– Teatre – L’AVAR de Moli猫re (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Miquel Gallardo – Teatre La Vilella – 08/01/2015

V脿rem descobrir l’extraordin脿ria feina de Miquel Gallardo al mar莽 del 2011, gr脿cies al fet que vam fer cas a una recomanaci贸 d’un seguidor d’aquest Blog; l’espectacle que v脿rem Don Juanveure llavors, va ser “DON JUAN, mem貌ria amarga de mi“…. i ens va enamorar la seva interpretaci贸 i la m脿gia que despr猫n en la manipulaci贸 de titelles gegants. Ho recordem com si fos ara i aix貌 que ja han passat gaireb茅 tres anys. Ens agradaria veure aquest espectacle de nou i des d’aquest petit rac贸 li voldr铆em demanar a ell i als programadors, que ho tornin a repescar, perqu猫 espectacles amb la qualitat d’aquest, els podr铆em comptar amb els dits d’una m脿.

Hamlet

Per sort, a l’Abril del 2014, el Teatre La Vilella, va creure en la seva feina i juntament amb ell v脿rem programar un nou espectacle… “DIAGN脪STIC: HAMLET“, que ens va re confirmar que Miquel Gallardo, avui en dia 茅s el millor exponent d’aquest tipus de Teatre.

Teatre, s铆, …. perqu猫 no es tracta pas d’un espectacle 煤nicament de titelles, encara que una de les caracter铆stiques de les seves interpretacions, 茅s utilitzar-les amb una mestria brutal, per tal d’explicar-nos les seves hist貌ries.

Ahir, 8 de gener 2015, v脿rem assistir a l’estrena d’una nova versi贸 de l’espectacle “L’AVAR de Moli猫re” i tamb茅 al Teatre La Vilella, ara produ茂t per la Companyia Pelm脿nec, amb la col路laboraci贸 de T脿bola Rassa.

L'avar - La Vilella Teatre

L鈥檃ny 2000, Miquel Gallardo, Olivier Benoit i Jordi Bertran, quan formaven part de la companyia T脿bola Rassa, van crear L鈥橝VAR, una hilarant i original versi贸 de l鈥檕bra de Moli猫re en la que se substitu茂a l鈥檕r, com a riquesa que el protagonista ansiava i acumulava, per l鈥檃igua. Els personatges eren aixetes, cantis, tubs, ampolles, i el text, una actualitzaci贸 divertida, punyent i 脿cida que ens remetia aleshores a una actualitat cada vegada m茅s preocupant pel que fa a la gesti贸 i protecci贸 dels recursos h铆drics del nostre planeta.

La primera versi贸 va ser un 猫xit absolut, ja que va ser representada per la companyia T脿bola Rassa centenars de vegades, tant a l’Estat Espanyol, com a diferents pa茂sos d’Europa i sud Am猫rica, obtenint el reconeixement a trav茅s de l’obtenci贸 de diferents premis… com per exemple, a Belo Horizonte-Brasil 2003, Palma de Mallorca 2003, Z脿greb-Cro脿cia 2005, Ostrava-Rep煤blica Txeca 2005.

Quasi quinze anys despr茅s de la seva estrena, l鈥檈spectacle torna a presentar-se a Catalunya de la m脿 de la Compayia Pelm脿nec per貌 amb els mateixos directors protagonistes darrere del projecte: Miquel Gallardo amb la col路laboraci贸 d鈥Olivier Benoit.

L鈥檃var铆cia defineix Harpagon. Usurer i especulador, sense amics, ning煤 no estima aquest vell. El seu desig per Marina, una joveneta encisadora, amb qui es vol casar malgrat la seva pobresa, el far脿 encara m茅s menyspreable i pat猫tic davant la seva fam铆lia. Sobretot quan descobreix que la seva pretesa est脿 ja compromesa amb el seu fill Cleant. Per貌 tot passa a un segon terme quan el vell se n鈥檃dona que alg煤 li ha robat 聽el seu “tressor”, El principal sospit贸s 茅s Valeri, un jove criat que ha entrat al seu servei, i que est脿 festejant secretament Elisa, la jove filla del vell avar, a la que vol casar amb un noble ric per aconseguir una bona dot.
Miquel Gallardo

Miquel Gallardo

Ha estat un plaer immens veure aquesta nova versi贸 de L’AVAR de Moli猫re, interpretat tan sols per dues persones que manipulen un munt d’objectes d’aigua, com poden ser tubs, ampolles, per貌 sobretot AIXETES de diferents mides i formes… m茅s modernes o m茅s antigues, sofisticades o senzilles, per貌 totes elles transformades en personatges al voltant de Harpagon, l’usurer que pret茅n retenir l’aigua per ell sol, com si 茅s tractes del seu tresor secret, fora de l’abast de la resta d’aixetes que l’envolten, encara que aquestes, siguin “descendents” seus. El mateix Miquel Gallardo acompanyat d’en Miquel Nevado, manipulen amb mestria aquestes aixetes, convertides en aut猫ntics personatges de ficci贸.

Per貌 no tan sols les manipulen i creen una hist貌ria del no-res, sin贸 que interpreten els dotze personatges amb diferents i m煤ltiples veus….. i a difer猫ncia d’altres espectacles de “titelles”, els seus cossos i rostres, no s’amaguen pas, sin贸 tot el contrari, participant teatralment amb les seves expressions corporals i facials. A la poca estona, tot i veure aquesta manipulaci贸 d’objectes, no saps ben b茅 si mirar a les titelles/aixetes, o en canvi dedicar m茅s atenci贸 a la teatralitat dels dos actors.

El treball art铆stic i la interpretaci贸 de Miquel Gallardo, ens ha tornat a sorprendre i ens ha deixat de nou meravellats i amb ganes de veure mol m茅s, del que, estic segur, 茅s capa莽 de fer….. i 茅s que l’espectacle es fa curt i no t’adones que ja han passat aproximadament 90 minuts. Feu-nos cas aquesta vegada, de deb貌…. NO us perdeu aquesta nova experi猫ncia de Teatre d’objectes. Es podr脿 veure al Teatre La Vilella, fins al 25 de gener.

This slideshow requires JavaScript.

Direcci贸: Olivier Benoit i Miquel Gallardo
Interpretaci贸 : Miquel Gallardo i Miquel Nevado
Idea original: Jordi Bertran聽/ Concepci贸 : Miquel Gallardo, Olivier Benoit i Jordi Bertran /聽Adaptaci贸 del text: Eva Hibernia, Olivier Benoit i Miquel Gallardo /聽Escenografia: Xavier Erra /聽Disseny il.luminaci贸 : Daniel Ibor i Miquel Gallardo /聽Espai sonor: Olivier Benoit i Miquel Gallardo /T猫cnic llum i so : Xavier Mu帽oz
聽Un espectacle produ茂t per la Companyia Pelm脿nec amb la col路laboraci贸 de T脿bola Rassa.

Un pensament a “– Teatre – L’AVAR de Moli猫re (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Miquel Gallardo – Teatre La Vilella – 08/01/2015

  1. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

Leave a Reply