Aquest passat diumenge vàrem assistir de nou a l’Auditori i vàrem gaudir d’un gran concert de l’OBC.
La primera part era segurament la més esperada per què l’interpretava la gran Sarah Chang, una de les estrelles més brillants del firmament musical, que va oferir una de les obres indispensables del repertori romàntic: l’espectacular Concert de Dvorák.
1 – Antonín Dvorák (Nelahazeves 1841 . Praga 1904)
Concert per a violí i orquestra en La menor, op.53 (***)
Tots els violinistes volen tocar el Concert de Dvorák, una obra escrita amb l’assessorament directe dels virtuosos de l’època. La quantitat de recursos tècnics que exigeix és infinita, i superar el repte només és a l’abast de figures rutilants com Sarah Chang. Ens va agradar força, especialment per la seva acurada tècnica, gairebé insuperable. De totes maneres, almenys a mi, no em provoca l’emoció esperada aquesta intèrpret mediàtica, tant i tan reconeguda.
Sarah Chang (Filadèlfia (Pennsilvània, Estats Units), 1980) és una violinista estatunidenca d’origen coreà. Va començar a estudiar el violí a l’edat de 4 anys a la Juilliard School of Music amb Dorothy DeLay, i de seguida fou considerada com una nena prodigi. A l’edat de vuit anys, fa una prova per a Zubin Mehta amb l’Orquestra filharmònica de Nova York, i per a Riccardo Muti amb l’Orquestra de Filadèlfia.
Però el millor del concert vindria a la segona part…..
2- Dimitri Dimítrievitx Xostalóvitx (Sant Petersbirg 1906 – Moscou 1975)
Simfonia núm. 11 en Sol menor, op.103 “L’any 1905” (****)
Xostakóvitx mai no es va acostumar a la muntanya russa que li va tocar viure: de cop es podia trobar entronitzat com el compositor més estimat pels soviètics i, poc després, podia veure com la seva música era prohibida. Després de la Simfonia núm. 11, inspirada en la revolta popular del 1905, li van tocar els honors: l’èxit va ser tan espectacular que li van atorgar el premi Lenin i el van rehabilitar per sempre més.
L’orquestra, sota la direcció del mestre rus Vassily Sinaisky, va sonar de forma extraordinària i espectacular en una segona part, que caldrà guardar en la memòria.
Crec que el millor que puc fer, és deixar-os el link amb el concert retransmès per Catalunya Ràdio…. paga la pena escoltar-lo, de debò. (cliqueu aquí per escortar-lo)
ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA
Vassily Sinaisky, director
Sarah Chang, violí