– Teatre – LA PLANA (馃悓馃悓) – La Vilella Teatre – 29/01/2015

Dijous passat v脿rem assistir a l’estrena de LA PLANA, al Teatre La Vilella i v脿rem acudir amb for莽a il路lusi贸, ja que es tractava d’una producci贸 pr貌pia de la Cia Sargantana, escrita i dirigida pel que ja fa temps considerem un bon amic, en Jordi P茅rez.

cartell la plana 2015Ja us avan莽o que el text l’hem trobat for莽a complex i molt poc entenedor, almenys en el moment de veure l’obra …. i mes que el text, em refereixo a la dramat煤rgia, perqu猫 de text aquesta vegada en tenim ben poc; de fet durant els primers minuts veiem als actors dalt d’un “tur贸” fent la vida del seu dia a dia, gaireb茅 sense conversar, tot menjant un plat de sopa.

Un menjador instal路lat en un petit tur贸 acull tres personatges que han fet d’aquest espai casa seva i de la companyia m煤tua, una fam铆lia. Un vespre, mentre sopen, els esdeveniments els sorprenen. Tot all貌 que cada dia podien seguir per la televisi贸, els envaeix i transforma les seves vides, i potser les d’un pa铆s sencer. Fins a quin punt estem preparats per a poder imaginar un nou sistema pol铆tic, social o econ貌mic?

La idea b脿sica, de la qual ha partit en Jordi P茅rez, per crear la seva dramat煤rgia, m’agrada i for莽a; tracta b脿sicament de la gran separaci贸 que sempre hi ha hagut, (i ara, encara mes), entre els pol铆tics ja aposentats al poder i el poble, que est脿 sotm猫s i resignat a les decisions que prenguin, sense ser consultats i que afectaran de ple a la seva vida i als seus projectes i somnis de futur.

This slideshow requires JavaScript.

Per貌 tamb茅 ens parla de les actituds del poble davant d’aquesta situaci贸, (resignaci贸 o esperan莽a en un futur millor), 聽precisament d’aquells que veuen des de baix com els “poderosos” fan el que sigui per obtenir el poder, sense manies, assassinant si ho creuen convenient, utilitzant paraules buides que el poble no ent茅n ni l’interessen pas….. paraules d’altra banda, utilitzades un fotiment de vegades al llarg de la hist貌ria de la humanitat (tant per l’extrema dreta com per l’esquerra m茅s radical)….. i que, malauradament poques vegades han servit per res m茅s que, enganyar al poble i mantenir-lo sotm猫s sota el seu poder.

L’esfor莽, estic segur que ha estat gran, especialment en el moment de la creaci贸 i en el treball de m茅s de tres mesos d’assajos i de trencar-se el “coco” per aixecar del no-res una escenografia for莽a reeixida i sense comptar amb gaires recursos econ貌mics, com si tenen altres Teatres comercials….. la idea inicial 茅s bona, o molt bona, per貌 sincerament crec que al resultat obtingut no ha estat a l’altura de les expectatives, … li ha faltat donar-li un parell de voltes mes, tant en la posada en escena, per fer-la m茅s entenedora, com tamb茅 en la majoria d’actuacions, per aconseguir el bon producte teatral que hauria pogut ser.

Cada cop em desagrada m茅s sortir d’un Teatre sense entendre d’entrada el que se m’ha volgut explicar o almenys sense entendre molts dels aspectes que de ben segur m’he pogut perdre, per qu猫 el director no ha fet l’esfor莽 suficient per fer-los m茅s entenedors al p煤blic al qual est脿 dirigit. Evidentment, s茅 que estic parlant d’un Teatre no comercial que pret茅n fer pensar a l’espectador i que no es tracta tan sols d’un muntatge per fer passar l’estona….. per貌 aquest cop crec que s’ha fet un gra massa.

This slideshow requires JavaScript.

No m’atreviria pas a recomanar aquest espectacle a p煤blic que no 茅s gaire “teatraire”, perqu猫 segurament seria contraproduent i faria l’efecte contrari al de fomentar-li l’assist猫ncia al Teatre anomenat “culte”, el que pret茅n ser quelcom mes que un passatemps o divertiment.

Evidentment nosaltres a la sortida ens ho v脿rem passar d’all貌 m茅s b茅, discutint entre nosaltres i la meva filla, el possible significat d’alguns aspectes, com el de la dona que arrossega un carro durant tota la representaci贸, amb la cara tapada amb plastilina…. o els sons guturals del pol铆tic corrupte, que l’煤nic que pret茅n 茅s aconseguir el poder…. i que poc despr茅s 茅s assassinat pels seus propis guarda espatlles…. sempre niant persones amb menys escr煤pols; els guarda espatlles per cert, tenen alguna refer猫ncia amb l’actual PODEMOS ?

Per altra banda crec que la producci贸, t茅 aspectes que mereixen ser valorats, com dues de les actuacions que ens van agradar for莽a, concretament la de Carla Vall猫s i la de Saoro Ferre; la resta d’interpretacions o s贸n molt minses (com la d’en Jordi P茅rez, vist i no vist), o sense subst脿ncia (el paper assignat a Carlos Briones, sense un mot entenedor…. ell no en te cap culpa)… i la resta, encara poc “salpebrats”.

L’escenografia, 茅s un dels aspectes que mes ens van conv猫ncer …. molt treballada, encara que amb alguna errada el dia de l’estrena, per貌 que de ben segur amb el rodatge dels dies, seran ben resoltes; lamentar per altra banda la situaci贸 de la “porta” i els guarda espatlles, que tapen l’acci贸 d’una bona part dels espectadors.

Valorem aquesta producci贸 en tan sols dos cargols sobre cinc (馃悓馃悓) ; el que vol significar per nosaltres, 茅s que es tracta d’un espectacle que ens ha fet passar una estona agradable, per貌 que no ens ha acabat de fer el pes; no 茅s de bon grat donar aquesta valoraci贸 que considerem baixa, perqu猫 creiem a cegues en el projecte de La Vilella, incl煤s abans de la seva creaci贸 i a m茅s a m茅s, ens considerem amics de la majoria de la gent que ha treballat per aixecar aquesta producci贸; hem de dir que aquesta valoraci贸 茅s simplement la nostra opini贸, del que v脿rem pensar en el moment de veure la representaci贸 i escrit amb tota sinceritat …. 聽evidentment no pret茅n ser pas una cr铆tica professional.

Per cert, un dels aspectes que mes em van agradar del final d’aquesta dramat煤rgia, 茅s el fet que en Prim (Saoro Ferre), per fi d贸na el pas i abandona la seva “seguretat” a la recerca d’un futur 聽millor…. segurament l’煤nic al猫 d’esperan莽a que ens ofereix aquesta dram脿tica proposta.

This slideshow requires JavaScript.

Continuem creient que a projectes com el de La Vilella, cal fer-los costat, encara que algun dels resultats no ens satisfacin plenament.

聽Text i direcci贸: Jordi P茅rez i Soldevila /聽Ajudant de direcci贸: Marilou Roqueplan
Kram 鈥 Jordi P茅rez / Ela 鈥 Carla Vall猫s 聽/ Prim 鈥 Saoro Ferre / Carreter 鈥 Laura Yarza Sanchez / Senyor del discurs 鈥 Carlos Briones / Guardaespatlles 1 鈥 Carles Garcia Llid贸 / Guardaespatlles 2 鈥 Manuel G贸mez Perogil
Vestuari: Muriel Parisi / Composici贸 musical i espai sonor: Jordi P茅rez i Soldevila 聽/ Regidoria: Nathalia S贸crate / Disseny t猫cnic: Cia. SarGanTaNa / Disseny video i projeccions: Companyia Sargantana / Edici贸 video: Carlos Briones
Una producci贸 de Cia. Sargantana脕frica Estringana

Cargol i politica

 

Un pensament a “– Teatre – LA PLANA (馃悓馃悓) – La Vilella Teatre – 29/01/2015

  1. Retroenlla莽: – Teatre – LA PLANA (馃悓馃悓馃悓 + 馃悮) – La Vilella Teatre – 22/10/2015 | Voltar i Voltar

Leave a Reply