– 脪pera – I DUE FOSCARI (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Giuseppe Verdi (versi贸 concert) amb Pl谩cido Domingo – Gran Teatre del Liceu – 30/04/2015

Feia molts mesos que hav铆em comprat les entrades per anar a aquesta representaci贸 oper铆stica al Liceu, malgrat que les 貌peres en versi贸 concert no ens agraden gaire, ja que preferim veure-les representades; a la fi l’貌pera 茅s l’espectacle que reuneix en un de sol, totes les arts esc猫niques, entre les que est脿 el “Teatre”, que per nosaltres, teatraires de pro, 茅s molt important.

El fet, 茅s que ens feia il路lusi贸 veure i sobretot escoltar en directe al que ha estat el gran tenor de l’estat espanyol, Pl谩cido Domingo (Madrid, 1941), encara que ja fa uns anys, actua com a bar铆ton per la seva avan莽ada edat.

La carrera internacional de Pl谩cido Domingo 茅s llegend脿ria; ha interpretat 130 papers diferents, m茅s que cap altre tenor en la hist貌ria. El 1997, Domingo va superar el r猫cord que Enrico Caruso mantingu茅 durant molt de temps en l’obertura de la temporada de l’脪pera del Metropolitan, i el 2008 celebr脿 els seus 40 anys cantant en aquest teatre, on ha inaugurat la temporada vint-i-una vegades. El talent del tenor madrileny el confirmen el seu ampl铆ssim repertori i la seva carrera interpretativa, aix铆 com els seus 猫xits com a director, administrador, i el seu comprom铆s amb les causes humanit脿ries i la feina com a creador de programes per a joves artistes.

foscari_cat

I DUE FOSCARI, es tracta d’una 貌pera en tres actes sobre llibret de Francesco Maria Piave amb m煤sica de Giuseppe Verdi. Va ser estrenada al Teatro Argentina de Roma聽l’any聽1844 i al Liceu l’any 1847.

La hist貌ria, basada en l鈥檕bra hom貌nima de Lord Byron, relata els 煤ltims dies del dux de Ven猫cia, que ha de decidir entre l鈥檕bligaci贸 com a governant i l鈥檃mor pel seu fill, acusat d鈥檃ssassinat: la ra贸 d鈥橢stat o l鈥檃mor de pare. Verdi pensava estrenar-la a La Fenice, per貌 la direcci贸, pressionada per la censura, la va considerar inapropiada: el llibret descobria les intrigues del poder precisament a Ven猫cia, la rebotiga de la pol铆tica, amb alguns dels seus protagonistes influint encara, com la mateixa fam铆lia Foscari.

I DUE FOSCARI 1-imp

Abans de comen莽ar la directora art铆stica del Liceu, Christina Scheppelmann, va sortir a l’escenari, i aix貌 ja ens va fer tremolar… i efectivament sortia per dir que Pl脿cido Domingo patia una lleugera afecci贸聽de laringe, per貌 que malgrat aix貌 havia preferit actuar i no suspendre la vetllada. Aix貌 ens va fer t茅mer el pitjor, per貌 per sort no va estar aix铆, ja que encara que al primer acte semblava que no se’n sortiria, va fer un tercer acte espl猫ndid que va provocar aplaudiments durant forces minuts. Sembla mentida que als seus 74 anys pugui tenir encara la capacitat de fer esclatar al p煤blic dels teatres d’貌pera, bravos i aplaudiments sostinguts, que ocasiona la parada moment脿nia de la representaci贸.

Liudmyla_Monastyrska

Liudmyla_Monastyrska

La realitat per貌, 茅s que la nit la va protagonitzar gaireb茅 al 100% la soprano spinto ucra茂nesa, Liudmyla Monastyrska, que des de la primera aparici贸 a l’escenari, es va posar al p煤blic a la butxaca; una veu preciosa i amb molt铆ssima pot猫ncia que sobresortia f脿cilment per sobre del cor i dels altres companys solistes. Ens va agradar for莽a, la veu del baix Raymond Aceto en el paper del malvat membre del consell dels deu, encara que el seu paper 茅s for莽a petit. En canvi un dels papers m茅s importants, el de Jacopo Fooscari (fill del Dux) va ser interpretat pel tenor vene莽ol脿 Aquiles Machado que creiem no va estar a l’al莽ada del paper que li corresponia.

La direcci贸 musical de Massimo Zanetti, va estar correct铆ssima i l’actuaci贸 del cor for莽a desigual, molt especialment durant el primer acte. Aquesta 貌pera no la hav铆em escoltat mai i per ser la primera audici贸 i a m茅s a m茅s sense representaci贸, la veritat 茅s que la v脿rem gaudir for莽a.

I DUE FOSCARI 3-imp

Direcci贸 Musical :聽Massimo Zanetti
Repartiment:聽Francesco Foscari – Pl谩cido Domingo 聽// 聽Jacopo Foscari – Aquiles Machado // Lucrezia Contarini – Liudmyla Monastyrska 聽// Jacopo Loredano – 聽Raymond Aceto // 聽 聽 Barbarigo – Josep Fad贸 // Pisana 聽– 聽Maria Mir贸 // Fante del Consiglio de鈥 Dieci – Joan Prados 聽// Servo del Doge – Xavier Comorera
Orquestra Simf貌nica i Cor del Gran Teatre del Liceu

Cargols del Dux de Venecia

Deixa un comentari