– Concert OBC ( 4/16) – POEMES SIMFÒNICS DE STRAUSS (****) – L’Auditori – 30/11/2014

Aquest passat diumenge al matí, vàrem assistir a un concert al qual no teníem previst anar-hi, però que el vam bescanviar fa unes setmanes pel que ens pertocava el 9N ….. i hem sabut escollir bé, ja que ha resultat un concert realment extraordinari.

Concert OBC 30-11-20144-imp

1 – LLUÍS BENEJAM i AGELL (Barcelona 1914 – Birmingham 1968)

Fantasia sobre la primera benaurança (estrena a Catalunya)

Lluís Benajam fou un violinista i compositor de música de cambra i sardanes. Va estudiar al Conservatori del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i durant bona part de la seva vida, va formar part com a violinista i violista de diversos conjunts simfònics i de cambra. El 1954 va traslladar-se a l’Equador per a fundar-hi l’Orquestra Simfònica Nacional d’aquell país, on va residir durant cinc anys fins que l’any 1959 es va traslladar als Estats Units com a músic de l’Orquestra de la ciutat de Birmingham i com a professor de composició i d’instrumentació del Birmingham Southern College, on va cursar el doctorat. És a Estats Units, on va realitzar la major part de les seves composicions.

Concert OBC 30-11-20141-imp

En el centenari del barceloní Lluís Benejam, vàrem poder escoltar per primer cop aquesta obra inacabada estrenada fa cinquanta anys als Estats Units. Ens va agradar molt i encara no entenem com pot ser que aquesta peça fos desconeguda a casa nostra, tot i que és un compositor de casa nostra.

2 – PIOTR ÍLITX TXAIKOVSKI ( Votkinsk 1840 – Sant Petersburg 1893)

Variacions sobre un tema rococó per a violoncel i orquestra, op. 33

Les Variacions sobre un tema rococó de Txaikovski (1876, el mateix any del Llac dels cignes) van ser compostes encara dins una moda salonnier pròpia del primer període de la seva producció, i és una de les obres més populars d’aquest compositor. Originàriament era un tema amb vuit variacions que van quedar definitivament en un tema amb set variacions i amb l’ordre canviat per suggeriment del violoncel·lista Wilhelm Fitzenhagen, que les va estrenar a Moscou el 1887 sota la direcció de Nikolai Rubinstein.

Concert OBC 30-11-20142-imp

El solista que la va interpretar va estar en ASIER POLO, considerat per molts, com el millor violoncel·lista de l’estat espanyol. Encara que el títol comercial del concert feia referencia a Strauss, segons el meu punt de vista, aquesta interpretació va estar el millor del concert d’aquest matí de diumenge. Els aplaudiments van ser tan aclaparadors, que es va veure obligat a fer fins a 3 bisos.

3 i 4 – RICHARD STRAUSS (Munic 1864 – Garmisch Partenkirchen 1949)

Don Joan op. 20

Les facècies de Till Eulenspiegel, op. 28

Concert OBC 30-11-20143-imp

Dos grans poemes simfònics de Richard Strauss per commemorar el 150è aniversari del seu naixement. A 30 anys, Strauss ja havia assolit fama a tot Europa amb els seus espectaculars poemes simfònics. El més admirat és Till Eulenspiegel, que explica amb molt d’humor les malifetes d’aquest personatge picaresc.

Si voleu escoltar el concert Cliqueu AQUÍ.

ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA

Direcció: Pablo González – violoncel: Asier Polo

Cargol musical

 

Leave a Reply