– Òpera – ARABELLA (**) de Richard Strauss – Gran Teatre del Liceu – 26/11/2014

Aquesta òpera, ARABELLA no entrava dins del nostre abonament i com la desitjàvem conèixer, vàrem comprar entrades ja fa uns quants mesos, en quant es van posar a la venda. Estàvem realment expectants, ja que al Liceu no és representava des de fa més de 25 anys …. i ara ho fa de nou, però únicament per tan sols 5 representacions.

Amb aquesta òpera, Richard Strauss va tornar a la comèdia situada a Viena, com havia fet amb la seva obra més famosa, El cavaller de la rosa. L’ambient de decadència d’Arabella mescla l’amor amb l’interès a l’Àustria de 1860: el comte Waldner, empobrit pels seus deutes, pretén casar la seva filla amb algun pretendent que alleugi la pobresa de la família. El conte de fades està a punt de fer-se realitat: Mandryka, un foraster ric, ha demanat la mà de la seva filla Arabella.

IMG_9719.JPG

Aquesta producció ha estat plagada d’incidències, fins a última hora:

* El director austríac Ralf Weikert, ha substituit al mestre Antoni Ros-Marbà en la direcció musical, ja que durant el mes de setembre, el mestre Ros-Marbà va patir una sèrie d’episodis de taqui-arítmia que s’han tornat a reproduir una setmana abans de l’estrena.
 ** La soprano Ofelia Sala canta el rol Zdenka, substituint a la soprano  Genia Kühmeier, que ha cancel·lat la seva actuació per motius personals.
*** El baríton James Rutherford va cantar el rol de Mandryka en les funcions de 23 i 26 de novembre, en substitució de Michael Volle que va cancel·lar les dues funcions per malaltia.

Per acabar de rematar-ho, la nit del 26 abans de començar el segon acte, s’anuncia pels altaveus que la principal protagonista, Anne Schwanewilms, que fa d’Arabella pateix d’una indisposició i que encara que continuarà amb la representació es prega la comprensió del públic. De fet en el primer acte va fer nombroses errades.

IMG_9717.JPG

Tot i això, segons el meu punt de vista van estar força bé les veus de Ofelia Sala (Zdenka) i James Rutherford (Mandryka)…. i salvable la de Anne Schwanewilms, malgrat les errades.

La posada en escena no em va desagradar, i l’escenografia va ser original, encara que vaig quedar una mica fart de tants panells corredissos que separaven l’escenari en dues parts ben diferenciades, la més propera absolutament blanca (massa) … i la del fons amb els decorats d’on passava l’acció.

La música de Strauss, sempre és agradable a l’oïda, però l’opera no em va interessar gaire, ja que te masses recitatius i poques àries conegudes; la veritat és que el tercer acte se’m va fer molt pesada i tenia veritables ganes de què arribes a la seva fi….. vàrem resistir fins al final (quatre hores), però una gran part del públic va anant desapareixent a poc a poc i al tercer acte les absències eren ja veritablement d’escàndol.

IMG_9720.JPG

La direcció musical de Ralf Weikert, va estar força encertada i l’orquestra i el cor van sonar magníficament bé. El pitjor de tot, va ser el libreto, ja que l’argument de l’escriptor Hugo von Hofmannsthal. … el vaig trobar massa rebuscat i allargassat en el temps.

Sempre és agradable poder escoltar i veure una òpera en directe, però aquesta vegada no hauria passat absolutament res, si no haguéssim comprat les entrades suplementàries al nostre abonament. Una nit força decebedora… i és que esperàvem molt més.

Arabella

Llibret d’Hugo von Hofmannsthal. Música de Richard Strauss.
Direcció Musical:  Ralf Weikert *
Direcció d’escena: Christof Loy
Escenografia i Vestuari:  Herbert Murauer / Il.luminació:  Reinhard Traub / Coreografia:  Thomas Wilhelm Producció: Oper Frankfurt
Arabella:  Anne Schwanewilms  / Zdenka: Ofelia Sala ** / Comte Waldner:  Alfred Reiter / Adelaide:  Doris Soffel / Mandryka: James Rutherford *** / Matteo:  Will Hartmann / Comte Elmer: Thomas Piffka / Comte Dominik:  Roger Smeets / Comte Lamoral: Torben Jürgens / La Fiakermilli:  Susanne Elmark / La tiradora de cartes: Ursula Hesse von den Steinen / Cambrer: Frieder Stricker / Welko:  Joan Prados / Djura: Miquel Rosales / Jankel:  Gabriel Diap

Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu

IMG_9718.JPG

 

Leave a Reply