– Circ – RHUM (***) – Teatre Lliure de Gràcia – 26/12/2014

Dies Nadalencs en els quals t’agrada envoltar-te dels teus éssers estimats i potser també, recordar la infantesa i per una estona transformar-te en un nen petit, deixant enrere les parts negatives i tristes que malauradament, et vas trobant en alguns racons en el transcurs de la vida.

c2a9josepaznar_rhum_06

fotografia de Josep Aznar

 En Joan Montanyès ‘Monti’ va deixar inacabat aquest projecte sobre la figura del mític pallasso Enrico Jacinto Sprocani, ‘Rhum‘. El seus companys de Monti & cia l’han volgut fer arribar a port. 

Rhum & Cia fa anys que no treballen i ningú no els crida per anar a actuar enlloc. Els seus pallassos malviuen al magatzem de la companyia i un bon dia reben una trucada inesperada… És Rhum? …Té un bolo? Ha trobat un bolo? Hi ha bolo, sí… d’un dia per l’altre.
Tots els membres de la companyia es mobilitzen: treuen la pols dels instruments, les arnes dels vestits i assagen l’espectacle que els va fer famosos. Però tenen un problema: Rhum no vindrà a fer la funció i no tenen August. O més aviat en tenen dos, de problemes: hi ha dos carablanques a la companyia i la pista de circ és massa petita per a tanta intel·ligència

Ens ho vàrem passar molt bé amb les sorpreses que els pallassos ens tenen preparades, especialment en l’escena de la piscina…. però no és aquí on explicarem l’argument del que us espera si de debò voleu riure i participar com infants d’aquest espectacle de circ, que en bona mesura també es tracta de TEATRE….. i fer de Clown no és una tasca “teatraire” gens fàcil.

No es tracta d’un tipus d’espectacle que estem massa acostumats a veure, el del món dels clowns i potser està infravalorat en el món dels adults, ja que creiem erròniament, que estan creats exclusivament per infants. Crec sincerament que aquest cop,  paga la pena fer l’esforç de tornar al Circ. Aquest espectacle ha obtingut el Premi Zirkòlika 2014 al Millor Espectacle de Pallassos.

L’espectacle RHUM, el podeu veure encara, i fins al 10 de gener del 2015, al Teatre Lliure de Gràcia, …. precisament a la Sala que a mi m’agradaria li posessin el nom d’Anna Lizaràn.

RHUM
de JOAN MONTANYÈS ‘MONTI’, MARTÍ TORRAS MAYNERIS i JORDI MARTÍNEZ – direcció MARTÍ TORRAS MAYNERIS
intèrprets: Guillem Albà / Joan Arqué / Roger Julià / Jordi Martínez / Pep Pascual – veu de la inconsciència (en off) Joan Montanyès Martínez ‘Monti’
dramatúrgia Martí Torras Mayneris, Joan Montanyès Martínez i Monti & cia. / direcció musical Pep Pascual / música original Pep Pascual i Monti & cia. / escenografia Sarah Bernardy i Martí Torras Mayneris / vestuari Rosa Solé / il·luminació Quico Gutiérrez / so Ramon Ciércoles / caracterització Toni Santos
coproducció Velvet Events i Grec 2014 Festival de Barcelona

Pallasso i CargolCargol pallasso

2 pensaments a “– Circ – RHUM (***) – Teatre Lliure de Gràcia – 26/12/2014

 1. Daniel

  Bon any, voltaires…
  Espero que hagueu tingut un bon cap d’any i us desitjo un 15 ple de satisfaccions teatrals. Que ens ho passem molt bé al pati de butaques, rient, plorant i amb intensitat i força… Que el teatre ens faci també millors persones, més instruïdes i madures… Que així sigui!
  Amb molt de gust confirmo els vostres comentaris sobre ‘Rhum’ i encara els subratllo i intensifico. És un espectacle encantador, ple de ‘carinyo’ i d’història… sent petit i modest. Em va agradar recuperar la tradició de sempre dels pallassos, els ‘gags’ més clàssics… i tot envoltat de ‘bon rotllo’. (Fins i tot el Jordi Martínez, que confesso que no és sant de la meva devoció, em va encantar). És clar que no és cap peça transcendent, ni l’argument té gaire consistència… i fins i tot cap al final, algun moment comença a cansar… Però bé… la manera com ‘mor’ o ‘cau’ o ‘rep bufetades’ cadascun dels pallassos s’ho val tot. El dia de Nadal, pensant-hi, encara em feia un tip de riure… Per això, jo li posaria encara una estrella més: quatre.
  A més, amb fa il·lusió veure que per primera vegada vaig anar a veure un espectable abans que vosaltres, que sou uns cracks!!!! (Jo hi vaig anar al 23/12, el primer dia, però bé, no he tornat per aquí fins avui.
  Salut!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Bon any Daniel !!!

   Esperem que aquest any que acabem d’entrar, sigui tan bo teatralment parlant, o encara millor que el 2014.

   És veritat que a mesura que passen els dies, en recordar l’espectacle “Rhum”, valores aspectes que en un primer moment no havies tingut en compte. De totes maneres, serà que aquest tipus d’espectacle no és dels que mes ens satisfà, i encara que ens ho vàrem passar d’allò més bé, continuem considerant que tres estrelles és una molt bona valoració, ja que significa que “ens va agradar”, que és el que va ser.

   Gràcies pel qualificatiu de craks !!!, però no és per tant, ja que coneixem persones que ens superen amb escreix, en assistències al Teatre. Una altra cosa, és que nosaltres no parem, ja que ens agrada també molt l’òpera i la música clàssica… i molt especialment Viatjar o somiar i planificar el proper viatge que farem.

   Salut i molt, però que molt TEATRE !!!

   Respon

Deixa un comentari