– Teatre – SOUVENIR (🐌) – Teatre Tantarantana – Sala Baixos22 – 03/06/2015

Fa una mica mĂ©s d’un any i tambĂ© al Tantarantana, vĂ rem veure una producciĂł de FĂšlix Pons i Arsenic Arts Studio, que vĂ rem valorar amb quatre estrelles; es tractava de “Consejos de un discĂ­pulo de Joyce a un fanĂĄtico de Marrison“, perĂČ val a dir que el text era ni mĂ©s ni menys que de Roberto Bolaño Ávalos i Antoni GarcĂ­a Porta; els actors tambĂ© eren prou solvents…. Nao Albet i Claudia Benito.

Souvenir-TANTARANTANA

Amb aquesta nova proposta del CiclĂł, amb SOUVENIR, FĂšlix Pons amb tota la seva bona voluntat ha intentat fer-ho tot…. idea inicial, text, direcciĂł i interpretaciĂł, … i sincerament no s’ha sortit i el resultat ha estat fallit.

Un argument que segons tot el que s’anunciava, pretenia ser crĂ­tic amb el turisme i concretament el que Ășltimament envaeix la ciutat de Barcelona. FĂšlix Pons ha volgut fer un plantejament que sovint recorda a un cĂČmic i amb interpretacions en directe i tambĂ© amb actuacions virtuals prĂšviament filmades, que a vegades interactuen amb la utilitzaciĂł de mitjans audiovisuals no gaire ben resolts.

El problema principal al meu entendre, Ă©s que l’argument no tĂ© una base solida i es fa un gran embolic en voler introduir escenes que no tenen cap lligam entre elles; el que sembla un bon inici, amb una referĂšncia al “Grand Tour” des d’una biblioteca a Berna, s’espatlla ben aviat en voler retornar a Barcelona i donar pas a un altre protagonista …. un propietari d’un videoclub que a la vegada Ă©s cineasta amateur i que ha de tancar el seu negoci per culpa del turisme.

SouvenirEl Grand Tour va ser el nom donat a un viatge de diversiĂł/instrucciĂł per Europa, que realitzaven principalment els joves de classe mitjana alta. El costum es va imposar des del 1600 fins a l’inici dels desplaçaments de masses durant la dĂšcada de 1840 amb els ferrocarrils, i el viatge solia anar associat a un itinerari predeterminat. La tradiciĂł va continuar fins i tot desprĂ©s dels viatges de masses amb tren i vaixell de vapor, ja que va facilitar el desplaçament dels joves nord-americans a altres llocs del mĂłn.

La “cosa” encara ho volen embolicar mĂ©s quan introdueixen una pretesa sĂšrie de ciĂšncia-ficciĂł traspassada en el temps i de sobte a l’any 2050, en la que destrueixen els principals monuments de la ciutat Comtal, com volen fer un homenatge als cĂČmics de paper.

Les interpretacions sĂłn volgudament exagerades, intentant buscar la complicitat del pĂșblic amb una comicitat passada de voltes, que faci riure als espectadors, sense aconseguir-ho en gairebĂ© cap moment….. i aixĂČ que era la nit d’estrena i la platea estava plena d’amics i de convidats com nosaltres.

Souvenir 2Una ocasiĂł perduda, per aixecar una producciĂł sobre un tema que interessa molt als ciutadans de Barcelona, com Ă©s el turisme de masses, que malauradament estĂ  transformant la ciutat, no sempre a fi de bĂ©. Ni la posada en escena, ni les sobreactuacions excessivament exagerades i encara menys el desenvolupament d’un argument fallit des de gairebĂ© l’inici, facilita que puguem recomanar veure aquesta producciĂł.

La nostra valoraciĂł de tan sols un cargol, expressa clarament que aquesta ultima proposta del CiclĂł …… NO ens ha agradat gens.  Creieu-me, que tampoc ens agrada gens fer una crĂČnica negativa, precisament sobre Teatre. 

SOUVENIR – Idea i direcciĂł: FĂšlix Pons
Text: FÚlix Pons, amb la col·laboració de Marta Aguilar i Paula Malia
IntĂšrprets: FĂšlix Pons i Paula Malia – Actors Fotonovel·la: Pablo Mendez-Bonito, Jaume Garcia
Ajudant de direcciĂł: Marta Aguilar // VĂ­deo i fotonovel·la: Roger Delmont // Escenografia i disseny de llums: Francesc Moreno // Vestuari: Berta Riera // MĂșsica i espai sonor: Jordi Busquets // Ajudant de producciĂł: Anabel Labrador
Una producció de: Arsenic Art Studio i Teatre Tantarantana
Cargol entristit

Cargol entristit

 

Leave a Reply