– Teatre – MY PERFECT MIND (***) (Teatre internacional en llengüa anglesa) – Teatre Lliure Montjuïc – Sala Fabià Puigserver – 21/11/2014

Una de les primeres reserves que vàrem fer, dins del nostre abonament del Teatre Lliure, va ser la d’aquesta producció, i és que encara avui en dia és força difícil poder veure Teatre internacional en versió original sobre titulada. MY PERFECT MIND és una d’aquestes magnífiques oportunitats que com gairebé sempre el Teatre Lliure ens brinda… i cal aprofitar-les.

my_perfect_mind-165

Ens porten directament del Teatre Young Vic de Londres, aquesta producció que ja va ser un gran èxit a la primavera del 2013 i ara de nou ha estat programada en aquest teatre durant 3 mesos més des de setembre d’enguany.

El segon dia d’assajos d’El rei Lear, l’aclamat actor clàssic Edward Petherbridge va patir un vessament cerebral que el va deixar gairebé sense poder-se moure. Mentre lluitava per recuperar-se, va fer un descobriment: encara tenia tot el paper de Lear en ment, paraula per paraula. Entre estar a punt de representar un dels papers més venerats de Shakespeare i veure’s ajagut en un llit d’hospital envoltat de metges, l’Edward no havia imaginat mai les tragèdies i comèdies que li estaven reservades.

Dirigida pel guardonat Kathryn Hunter i interpretada per Edward Petherbridge i Paul Hunter, es tracta d’una exploració commovedora i còmica de la resistència de l’esperit humà a través del prisma de la gran tragèdia de Shakespeare.

Aquest espectacle és una barreja un pèl estranya, que tracta aspectes de la vida de dues persones en un exercici continuo i commovedor per tal de mostrar-nos part de la seva vida com a actors, però al mateix temps vol ser un recital de teatre de Shakespeare. Ens ho mostren des del seu aspecte còmic, en un seguit de ximpleries molt ben pensades i treballades, però que a mi no em van acabar d’arribar.

my_perfect_mind-137

Tota la representació es realitza sobre un escenari força inclinat, per tal de mostrar potser l’actual món que està igual de descentrat, encara que al principi intenten posar-lo en pla amb l’ajut dels espectadors, però aviat s’adonen que millor oblidar-ho. Paul Hunter juga amb un munt de papers, que van des de un psiquiatra alemany embogit, a un professor romanès especialitzat en Shakespeare, passant pel paper de Cordelia (la més jove de les tres filles del Rei Lear i la seva favorita, a la qual li ofereix l’oportunitat de què a canvi del seu amor li cedirà una tercera part de la terra del seu regne, a la qual cosa ella es nega). La interpretació d’aquest actor aconsegueix posar-se d’entrada al públic i gairebé d’immediat, a la butxaca.

Edward Petherbridge, en canvi fa el paper de pallasso seriós, el que per sobre de tot vol representar el Rei Lear, sigui com sigui i a costa de qualsevol cosa; potser representa l’afany de qualsevol actor d’arribar a representar el millor paper de la seva vida i que moltes vegades no ho aconsegueixen.

Valoro positivament aquesta producció, perquè és una forma molt innovadora de fer Teatre, barrejant l’actuació seriosa, amb una bona part de clowns, la pintura realitzada en directe, la vida darrera de les bambolines i al mateix temps un intent seriós de fer desaparèixer la quarta paret per apropar-se als espectadors.

Llàstima però, que aquest tipus d’humor anglès queda molt allunyat de les meves preferències i encara que em va fer somriure en alguna ocasió, en algun moment vaig començar a mirar el rellotge i això en mi és un mal senyal. Començo a estar saturat de tanta invocació Shakespeariana i crec que als nostres escenaris s’està abusant una mica massa; segons el meu punt de vista amb Shakespeare no s’acaba el teatre….. existeix vida teatral més enllà i sóc més partidari d’un teatre contemporani, molt més proper a la nostra realitat actual i a la nostra cultura.

La sala Fabià Puigserver plena a vessar, encara que cal dir que d’aquesta representació malauradament s’han pogut fer únicament dues sessions.

MY PERFECT MIND

creació TOLD BY AN IDIOT direcció KATHRYN HUNTER
intèrprets: Paul Hunter Edward Petherbridge
textos:  Kathryn HunterPaul Hunter Edward Petherbridge / escenografia i vestuari: Michael Vale / il·luminació: Alex Wardle / so: Gregory Clarke /ajudant de direcció:  Mia Theil Have / regidora: Rachel Bowen / cap tècnic: Carol Pestridge
coproducció:  Told by an IdiotYoung Vic Theater i Theater Royal Plymouth

______________________________________

Parlant de poder veure Teatre internacional en versió original, us anuncio que els cinemes Icària Yelmo, juntament amb altres sales de València i Mallorca, pròximament retransmetran cicles de Teatre en llegua anglesa, del National Theatre de Londres.

– 11 desembre 2014 a les 20 hores – FRANKENSTEIN – Direcció: Danny Boyle – Intèrprets: Benedict Cumberbatch i Jonny Lee Miller
– 15 de gener 2015 a les 20 hores – A STREET NAMED DESIRE – Direcció: Benedict Andrews – Intèrpret: Gillian Anderson
– 19 febrer 2015 a les 20 hores – SKYLIGHT – Direcció: David Hare — Intèrprets: Carey Mullighan i Bill Nighy
– 16 d’abril de 2015 a les 20 hores  –  OF MICE AND MEN –  Direcció:  Anna D. Shapiro – – Intèrprets:  James Franco i Chris O’Dowd

 

El rei cargol

Leave a Reply