– Gastronomia – GAROINADA – La Xicra (🐌🐌🐌🐌) – Palafrugell // CARGOLADA – Can Soteras (🐌🐌🐌) – Barcelona – 07 i 08/02/2015

Cap de setmana de relax teatraire i per tant aprofitem per gaudir una mica de la gastronomia que ens ofereix el nostre entorn. Dissabte amb uns amics fem camí cap a Palafrugell i fem gairebé el mateix itinerari que l’any passat (veure crònica), ja que també ens apropem de nou a la platja d’en Castell en el municipi de Palamós on fa anys anàmen força sovint.

El temps no ens acompanya gaire, ja que fa molt fred i està força núvol, però així i tot fem el camí de Cala Estreta fins a Calella de Palafrugell i ens perdem pels camins de terra durant una bona estona, fins que sortim per fi de l’entrellat i podem arribar als Jardins de Cap Roig, que no visitàvem feia molts anys.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Realment són magnífics, però com el temps no acompanya fem un tomb més ràpid del que voldríem perquè comença a caure algunes gotes de pluja. Quan finalment arribem a Palafrugell cau de valent i hem d’utilitzar els paraigües per apropar nos al restaurant LA XICRA (🐌🐌🐌🐌), el mateix que l’any passat.

Evidentment venim expressament a Palafrugell per fer el menú de la GAROINADA i és que tot just la temporada ha començat fa 15 dies i tan sols dura fins a final de març…. un temps realment curt. L’any 1992 el Patronat Municipal de Turisme de Palafrugell va iniciar la primera campanya gastronòmica de Catalunya amb la Garoinada; es va aconseguir que el govern fes una normativa per vetar la recollida de la Garoina, durant gairebé 10 mesos a l’any, per tal de protegir els eriçons de mar, que tot just per aquella època es començava a apreciar a Catalunya.

L’associació de restaurants que participen de la festa de la Garoinada, han tingut un comportament exemplar i respectuós amb les garoines, cosa que es reflecteix en l’adquisició exclusiva a mariscadors professionals i autoritzats i servint-les només durant els dies que dura la campanya. Tots els restaurants, pacten cada any, l’ingredient en el qual es basarà el segon plat; aquest any es tracta de l’escarxofa.

Al restaurant LA XICRA hem menjat el següent menú:

Garoines (garotes o eriçons de mar)

Mongetes amb escarxofes, cloïsses i mandonguilles

… i de postres, una macedònia calenta de fruites marinades.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’única pega de voler menjar les garoines ben fresques, és que s’han d’obrir una per una, en el mateix moment que arriba el client al restaurant, per tal que no perdin frescor ni sabor; això fa que es trigui a servir les taules i mes si es tracta d’un cap de setmana en el que coincideixen en el temps forces taules reservades.

Una boníssima experiència gastronòmica, que de ben segur repetirem l’any vinent.

Aprofitem per donar un tomb per la vila de Palafrugell, abans de començar el camí de tornada a la nostra estimada “Can Fanga”.

_____________________________

Diumenge, després del concert de rigor de l’OBC, ens dirigim a un restaurant cèlebre per la cuina de Cargols; es tracta de CAN SOTERAS (🐌🐌🐌), al que malauradament fa una pila d’anys que no havíem tornat a trepitjar. En arribar ens adonem que falten pocs dies perquè comenci la 31ena Festa del Cargol (del 16 de febrer al 30 d’abril).

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Encara que durant aquest període la cuina de Cargols té molta més varietat d’oferta de plats, podem tastar tres tipus que normalment sempre estan a disposició dels clients:

Cargols Pata Rallada amb Allioli

Cargols al pebre

Cargols picants al Curry

Garoinada i Cargolada 2015 - 51-imp

De ben segur que tornarem aviat, perquè ens ha agradat força mes que altres llocs on també es cuina el cargol.

Deixa un comentari