– Teatre Musical – FRANK V (opereta d’una banca privada) -Teatre Lliure Montjuic ( 馃悓馃悓 馃悓 + 馃悮) – 26/04/2015

Aquest diumenge passat, 26 d’abril, aprofitant que era el dia del col路loqui v脿rem anar a veure FRANK V a la Sala Fabi脿 Puigserver del Teatre Lliure; per fi podem dir la nostra d’aquest espectacle que tanta pol猫mica ha portat a les xarxes socials i particularment a l’espai de Facebook “TEATRE, l’opini贸 dels espectadors”, en el que participo activament.

Frank V - Teatre Lliure Ros Ribas 10Sembla que ja fa uns anys es va poder veure la versi贸 original d’aquesta producci贸 de Teatre Musical, ja que Mario Gas l’any 1989 va presentar un muntatge al Centro Dram谩tico Nacional. Ara amb aquesta proposta que hem vist s’ha respectat el text, per貌 s’ha volgut renovar totalment la seva m煤sica.

FRANK V ens ha agradat molt m茅s del que esper脿vem i fins i tot ens ha sorpr猫s for莽a comprovar com un text escrit per Friedrich D眉rrenmatt l’any 1959 pot arribar a ser tan actual i no parlo tan sols pel tema dels “calerons”… dels usurers banquers i defraudadors sense escr煤pols, …. sin贸 per la forma molt actual d’exposar-ho; s’ha de dir que el text original es conserva fil per randa, gaireb茅 al 100%, malgrat que l’original, ja t茅 56 anys; aix貌 ha estat aix铆, perqu猫 ho ha volgut expressament el seu director Josep Maria Mestres; aquesta opci贸 molt lloable, de respecte total al text original, ha fet que potser la sensaci贸 de l’espectador actual, l’hagi trobat un p猫l massa allargassada i hauria agra茂t una bona tria del m茅s essencial.

Frank V - Teatre Lliure Ros Ribas 7

Fotografies de Ros Ribas

Sota una forma de teatralitat que pot semblar grotesca i fins i tot propera a l’esperpent, ens mostra en clau de Music Hall, una realitat molt tr脿gica per la seva crueltat per貌 a la vegada molt i molt actual; potser ara es pot arribar a entendre el fet que es pugui representar, per貌 en els anys en els que es va estrenar, era for莽a dif铆cil fer-ho i de fet va tenir molts problemes de censura.

脡s una cr铆tica brutal de la doctrina en la “FE en els DINERS” dels pares i avis dels banquers d’avui en dia, uns personatges absolutament AMORALS; aquells personatges utilitzaven fins i tot les armes per assassinar als rivals….. actualment potser no 茅s tan “teatralment oper铆stic”, per貌 els seus cadells s贸n encara mes “cabrons” perqu猫 utilitzant 煤nicament el “gu脿 blanc” per aconseguir encara fer m茅s malifetes.

Frank V - Teatre Lliure Ros Ribas 3

Fotografies de Ros Ribas

Com ja he comentat, el text s’ha respectat, per貌 la part musical no ha estat aix铆, i el director l’ha volgut deixar en mans del m煤sic Arnau Tordera (l铆der del grup Obeses), la creaci贸 d’una nova partitura molt m茅s actual, en clau de rock. Per mi, aquesta opci贸 ha estat un dels grans encerts d’aquesta producci贸.

Per altra banda haig de dir que ha estat molt criticat que els protagonistes no hagin sigut cantants, ja que bona part de la proposta esc猫nica 茅s cantada; Mestres, en el col路loqui posterior va deixar clar que aquesta opci贸 tamb茅 ha estat volguda per ell i ha triat fer-ho amb un planter聽de bons actors; la meva opini贸 茅s que els actors en general ho han fet prou b茅, ajudats pels mitjans t猫cnics que avui en dia estan al seu abast, com s贸n els sintetitzadors i amplificadors, que poden donar m茅s potencia i diferents tonalitats a una veu que no est脿 massa acostumada a aquests reptes.

Frank V - Teatre Lliure Ros Ribas 6

Fotografies de Ros Ribas

Prefereixo cent vegades m茅s, poder veure aquesta producci贸 en escena, amb tots els esfor莽os que aix貌 representa i amb molta dignitat, que deixar de veure-la per la impossibilitat econ貌mica de portar-la endavant, per l’enorme cost que aix貌 representaria, potser similar a la d’una 貌pera.聽Em trec el barret per l’enginyosa posada en escena, amb una escenografia espectacular, m煤sica en directe, amb el grup Obeses a l’escenari i amb mitjans t猫cnics que molts musicals que hem vist fora del nostre pa铆s, voldrien.

Es nota que tots el que han participat d’aquesta esbojarrada i divertida proposta s’ho han pres amb molta il路lusi贸 i a l’escenari es diverteixen for莽a; l’actuaci贸 dels 12 actors es pot qualificar de “coral” i magnifica perqu猫 tots ells s贸n importants en el seu paper, sigui aquest petit o gran, per貌 evidentment cal anomenar alguns dels principals que s贸n especialment lloables, com s贸n les interpretacions de M贸nica L贸pez, Eduard Farelo, David Verdaguer, Laura Aubert i David Bag茅s.

No crec que arribar脿 a estar considerada una de les grans propostes teatrals de la temporada, per貌 sincerament m’ha agradat for莽a; vull felicitar a tot l’equip que ha intervingut, per l’enorme esfor莽 d’aixecar una gran producci贸 com aquesta, amb 15 persones en escena, entre actors i m煤sics i amb una acurada i excel路lent posada en escena.

Fotografies de Ros Ribas

Fotografies de Ros Ribas

Curiosament una hora abans de l’estrena d’aquesta producci贸 al Teatre Lliure, els mitjans de comunicaci贸 feien p煤blica la detenci贸 de Rodrigo Rato; en el col路loqui i de broma, es va comentar que van estar a punt de dedicar-li la funci贸 com una mena de “homenatge”.

Recomanable, sense cap mena de dubte.

FRANK V col.loqui - Voltar i Voltar1-imp

FRANK V (OPERETA D’UNA BANCA PRIVADA)
de Friedrich D煤rrenmatt //聽聽m煤sica original Paul Burkhard
versi贸 Sergi Belbel 聽i Arnau Tordera聽direcci贸 Josep Maria Mestres
int猫rprets:聽Laura Aubert Frieda, Franziska / Enric Arquimbau H盲berlin / David Bag茅s Egli /聽Eduard Farelo Frank V / M贸nica L贸pez Ottilie /Miquel Malirach Kappeler / Xicu Mas贸 B枚ckmann / David Moreno Heini, Herbert / Ferran Ra帽茅 Schlumpf, president / Albert Ribalta聽Schmalz / Arnau Tordera Guillaume / David Verdaguer Pa眉li
Obeses: 聽Arnau Burd贸 teclats / Jaume Coll baix /聽 Maiol Montan茅 bateria i percussi贸 / Arnau Tordera veu i guitarra
versi贸 del text Sergi Belbel / versions musicals i can莽ons Arnau Tordera / escenografia Pep Duran / vestuari Nina Pawlowsky / caracteritzaci贸 Toni Santos / il路luminaci贸 Raimon Rius (a.a.i.) / so Jordi Bonet i Roc Mateu / coreografia Montse Colom茅r
producci贸 Teatre Lliure

Cargol i diners 2Cargol i diners

6 thoughts on “– Teatre Musical – FRANK V (opereta d’una banca privada) -Teatre Lliure Montjuic ( 馃悓馃悓 馃悓 + 馃悮) – 26/04/2015

 1. Imma C.

  Hoola!
  Com va la mobilitat?
  Hem vist FRANK V sense saber-ne res abans,i molt contents per la decisi贸 del Lliure, no som de musicals, per貌 aquesta opereta que D眉renmatt va publicar el 1959 ens sembla ben adaptada est猫ticament, brillant posada en escena, i pel que fa als actors i m煤sics bon c脿sting, les Obeses s贸n uns mestres de l麓escena, nom茅s cal visionar els v铆deos de les seves can莽ons. El cantant 茅s un home d麓escena nat, a m茅s molt preparat, estudiant de composici贸 a l麓ESMUC. Els actors es defensen molt b茅 cantant.
  M茅s actual impossible pels temes de la banca. Par貌dia per denunciar al sistema.
  La puntuar铆em amb 5 cargols.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   De la mobilitat vull ser optimista, per qu猫 la metgessa dijous em va dir que a partir de la setmana que b茅, haig de comen莽ar a posar el peu a terra i fer tantejos segons dolor; de totes maneres haig de dur el guix fins al 21 de maig (3 setmanes m茅s!!!).

   M’alegro de qu猫 FRANK V us hagi agradat molt. La meva valoraci贸 equival a 7 sobre 10, un notable, que crec ja est脿 for莽a b茅… i 茅s que encara que em va agradar for莽a, en alguns moments el text se’m va fer una mica farrag贸s; m’hauria agradat menys respecte al mateix i una bona adaptaci贸 als temps que estem vivint, sense alterar el m茅s important del que volia dir el seu autor.

   Respon
 2. CARME

  Ahir v脿rem anar a veure-la, en general no va acabar d鈥檃gradar.
  Molt bona interpretaci贸, estic amb tu que no tenen perqu猫 ser cantants, en David Bag茅s, M貌nica L贸pez, Farelo molt be, en Ferran Ra帽茅 encara que en un paper m茅s breu est脿 brillant i Obeses amb el seu cantant al cap ho fa reb茅. La posada en escena i el text bon铆ssims.
  Tot i aix貌 no em va arribar, per mi es va quedar a mig cam铆, els n煤meros m茅s 鈥渆stripats鈥 eren els que donaven m茅s joc… Quan vas mirant el rellotge per esbrinar el que queda d鈥檈spectacle: MALAMENT!!!
  La sala mig buida.
  脌nims que nom茅s et queda una setmana de guix.
  Una abra莽ada
  Carme

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Com ja he comentat en alguna altra ocasi贸, aqu铆 o a l’espai de Facebook, crec que l’efecte del rellotge que comentes, t茅 a veure molt en qu猫 no s’ha volgut adaptar el text a l’actualitat, per conservar-lo gaireb茅 tal qual. Aix貌 segurament el fa una mica menys atractiu als espectadors actuals.

   Estic d’acord amb la resta de la teva opini贸.

   Com veus, amb guix i tot, no ens acovardim i no parem de Voltar.

   Una abra莽ada

   Respon
 3. Nona

  Jo m’ho vaig passar for莽a b茅, em va semblar molt entretinguda, tot i que no s贸c especialment fan dels musicals, i a difer猫ncia de vosaltres a mi si que em va semblar for莽a actual. De fet fins que no va acabar no em vaig assabentar que s’havia escrit fa cincuanta anys.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Curiosament el text sembla for莽a actual, malgrat que est脿 escrita fa 56 anys i aquest 茅s sense cap mena de dubte un punt molt a favor d’aquest text; el que nosaltres vol铆em dir i no s茅 pas si ha quedat ent猫s com ho vol铆em expressar…. que 茅s senzillament una ll脿stima que aquest text no s’hagu茅s actualitzat al nostre dia a dia. 脡s una opci贸 molt respectable del seu director Josep Maria Mestres, per貌 que segons el meu parer, va ser una oportunitat perduda per apropar encara mes al p煤blic d’avui en dia un text extraordinari.

   Respon

Leave a Reply