– Teatre – EL LLARG DINAR DE NADAL (****) – Círcol Maldà – 30/11/2014

Han coincidit en el mateix Teatre dues propostes que ens hauria agradat molt, poder veure; aquesta de la que avui faig la crònica i un musical de petit format, que malauradament després d’estar a la cua d’espera durant dues setmanes, no va ser possible la nostra assistència a “Mares i Filles“… esperem que ben aviat es pugui veure de nou en una reposició.

IMG_9745.JPG

El LLARG DINAR DE NADAL, és una petita joia teatral que amb poc més d’una hora i tot veient diferents seqüencies d’un dinar de Nadal d’una família, a través del temps, ens explica la història d’aquesta família, en un llarg període de 90 anys. És angoixant comprovar com és de curta la vida quan es veu des de fora, amb una perspectiva més accelerada, en el que únicament es relacionen els fets més característics de la vida d’un grup de persones, sota el sostre d’una mateixa llar.

A casa de la família Bayard el gall d’indi és a punt i el vi, a les copes. Un any més es reuneixen al voltant de la taula i mengen, estimen, ploren, neixen, beuen, enyoren, riuen, moren… I repeteixen rituals, ecos i cançons, de generació en generació. I comparteixen la tragèdia quotidiana i eterna del pas del temps. A través de la seva història, veiem els canvis en els costums i hàbits d’una part de la societat americana en el canvi del segle XIX al XX, en una peça teatral, carregada d’humanitat, humor i tendresa.

L’autor d’aquest extraordinari text, és el dramaturg estatunidenc Thornton Niven Wilder (1897 – 1975), que al llarg de la seva vida va arribar a guanyar tres Premis Pulitzer amb la novel·la The Bridge of San Luis Rey i les dues peces dramàtiques Our Town i The Skin of Our Teeth, així com el Premi Nacional del Llibre dels EUA, per la novel·la The Eight Day. Aquest text del qual avui parlem, The Long Christmas Dinner, va ser un dels seus primers textos, escrit l’any 1931).

IMG_9747.JPG

Tot un encert l’elecció d’aquesta obra; aquesta tasca de selecció dels textos a representar per una companyia de teatre, és una de les més importants que es fan prèviament i potser una de les menys valorades pel públic que assisteix a les sales de Teatre.

La Direcció i posada en escena d’Alberto Díaz, la vaig trobar molt senzilla i al mateix temps molt encertada, especialment en com fa aparèixer i desaparèixer tots els personatges de la família que desfilen davant nostre i formen part per uns moments de les converses a la mateixa taula preparada pel dinar de Nadal.

Els intèrprets, tots ells molt joves, treballen el seus múltiples papers de manera molt creïble, encara que moltes vegades han de representar edats molt més avançades a la pròpia, sense cap altre maquillatge que la seva interpretació i el mode de com ho retransmeten als espectadors. Interpretació coral molt i molt satisfactòria.

Els espectadors, asseguts en el que sembla una llauna de sardines, capiculats per tal de fer entrar el màxim nombre de persones possible, amb una calor brutal, …. però finalment feliços d’haver pogut gaudir d’una de les propostes més interessants de la temporada teatral barcelonina.

IMG_9746.JPG

Des d’aquí, felicito als responsables de l’actual Sala del Círcol Maldà, per la gran qualitat teatral que està aconseguint, en un espai realment reduït, gràcies a l’empenta il·lusionant d’un grup de gent molt jove. Quan en una sala de Teatre, aconseguir entrades és gairebé un repte inabastable, i això reiteradament per més d’un espectacle, crec que està tot dit; la gent acudeix al Teatre en massa quan s’ofereix qualitat inqüestionable.

Com a part criticable, potser comentar que la Sala s’obre massa tard, el que repercuteix en la incomoditat del públic que ha d’estar dempeus durant una bona estona apil·lats en un petit replà dalt d’unes escales i a l’entrada mateixa d’una sala de cinema; no s’entén gaire com tenint una barra de bar a la disposició del públic, no es deixa accedir a la Sala mitja hora abans de començar la representació.

Text: Thornton Wilder / Traducció: Víctor Muñoz i Calafell
Director: Alberto Díaz / Col·laboració en la direcció: Albert Prat
Intèrprets: Bruna Cusí, Ignasi Guasch, Aina Huguet, Jose Pérez-Ocaña, Magda Puig, Maria Rodriguez Soto, Joan Solé
 Espai escènic i vestuari: Xesca Salvà / Il·luminació: Sergi Torrecilla / Fotografia: Roser Blanch / Caracterització: Toni Santos /Productor executiu: Alberto Díaz
Producció: Companyia teatral La Ruta 40

IMG_9744.JPG

 

2 pensaments a “– Teatre – EL LLARG DINAR DE NADAL (****) – Círcol Maldà – 30/11/2014

  1. Montse

    Quin greu no haver-la vist!!
    Aquest autor em recorda quan feiem teatre afeccionats, concretament “La Nostra ciutat”. Té un do especial per explicar la quotidianiat, amb senzillesa, petits detalls, però ple de poesia. I a voltes va molt més enllà… traspassant el temps… com molt bés dius : t´adones de com és curta la vida….

    Respon

Leave a Reply