– Teatre – CAMARGATE (🐌🐌🐌🐌) – Tantarantana Teatre – Sala Baixos22 – 12/03/2015

Ahir 12 de març, nova nit d’estrena al Tantarantana, dins de “El Cicló“, Cicle de Companyies Independents de Barcelona. En aquesta ocasió, sota una enorme expectació per tal de veure el resultat de CAMARGATE, una recreació teatral basada en la famosa conversa en el restaurant La Camarga de la líder del PPC Alicia Sanchez Camacho i Victoria Álvarez (ex-amant de Jordi Pujol fill) enregistrada per Método 3. Aquesta proposta de Teatre-documental ens la presenta la companyia resident Jorge-Yamam / TeatrodeCerca (Catalunya).

Fa menys de 3 mesos, vàrem veure RUZ-BÀRCENAS al Teatre lliure, una obra de teatre “valent”, que ens va agradar força i que té una similitud a la que ahir vàrem poder veure, ja que tractava en format documental, de l’actualitat de la corrupció del partit al poder a l’estat espanyol, el PP o Partit “Popular”…. i que ens mostrava llavors, la trista realitat d’un estat al qual molts ciutadans, entre els que m’incloc, ens fa vergonya pertànyer, sentiment que es va agreujant a mesura que van passant els dies i es van destapant més afers repugnants.

Fa poques setmanes que vaig tenir la sort de tenir accés a través de les xarxes socials al àudio de la conversa de la Camarga i vaig escoltar mitja conversa, fins que l’allau de noms que Victoria Álvarez vomita (no s’escau millor paraula que aquesta, pel que vaig poder escoltar) …. em va fer farragosa l’audició i vaig plegar.

És per això que us puc assegurar que l’equip de la companyia Jorge-Yamam / TeatrodeCerca ha fet un treball intens i immens, en la presentació d’aquesta conversa, amb els diàlegs REALS de la mateixa. A ulls dels espectadors, podria semblar una broma, o un diàleg manipulat per fer riure al públic, però ben us asseguro que no es tracta pas cap comèdia i que no s’ha afegit RES més del que es va dir amb aquella trista trobada entre els dos voltors disfressats de persones respectables, una d’elles que s’autonomena constantment com a “Presidenta”. L’acció del que veiem té un caire gairebé esperpèntic i còmic, però la realitat és que ens mostra cruament com funciona la corrupció, la política en aquest pais i els seus passadissos.

Haig de reconèixer que en algú moment vaig riure de la situació i del que es deien, i és que no hi ha per menys quan els “voltors” entren a parlar del nombre de “polvos, sin sacarla” …o quan es mofen de companys de partit als que menyspreen com a “homes”. Però la riallada es congela ràpidament al rostre, quan t’adones que no és pas una eina teatral que s’utilitza per a què el públic pugui “respirar”, sinó que tot el diàleg és pura realitat; és llavors quan provoca un enorme rebuig i fàstic, especialment de les pressions i presses de la “Presidenta” per fer buidar el pap a la persona que té al davant.

Una posada en escena senzilla però molt atractiva, a la que ajuda i molt la pantalla dels fons en la que se’ns mostren vídeos que interactuen amb “la Camacho” per tal de mostrar el seu cinisme davant les preguntes a l’inici en una roda de premsa…. o fotografies de personatges als quals es fa referencia. No em va agradar massa la disposició de dues taules d’espectadors a l’escenari, ja que l’acció va passar en una sala privada i aillada del restaurant La Camarga,  a porta tancada. Curiosament la mateixa sala que vaig triar per tal de celebrar el 50 aniversari de l’Imma, ara fa exactament 10 anys !!!

Les actuacions de les dues actrius força aconseguides, encara que comprenc que és molt difícil competir amb el personatge real de “la Camacho” i crec que mai s’aconseguirà imitar fil per randa aquest personatge amb tota la seva plenitud de cinisme i repulsió que el públic català guarda malauradament a la seva retina, per les seves sortides de to i per anar en contra de tot el que sona a “català” i a cultura catalana. Tot i això valorem des d’aquí l’estudi exhaustiu dels seus gestos, del to de veu, dels tics i del tarannà dels dos personatges.

Felicitem a tot l’equip per la valentia de portar endavant aquesta proposta. Cal que molta gent pugui veure aquesta representació, per què s’adonin de la trista realitat que patim a casa nostra.

La podreu veure fins al 29 de març, si no intervenen abans algunes forces polítiques “democràtiques” o tribunals “pseudo constitucionals”, per tal de censurar la llibertat d’expressió de tot un poble.

CAMARGATE

JORGE-YAMAM SERRANO – TEATRODECERCA (Catalunya)
Direcció i Dramatúrgia: Jorge-Yamam Serrano
Ajudant de direcció i dramatúrgia: Nico Aguerre
Intèrprets: Cristina Gàmiz, Anna Sabaté, Pep Durán
Caracterització: Toni Santos / Vestuari: Eugenia Gusmerini / Cap de producció: Cristina Ferrer / Producció executiva: Carmen Flores / Audiovisuals: La Rueda Films / Distribució: Claps Produccions Culturals / Producció: coproducció TeatrodeCERCA, La Rueda i Teatre Tantarantana

 

 

Un pensament sobre “– Teatre – CAMARGATE (🐌🐌🐌🐌) – Tantarantana Teatre – Sala Baixos22 – 12/03/2015

  1. Retroenllaç: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.