el que vol ser un espectacle TOTAL.

Dues parts molt diferenciades, la primera 茅s la “blanca” on apareix el te貌ric “b茅”, simbolitzat per un nen, el seu naixement, l’anyell de deu, les religions monoteistes que manipulen la humanitat per tal de captar “clients”. La segona, la “fosca o vermella” on el “mal” es situa en la foscor i les tenebres, i que l’han volgut situar en un aut猫ntic avern, en la cova m茅s profunda del planeta terra, anomenada VOR脪NIA, situada al Caucas occidental, on l’home no pot arribar al l铆mit m脿xim de la seva profunditat perqu猫 es tracta realment d’un infern on no podria sobreviure. 脡s aqu铆 on estan representats tots els mals de la humanitat, i La Veronal utilitza un ascensor al mig de l’escenari que sempre va de baixada i engoleix als seus personatges. El mal es va filtrant a poc a poc en totes les capes socials de la societat humana, arribant a corrompre el que va comen莽ar a fi de b茅.聽VOR脪NIA聽ens vol explicar aquest cam铆 fosc cap a la destrucci贸 de la persona i de la societat.

Voronia 1

La posada en escena 茅s sens dubte, excel路lent i est脿 pensada per poder ser representada en teatres normals, encara que per la seva estrena en un escenari com el del Grec, han aprofitat la grandiositat de l’indret, especialment amb una il路luminaci贸 espectacular d”Albert Faura, que integra la immensa roca del fons, el bosc e incl煤s en la part final, als espectadors que s贸n il路luminats per fases, afegint-los a l’espectacle; els efectes especials com per exemple, les flames blanques que cremen tot l’espai, s贸n realment espectaculars. L’escenografia, en canvi, t茅 els seus alts i baixos, la gran taula que podria recordar el Sant Sopar, amb un esclat de flors blanques 茅s realment extraordinari i m茅s tenint en compte que els vestits de tots els personatges 茅s gaireb茅 sempre negre, i per tant destaquen encara mes. Trobo que es fa un 煤s abusiu de l’espai central de l’escenografia, on apareixen diversos elements, com la sala de parts, l’urna on el nen no en pot sortir i sobretot l’ascensor que acaba sent reiteratiu en el seu obrir i tancar de portes, que arriba a cansar. Per cert, el tractament del so en el recinte del GREC ha millorat molt铆ssim, i en aquest espectacle 茅s immillorable.

No entenc pas perqu猫 els par脿grafs dels textos de la Divina Com猫dia, obra de Boccaccio (escrita en itali脿) o els textos de l’Apocalipsi de Joan de Patmos (escrit en grec), han d’apar猫ixer a la part de dalt de l’escenografia聽en castell脿 i no en catal脿, tot i que el t铆tol de l’obra 茅s en llengua catalana, es representa a Barcelona i precisament per inaugurar un dels Festivals de Teatre m茅s importants de Catalunya; trobo que 茅s de mal gust i fins i tot provocatiu, tal com estan les coses en aquest pa铆s.

Voronia 3

Per貌 el que si valoro i molt especialment 茅s el treball coreogr脿fic i la dansa dels 8 int猫rprets de la Companyia, que tenen una manera de moure’s que no sembla humana… les cames tamb茅 semblen bra莽os i mes que persones semblen insectes que es belluguen espasm貌dicament, formant trios i duets incre茂bles que deixen bocabadats als espectadors …. o ballen els vuit en fila 铆ndia, intentant en la mida del possible fer-ho sincronitzats, encara que a vegades no els va sortir a la perfecci贸; la sincronia perfecte no 茅s per mi el m茅s important, i si en canvi la imaginaci贸 d’una coreografia que ja es marca de la casa de La Veronal i que per molt que altres ho intentin imitar, no 茅s el mateix.

En acabar la gent dreta aplaudint amb ganes i premiant el treball excel路lent que acab脿vem de veure. Molts comentaris de gent que no havia ent猫s clarament el significat del que ena havien mostrat i segurament tenien part de ra贸, per貌 la idea b脿sica del espectacle s铆 que estava clara i el que s’havia de valorar en realitat 茅s l’espectacle de dansa englobat en un espectacle TOTAL.

El millor espectacle inaugural dels 煤ltims anys de GREC… i 茅s que han hagut massa inauguracions fallides, especialment la de l’any passat al Castell de Montju茂c.

Companyia :聽La Veronal
Dramat煤rgia :Roberto Fratini,聽Pablo Gisbert
Direcci贸 :Marcos Morau //聽Coreografia :Marcos Morau i els int猫rprets
Int猫rprets :Joaqu铆n Collado,聽Jony L贸pez,聽Sau-Ching Wong,聽Lorena Nogal,聽Shay Partush,聽Manuel Rodr铆guez,聽Giacomo Todeschi,聽Marina Rodr铆guez
Escenografia :La Veronal,聽Enric Planas //聽Il路luminaci贸 :聽Albert Faura //聽So :Marcelo Lastra
Producci贸 :Grec 2015 Festival de Barcelona,聽Mercat de les Flors,聽La Veronal,聽Th茅芒tre National de Chaillot,聽Hessisches Staatsballett Darmstadt Wiesbaden,聽Tanz im August Berlin

Cargol a la gruta

2 pensaments a “– GREC2015 – Inauguraci贸 Popular (30 juny 2015) & Inauguraci贸 oficial – Dansa – VOR脪NIA – La Veronal (馃悓馃悓馃悓馃悓 + 馃悮) – Teatre Grec – 01/07/2015

  1. Retroenlla莽: 鈥 Resum dels espectacles que hem vist i comentat al blog durant la temporada 2014 – 2015 | Voltar i Voltar

  2. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

Deixa un comentari