– Dansa – FOOT-BALL (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Tallers – 23/01/2015

Després de veure aquest espectacle, la primera paraula que ve al meu cap per tal de descriure l’espectacle, es FASCINACIÓ i és que vàrem sortir HIPNOTITZATS d’aquesta proposta i amb la sensació d’haver vist un espectacle dels que de ben segur faran història per sempre mes a Catalunya i segurament exportable en l’àmbit internacional, i malauradament no a l’estat espanyol.

2015/01/img_0155.jpg

FOOT-BALL és un espectacle de dansa creat pel ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, com una mena d’homenatge a la seva altra passió a la vida, a banda de la dansa, que és el Futbol i molt especialment, l’amor al seu equip… el Barça. Fa molts anys que volia fer aquest espectacle i ara ho ha aconseguit, emprant innumerables esforços administratius, tècnics i coreogràfics, per tal de portar-lo a terme.

Han estat més de dos anys de treballar intensament per aconseguir permisos per tal de poder projectar imatges del Barça, imatges que son propietat de MediaPro, de crear músiques i després d’interpretar-les per part dels alumnes de l’ESMUC, de seleccionar milimètricament escenes a partir de centenars o milers de vídeos amb imatges “netes” (sense anuncis, sense ser embrutades per altres subjectes aliens, i sobretot amb els enquadraments adequats per mostrar les jugades futbolístiques clares i en l’angle més adient)…. seleccionar un vestuari impactant que combini amb els colors vius que s’han seleccionat per una brutal il·luminació molt i molt acurada, que és importantíssima en aquesta producció…. i evidentment crear una coreografia basada en el futbol i en el Barça.

2015/01/img_0150.jpg

Els que em coneixeu una mica, sabeu perfectament que el futbol a mi no m’ha agradat mai, que no sóc capaç de fer ni mig pas per veure un partit i que intento evitar-lo al màxim, ja que mai m’ha interessat i inclús l’he rebutjat i l’he arribat a menysprear-lo; ara bé, per altra banda, em considero del Barça i arribo a patir força sovint per tal de què el Barça guanyi determinats partits…. i és que per mi, … per nosaltres, el Barça és un símbol de Catalunya i ens fot moltíssim que perdi davant d’altres equips, que representen el més ranci de l’estat espanyol.

La hibridació de llengües —anglès i català— que formen el títol d’aquest espectacle serveix al coreògraf Cesc Gelabert per presentar una hibridació de dos dels principals llenguatges no verbals de la nostra cultura —el futbol i la dansa— i així establir un diàleg entre la capacitat expressiva i la naturalesa poètica d’aquestes manifestacions escèniques. Foot-ball és l’ocasió de veure un equip de ballarins que juguen a descodificar coreogràficament algunes de les millors jugades del Futbol Club Barcelona.

2015/01/img_0152.jpg

És impossible descriure un espectacle de dansa amb paraules, però creieu-me que quan Cesc Gelabert en el col·loqui posterior, va afirmar taxativament que el futbol és també CULTURA, m’ho vaig començar a creure i mes després d’haver vist la fusió de les imatges de jugades futbolístiques convertides en passos bellíssims de dansa. Escenes que la meva retina intentarà tornar a veure de nou, com la del penal amb un crescendo inesborrable de la memòria, que em van arribar a emocionar.

A dalt de l’escenari, 7 joves ballarins + Cesc Gelabert en persona….. però aquesta suma de 7 + 1, no fan 8 ballarins, perquè crec que és just considerar un novè ballarí “tècnic”, que no és més que una il·luminació brutal, que dansa també a escena, al mateix temps que la resta de ballarins formant quadrats de color verd (la gespa ?) … o fúcsia, jugant un paper importantíssim en aquest espectacle inoblidable.

2015/01/img_0151.jpg

A partir d’ara estic segur que veure el futbol d’una altra manera i encara que segurament continuarà no interessar-me gaire, segur que com a mínim el consideraré com un art i com una part de la nostra cultura. Qui m’ho hauria dit a mi que un espectacle de dansa canvies la meva opinió tan radicalment ???

No us perdeu aquesta meravella d’espectacle; estic segur que us deixarà gairebé sense respiració durant l’hora que és representada. En acabar m’hauria agradat que tot comences de nou, i no descarto treure de nou entrades per veure la repetició de la jugada.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Idea i dirección: Cesc Gelabert
Coreografia: Cesc Gelabert amb la col•laboració dels ballarins
Audiovisual: Jordi MoratóCesc Gelabert / Coordinació tècnica audiovisual: Albert Coma /Música Original: Borja Ramos / Enregistrament musical: Orquestra de Cambra de l’ESMUC / Direcció musical: David Albet / Vestuari: Lydia Azzopardi / Il•luminació: Conxita PonsCesc Gelabert
Ballarins: Daniel Corrales – Lluc Fruitós – Cesc Gelabert – Virginia Gimeno – Anna Hierro – Lorena Nogal – Luis Pedraza – Alberto Pineda
Producció: Teatre Nacional de CatalunyaGelabert Azzopardi – Mediapro – Patrocinador: FC Barcelona

FOOT CARGOL

8 pensaments a “– Dansa – FOOT-BALL (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Tallers – 23/01/2015

 1. Imma C.

  Hooola!
  Ara mateix tornaria veure FOOT-BALL, quina meravella!
  El diàleg entre les imatges del futbol i els escenaris amb uns ballarins magnífics, amb tot el que has detallat de la música, la il.luminació, el vestuari, el fan un espectacle per VOLTARIVOLTAR per escenaris del món.
  Quina sort haver vist a la sala Tallers una dansa tan creativa, treballada des de tots els punts de vista, l´ESMUC fa molt bona feina. Entre pantalla i dansa s’aconsegueixen moments per passar a la història de la dansa. Tot això gràcies a la passió del director i ballarí CESC GELABERT.
  En fi, tenim la mateixa opinió de FOOT-BALL.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No saps el que m’alegro de què hagis anat a veure aquest extraordinari espectacle de dansa. Malauradament crec que moltíssima gent, per desconeixement de què es tractava se l’haurà perdut….. de fet, nosaltres vàrem estar ben a punt de no comprar les entrades, ja que el futbol no és ni de lluny, el que ens agrada.

   Coincidim plenament en la valoració.

   Una abraçada

   Respon
  2. Imma C.

   EL PUNT AVUI de divendres 30 de gener a la pàgina 21 Anna Ballbona a la columna Naps i cops parla de FOOT-BALL: comparteix el nostre entusiasme per l’espectacle de Cesc GELABERT.
   “Cesc Gelabert és una personalitat creativa fascinant. En les entrevistes que li he vist desprèn un magnetisme, una idea completa i convençuda de la dansa, una força generadora i convençuda de la dansa…

   Respon
   1. Miquel Gascon

    Gràcies per la info !!!

    Nosaltres estem subscrits al diari ARA, i el Punt Avui el llegim a través d’un resum diari que m’envien per correu, però aquesta vegada no em vaig adonar.

    Respon
 2. Retroenllaç: – Resum dels espectacles que hem vist i comentat al blog durant la temporada 2014 – 2015 | Voltar i Voltar

 3. Retroenllaç: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

 4. Imma C.

  Bon dia!
  Crec que avui és un bon dia, la Llum que va il.luminar el c. Marina ha de portar bones noves.

  Passava per dir-vos que avui malauradament és l´últim dia per veure al Lliure ESCRIT EN L´AIRE de Cesc Gelabert, aquesta vegada el moviment agafa paraula. Gelabert balla el buit…Fantàstic!!!!
  Ara em falta la Marta Carrasco al Seca-Brossa. dies de bona dansa.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Bon dia Imma !!!

   Nosaltres teníem entrades per ESCRIT EN L’AIRE pel passat dia 8, però com era el dia de la Vaga general a última hora van cancel·lar la representació. Aquesta ens la perdrem, però no ens importa pas, perquè el mínim que podia fer un teatre públic com el Teatre Lliure és cancel·lar-la….. i els hi va costar, perquè ho van fer tan sols un parell d’hores abans.

   PERRA DE NADIE de la Marta Carrasco, la vàrem veure al mes d’abril passat dins del Festival Sismògraf d’Olot i ens va agradar moltíssim. Et deixo l’enllaç de la nostra crònica https://wp.me/p19AHZ-ln1

   Una abraçada

   Respon

Deixa un comentari