– Teatre – CENA CON AMIGOS (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Tantarantana – Sala Baixos22 – 14/01/2015

En quant v脿rem veure que Daniel Veronese, s’havia fet c脿rrec de l’adaptaci贸 del text i tamb茅 de la direcci贸 de l’obra CENA CON AMIGOS, que s’estrenava al Tantarantana dimecres passat, no ens ho v脿rem pensar ni dos segons; 聽Daniel Veronese no ens ha decebut mai i per sort hem vist un munt de muntatges teatrals en el que participava. Evidentment aquesta vegada no podia ser menys i la seva direcci贸 ens ha tornat a deixar impressionats.

Cena con amigos - cartellPer貌, est脿 clar que per molt bon director que sigui, sense un bon text, 茅s dif铆cil que aconsegueixi resultats realment positius i val a dir que aquest text, escrit pel reconegut dramaturg nord-americ脿 Donald Margulies, 茅s espl猫ndid i es compren f脿cilment el perqu猫 amb aquest text, va aconseguir el Premi Pullitzer l鈥檃ny 2000; a mes a m茅s, l’obra va ser adaptada en una pel路l铆cula per TV en 2001 i tamb茅 va aconseguir ser nominada a dos premis Emmy, incloent-hi la millor Pel路l铆cula per a Televisi贸.

Tot comen莽a amb un simple sopar entre amics, com tants, compartint an猫cdotes, records comuns i viatges. Per貌 en aquesta ocasi贸 la not铆cia de la ruptura d鈥檜na de les parelles comen莽a a esquerdar la t铆pica serenitat de les fam铆lies econ貌micament acomodades, aburgesades i existencialment satisfetes. Els efectes de la dissoluci贸 matrimonial generen que tot el que semblava al seu lloc i era tranquil路litzador s鈥檈squerdi.

cenaconamigos 5

Ens va agradar molt la capacitat de s铆ntesi per tractar el tema de la parella, a trav茅s de la relaci贸 entre dues parelles amigues…. i en poc m茅s d’una hora, poder reflectir les caracter铆stiques principals de les diverses relacions que es poden establir entre ells …. amistat, amor, tendresa, passi贸…. i que malauradament es poden transformar r脿pidament en incomprensi贸 i fins i tot en odi, quan apareix un conflicte en una de les parelles, molt sovint creat per una infidelitat.

cenaconamigos 1

Aquest fet tamb茅 pot arribar a ocasionar en la parella aliena al conflicte, l’obligaci贸 a posicionar-se en certa manera, a favor d’un dels dos amics, sense tenir tots els elements per valorar realment el que ha passat i el perqu猫, aix铆 com l’actitud dels seus amics davant d’aquesta nova situaci贸; aquest sotrac en la relaci贸 d’amistat entre les dues parelles, pot ocasionar conflicte tamb茅 en l’altra parella, la que te貌ricament est脿 ben consolidada ….i es comenci a q眉estionar la for莽a del seu propi matrimoni i a valorar si s’est脿 entrant en una rutina, que els fa en realitat infeli莽os.

cenaconamigos 4Cena con amigos ens parla d’una realitat que sorpr猫n per la seva veritat, per la mirada sobre cadascun dels personatges, on es pot viure i recon猫ixer la solitud de cadascun, la seva necessitat, la seva dificultat, confirmant-nos que el comportament de l’茅sser hum脿 est脿 ple de laberints d’emocions i contradiccions i 茅s dif铆cil de jutjar.

La posada en escena 茅s atractiva, i una de les raons 茅s que els personatges sempre estan a escena, encara que no actu茂n; quan no ho fan, resten asseguts en un lateral de l’escenari esperant la seva propera entrada en l’acci贸 de l’argument; s’utiliza el flashback, per retornar des del present al passat, on podrem entendre segurament el com i perqu猫 va comen莽ar aquesta relaci贸 entre els quatre amics, per immediatament despr茅s, viatjar al futur i veure en el desenlla莽, 聽el possible futur d’ambdues parelles.

cenaconamigos 3

Les interpretacions dels actors d’aquesta companyia andalusa, estan molt treballades i ens van agradar for莽a, encara que al principi, segurament costa acostumar-se una mica als talls bruscs d’algunes de les interpretacions, for莽ades volunt脿riament pel director, per tal de canviar de registre o d’escena i aconseguir aix铆 la m脿xima agilitat del muntatge.

Aquesta versi贸 teatral es va estrenar el 2013 a la Feria de Palma del R铆o, on la cr铆tica i el p煤blic la van destacar com el millor espectacle, ha participat en els festivals de Gal铆cia, Can脿ries, Extremadura, Almagro, Saragossa, i va fer temporada tamb茅 a Madrid el mateix any.

Si us agrada el bon Teatre, jo no me la perdria; es representar脿 al Tantarantana fins a l’1 de febrer.

CENA CON AMIGOS

Autor: Donald Margulies
Direcci贸 i versi贸: Daniel Veronese
Int猫rprets: May Pascual, Gloria L贸pez, Jos茅 Olmo, Orencio Ortega
Traducci贸: Susana Groisman /聽Disseny d’Il路luminaci贸: Jose Manuel Guerra /聽Disseny d’Escenografia: Ana Garay /聽Disseny de Vestuari: Carmen de Giles
GLORIA L脫PEZ PRODUCCIONES (Andalusia)

Amor entre Cargols ?

3 pensaments a “– Teatre – CENA CON AMIGOS (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Tantarantana – Sala Baixos22 – 14/01/2015

 1. Imma C.

  Hoola!
  CENA CON AMIGOS ens va cridar l’atenci贸 pel director Veronese, i realment val la pena arribar-se al Tantarantana: tenint un bon text dram脿tic 茅s q眉esti贸 de direcci贸 i interpretaci贸, i tot plegat queda ben arrodonit, personalment m’agrada molt l’actriu Gloria L贸pez perqu猫 mostra des del registre m茅s c貌mic al m茅s dram脿tic.
  Escenografia senzilla i ben aprofitada. Bona obra per qui agrada el teatre de proximitat, mirall de les nostre emocions, reaccions…els canvis dels nostres amics a vegades poden provocar-nos reaccions que ni hav铆em pensat, com passa a la parella d’amics que els agrada tant cuinar…
  Com acaba l’obra?

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Efectivament les relacions amb amics o d’altres parelles amigues, poden influir molt en les nostres vides, com passa en aquest cas.

   El desenlla莽 d’aquesta proposta teatral, crec jo, 茅s reflectir que res, 茅s el que sembla a priori… la primera de les parelles protagonistes, (la que trenca solament comen莽ar la representaci贸.), 茅s la que sembla m茅s infeli莽 per aquest trencament inesperat, per貌 la realitat 茅s que amb aquest trencament poden refer les seves vides i comen莽ar dues relacions de parella diferents i aconseguir el m茅s semblant a la felicitat.

   En canvi, la segona parella, la que est脿 m茅s consolidada, s’adona que ha entrat en una rutina que de ben segur els portar脿 a la infelicitat ….. i precisament s’adonen a conseq眉猫ncia del reflex que li ofereix el “mirall” de la relaci贸 amb la parella amiga.

   Moltes vegades, obres com aquesta passen desapercebudes a la nostra cartellera, perqu猫 no poden ser prou promocionades. Aquesta 茅s una d’elles; es tracta d’un bombonet teatral.

   Una abra莽ada

   Respon
 2. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

Deixa un comentari